Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Raci

Příspěvek od Raci »

Zdravím, jsem taky pozorovatel nováček, už mi přestávají stačit oči tak se taky rozhoduju o koupi dalekohledu...ovšem tím že studuji nemám moc financí takže nemužu investovat moc peněz....našel jsem si tento dalekohled ( http://www.novedalekohledy.cz/catalog/t ... _no_33120/ ) chtěl bych vidět nějaky ty mesierky a i nějaké NGC,....
chtěl bych vědět váš názor na tenhle dalekáč....přece jenom se v tom tady vyznáte líp než já , jak říkám jsem uplnej začátečník ale astronomie mě strašně baví a chtěl bych se tomu víc věnovat.
Diky za odpověď
SkyWatcher 130/650 dobson, triedr 30x60
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Raci: Vítej na AF. Ruce pryč od Sebenu. Kup spíš tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html Občas jsou tu v bazaru.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Artaban

Příspěvek od Artaban »

S působivou sadou 1,25 "okulárů s ohniskovou vzdáleností 20 mm, 12,5 mm, 6 mm a 4 mm můžete přiblížit obraz 50x, 80x, 100x, 160x, 167x, 250x, 334x a 500x krát. Velmi stabilní, vertikálně nastavitelný držak umožňuje sledovat více pohodlné. Je třeba upozornit i na rovníkovou montáž dalekohledu, která Vám umožní sledovat objekty tak, jak procházejí noční oblohou. Na rozdíl od jednoduché azimutální montáže se dvěma osami (nahoru-dolů, vlevo-vpravo), má rovníková montáž také rotační osu rovnoběžnou s osou rotace Země

Tohle patří spíš do astrohumoru, bohužel :-[
Dalekohled má v sobě zabudován barlow člen. To sice umožní kratší tubus a tedy menší rozměr dalekohledu, ale taky to trochu pokazí to důležité a to kvalitu obrazu.
Tím pádem i za dokonalého seeingu je zvětšení víc jak asi 100x o horším obrazu. To znamená právě míň detailů!
Navíc zvětšení víc jak asi 220x je zvětšení prázdné a víc detailů neukáže! Průměr 114mm má 2D zvětšení 218x.
500x je naprostá utopie.
Zrovna tak je utopie velmi stabilní montáž. Ta montáž je slabá!  

Dalekohled Newton  o průmeru 114mm moc pěkných zážitku neumožní.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Zdravím, jsem taky pozorovatel nováček, už mi přestávají stačit oči tak se taky rozhoduju o koupi dalekohledu...ovšem tím že studuji nemám moc financí takže nemužu investovat moc peněz....našel jsem si tento dalekohled ( http://www.novedalekohledy.cz/catalog/t ... _no_33120/ ) chtěl bych vidět nějaky ty mesierky a i nějaké NGC,....
chtěl bych vědět váš názor na tenhle dalekáč....přece jenom se v tom tady vyznáte líp než já , jak říkám jsem uplnej začátečník ale astronomie mě strašně baví a chtěl bych se tomu víc věnovat.
Diky za odpověďhttp://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1221076549
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Bill

Příspěvek od Bill »

Kup spíš tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... m-6-dobson... Občas jsou tu v bazaru.
Pouvažuj o bazaru - zrovna tam jeden je: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 604167/0#0

Když tě to nechytne, nebo naopak chytne a budeš chtít větší, tak ho prodáš skoro za stejnou cenu.

M:736 750 113
Raci

Příspěvek od Raci »

OK, díky za tipy a rady, vypadá to, že ho tady v bazaru seženu asi nejlépe :-)
SkyWatcher 130/650 dobson, triedr 30x60
yaman

Příspěvek od yaman »

Tak minulý týden mi dorazil domů dalekohled, nakonec jsem zvolil SW 10", díky za věcné připomínky k výběru. Okuláry jsem zatím nekupoval, trošku pokoukám s těma setovýma a pak se uvidí. No a celý týden čekám až se vyjasní, tož konečně je to tady:)
Regulus

Příspěvek od Regulus »

No a celý týden čekám až se vyjasní, tož konečně je to tady:)To je nečekaně rychle po koupi nového dalekohledu Tak ať dobře slouží.

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Gvezdoslav

Příspěvek od Gvezdoslav »

Já vím, že vám tu pokladají miliardy a miliardy podobných otázek, ale potřeboval bych radu.

