Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Lucaso : Tohle za tebe asi nikdo nerozhodne. Netušíme jestli ti bude vyhovovat. Ani jsi se nevyjádřil k tomu co jsem psal s ohledem na výkon dalekohledu, (Dobson 150-200mm ukáže víc) ) tak něco konkrétního radit nedokážeme. Já bych ho třeba nechtěl. Malej průměr objektivu a přitom moc dlouhé ohnisko. Někomu to vadit ale nemusí. Hlavně to ale beru tak, že za tyhle peníze koupíš dalekohled s větším výkonem a na stabilnější montáži. Jen holt potřebuje trochu víc místa.
Kdybych si měl vybrat malej dalekohled, tak jdu do ED 100, ale stojí trochu víc peněz.
Kdybych si měl vybrat malej dalekohled, tak jdu do ED 100, ale stojí trochu víc peněz.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Osobně jsem byl téměř rozhodnutej pro Dobson 8. Říkal jsem si, že se snad na tom balkone nějak vytočím a váha mi přišla ještě snesitelná na nějaké přenášení. Problém je, že Dob 8 nikde nemají a nějakou dobu mít ani nebudou. Skladem je pak jen Dob 6 a 10. 10 