Ještě předtím, než tu sáhodlouze začnu něco popisovat. Jsem astronom amatér nějaký ten pátek, hvězdy a astronomii MILUJI (děkuji ti, Carle!). Bohužel vlastním třípalcový lidloskop, kterého okuláry již dosluhují. Celý čas od prvního "seriózního" užití tohoto lidloskopu (cca v dubnu 2013) přemýšlím o vylepšení v podobě koupi nového dalekohledu. Vím, za čím jdu, což mě možná, doufám, odděluje od lidí, kteří o tom nic neví. Plánuji si tedy pořídit svůj první seriózní dalekohled a chci mít co největší zásobu informací a co nejlepší přehled.

Krátká verze textu pro lenochy, kterým se nechce číst:
chtěl bych přenosný, max. 10 kg dalekohled do 10000 Kč pro vizuální pozorování, který by měl AltAz montáž (dobsonka či vidlička je mi jedno), přednostně reflektor (i refraktor, zatím se rozhoduji), aretační šrouby by byly fajn. Nyní můžete, lenoši, dávat návrhy.

Dlouhá verze pro poctivce.
Co bych tedy chtěl/mé požadavky:
-max. cenová hranice - 8000-9000, byl bych to schopen natáhnout i do 10000 ale víc už fakt NE. Je jedno jestli užitý nebo nový, nový by byl asi lepší, ale užitý má určitě taky své kouzlo. (cenová hranice přednostně se stativy, abych věděl jak počítat s penězi)
-nesmí vážit mnoho, musím být schopný s ním ujít cca 4-5 (a samozřejmě i více) km pěšky; odhadoval bych tak deset kilo max
-musí být tedy i kompaktní, aby se dal buď snadno nést v ruce nebo na zádech; to vše bez stativu, nevím, jak moc těžké mají být stativy, aby s ním nezatřesával i nejmenší vánek, vizte otázky dole.
-AltAz montáž navždy! Jestli dobsonová nebo vidlicová mi je jedno.
-pravděpodobně reflektor, i když tady stále váhám, refraktory se mi taky zamlouvají
-přednostně dalekohled alá dobson (co studuji, tak dobsony mají nejlepší poměr výkon/cena)...existuje vůbec v amatérské astronomii něco jiného než dobson? :D
-nějaký druh aretace by byl fajn, ale není to nutnost (jsem prostě zvyklý utahovat ty šrouby na maximum)

Z mých požadavků jde očividně vidět, že nechci nějaká monstra vážící desítky kil, které sotva unesu. Auto nemám a ani jej vlastnit nechci. Čili, apertura (jak se tomu říká v češtině? Prostě takové to velké primární zrcadlo/čočka) asi nebude kdo-ví-jak-velká, ale čím větší, tím lepší, že jo.

Snad jsem na nic ze svých požadavků nezapomněl. Výběr je fakt obrovský, jen já fakt nevím, co si vybrat, takže vás žádám, zda-li byste mne nemohli popostrčit.

Zatím mne zaujal tento, co si myslíte? http://www.telescope.com/catalog/produc ... tId=102010

Je docela levný, četl jsem na něj dobré recenze a navíc, s tou cenovou mezerou do těch 9000 by se asi dal koupit slušný stativ (vizte otázky dole). Jestli máte lepší návrhy, tak sem s nimi.

A ještě otázečka:dá se odvodit pravidlo pro úměrnost velikost apertury-váha dalekohledu? Tuším, že každý dalekohled bude jiný, ale je tam nějaké obecné pravidlo, že třeba čtyřpalcový dalekohled váží tolik a tolik kilo? Nebo na podobné pravidlo hned mohu zapomenout?

Jo, málem bych zapomněl. Dalekohled bude určen výhradně k pozorování okem, astrofotografovat ve svém životě opravdu neplánuji.

A jak je to se stativy? Samozřejmě, že bych nějaký chtěl, ale v oblasti stativů jsem naprosto bezradný, jelikož mám zkušenosti jen s hliníkovým stativem a ten je na nic. Člověk se bojí, jen lehce do něj člověk žduchne a dalekohled je málem rozpráskaný na zemi (nebýt mých pohotových reakcí). Z jakých materiálů se stativy dělají? Kolik musí asi takový stativ vážit, aby byl opravdu pevnou oporou dalekohledu? A kolik takový slušný stativ asi stojí? Samozřejmě teď nemyslím GoTo monstra, prostě jednoduché "připevni tubus a je to".

A teď opravdu poslední otázečka - existují v ČR (příp. v západním Slovensku/jižním Polsku) specializované obchody, kde bych si to vše mohl osahat, nebo si to musím objednávat z netu a ze stránek firem jako Orion, Meade nebo Celestron?

Snad jsem vás nezahltil a snad se v tom mém bordelu zorientujete, takže vám přeji pěkný večer a zároveň vás tu zdravím.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Gvezdoslav: Vítej na AF:  Nosit dalekohled 5 a více km není žádná sranda. Možná tak triedr bych ještě zvlád.
Na takovou dálku se Newton už pěkně pronese. Možná tak max. tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html
Když už bych ale musel, tak bych  radši tahal refrák 80 až 100mm max. tenhle http://www.binox.cz/102mm-refraktory-co ... 1021eq3-2/ ale na lehčí montáži např AZ 4 http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 17808.html
No a tady poradí a lecos se tam dá i osahat http://www.supra-dalekohledy.cz/

PS: Lidově řečeno na P...u   zkus říct slušněji, páč se tu tak psát nesmí.  
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Gvezdoslav: Předně jsi nenapsal co chceš pozorovat-patrně DSO. Jan už napsal Artaban- nést dalekohled 5 km není taková legrace. V ruce je to nesmysl- musíš ho dát na záda. Na dobrý rám (na záda) se sice dá přidělat i poměrně velký Newton, ale je to "nadměrný náklad" a třeba do vlaku bych se s tím nehrnul, na kolo taky ne... Navíc to balení pokaždé časem dost omezí počet pozorování. Ani ten refrák 102/1000 bych nechtěl táhnout, jen tubus bude mít dobrých 5 kg, + nomtáž...

Nejsem líný naložit si na záda, nebo kolo. Přesto jsem zjistil že přepravovat něco víc jak spektiv je dost náročné. Úplně nejčastěji pak vozím jenom triedr, max. s lehkým stabilizátorem. Když jedu třeba v zimě pozorovat, mám věcí i bez dalekohledu dost a ani ten mininewtonek 130/650 bych už neutáhl. Je ale pravda že se přesouvám na spíš větší vzdálenosti než 5 km. Jde taky o to, že spektiv či triedr je určený pro podobné užití- to znamená že je odolný, vodotěsný a kompaktní. Prostě se nemusím bát že s batohem někde "drcnu", nebo si na něj sednu, odpadá kolimace a hlavně pčříslušenství- okuláry a pod, další ne úplně lehká položka na hřbetě... Velký dalekohled vyžaduje velkou=těžkou montáž. Krátký spektiv unese dobrý fotostativ. V případě přenášení platí že méně znamená více- menší dalekohled vytáhneš mnohem častěji než obr teleskop který budeš složitě přenášet a připravovat k použití. Takovou "expedici" uděláš párkrát do roka, zato dát spektiv, stativ, bandasku a teplou bundu do batohu je otázka chvilky a tak budeš nakonec pozorovat mnohem častěji.

Osahat dalekohled by neměl být problém v Supře, ale i jinde (jen bude menší výběr). Určitě to ale DOPORUČUJU - až potěžkáš refra 102/1000 a montáž k němu, nejspíš Tě přejde chuť na přenášení...

Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
vla

Příspěvek od vla »

A kdyby se ti náhodou chtělo číst, navštiv sekci pro začátečníky, tam najdeš nejvíce otázek a odpovědí ohledně tvého problému :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Gvezdoslav

No, tu váhu jsem třeba usuzoval z momentálního lidloskopu. Má zhruba 3-4 kg (včetně stativu), do toho ještě s sebou tahám dvoulitrovou bandasku a nějaké to jídlo=celkem s sebou nosím nějakých 7 kg nákladu. Není to těžké, ani se to nijak extrémně nepronáší, ale musím uznat, že mám váhu rozloženou. Dalekohled s batohem na zádeh a stativ v ruce/pod ramenem.

Když se nad tím tak zamýšlím, tak těch max. 10 kg, které jsem střelil jen tak z boku, je opravdu blbost. To bych musel využívat kombinaci veřejné dopravy a max. pár metrů pěškobusem, aby mě to nešení neomrzelo - ale já chci spíše více chodit než cestovat busem či tramvajkou. Realisticky by to muselo být takových max. 6-7 kg, soudě dle momentálního astronákladu a mých fyzických sil. Odhaduji, že bych byl s touto horní hranicí byl schopen ujít střední až dlouhé vzdálenosti pěšky.

Jde jen o to, že mám své oblíbené místečko, na které nedám dospustit. Světla mě tam neruší, nikdo tam v noci nechodí, okolo příroda. Je tam dokonce vidět pás Mléčné dráhy jako takový rozmáznutý flek. Co jsem to posledně kontroloval, tak je to žlutá zóna, Bortle tam může být odhadem taková slušná 5. Prostě ideál, není to enormně daleko (kvůli počasí), ale zase to není ani enormně blízko otravným světlům. A co jsem se díval na mapy, tak je to zhruba 3.5 km. Dá se tam sice poblíž dostat busem, ale busy tam už po 9. hodině nejezdí (vyrážím většinou po nějaké 10. hodině). Chodím tam takových 80 %, co celkově chodím za hvězdami. Občas, když se mi chce, tak s ním ujdu kiláček navíc na další pěkné místo.

Asi máte pravdu, čím méně to celkově bude vážit, tak tím lépe. Ale já se obávám zas jedné věci - že to bude další lidloskop, který se při každém zavanutí byť jemného vánku roztřese masivně. Proto taky ta starost s vahou, prostě čím těžší, tak tím lépe to bude odolávat otřesům a stabilizovat je.

Od mého nového dalekohledu fakt neočekávám mnoho. Vím, že tam neuvidím kdo-ví-jak kvalitní obraz, ale určitě to bude lepší než ten můj dosavadní lidloskop, který má neuvěřitelné halo kolem objektů, barevnou vadu, člověk to musí pevně zaaretovat, aby tubus sám od sebe nepadal. Je to prostě hrůza, ale i tu hrůzu mám rád a často ji nosím pěškobusem na delší vzdálenost.

@Artaban:lidová mluva vymazána, díky za upozornění. Taktéž díky za tipy, určitě tam do té prodejny zajedu.
@vla:jo, to si dneska projdu, včera v noci jsem na to neměl moc chuť.
@Stanislavxyz:jo, DSO by byly fajn, i když je pravda, že častěji pozoruji objekty Sluneční soustavy (jednak se to kvůli světelnému smogu moc nedá a jednak cokoli jiného než Plejády, Galaxii v Andromedě nebo Mlhovinu v Orionu nedokáži absolutně nalézt). Proto nejsem stále rozhodnut, jestli refraktor či reflektor (přikláním se ovšem k reflektoru, co se dívám, tak jsou obecně levnější než refraktory se stejnou aperturou - není divu). Prostě oboje má své výhody i nevýhody, já jsem si jich plně vědom, ale pořád váhám, zda ten nebo onen. Prosím tě, co je to spektiv? V české terminologii se ještě plně neorientuji. Podle obrázků z googlu to vypadá na obyčejný refraktor, akorát bez hledáčku, upevněn přímo na stativu. Co jej odlišuje od dalších refraktorů?
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Tak zatim kup jenom montaz, nech si lidl-skop a casem si porid nejaky lepsi 80-90mm refrak a mas to. V bazaru zrovna ted blackhaz prodaval jeden (vlastne dva) 90/900mm za 500Kc.

Z tech montazi, co pripadaji do uvahy, je uz vzpominana:

SkyWatcher AZ-4

Nemam s ni moc osobnich zkusenosti, ale lidi ji tady celkem chvali. Nebo pokud chces jemne pohyby (na ty nedam dopustit), tak neco ve stylu Vixen Porta nebo tahle GSO alt-az montaz (tu mam a provozoval jsem na ni N150/750, ED100 a 80mm kratky apochromat):

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... is-8kg.htm

Ale jenom tahle samotna montaz ma tech 7kg... Hlava jde relativne snadno s imbusem sundat a hodit do batohu. Hlinikove nohy nejsou tak tezke. Na muj vkus byl treba refrak ED 100/900mm uz na hrane, ale mensi veci to unese docela vpohode (vyrazne se to zlepsilo prechodem na dreveny stativ, ale ten by se ti zase nechtelo tahat - holt bude to hodne o kompromisu).

Jinak na tyhle montaze muzes dat i kratsi Newtony tak do prumeru 150mm, pokud zatouzis po vetsim prumeru. Ty se jeste do cenoveho limitu vlezou, kdyz je koupis tady v bazaru.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Gvezdoslav

@Sasa3:Z hlediska ekonomického by bylo o mnoho lepší, kdybych momentální lidloskop vyhodil (popř. daroval nějakému astrokutilovi zde, který by byl schopen aspoň některé jeho části využít na třeba sestavení nového dalekohledu), než jej upevňoval na novou montáž. I když, začínat od montáže a pak časem dokoupit nějaký malý newton by taky nebylo špatné. Aspoň bych měl více času s hvězdnou mapou, baterkou obalenou červeným tričkem a naučil bych se rozpoznávat i "neobvyklá" souhvězdí jako Kefeus, Drak či Rys.
Odpovědět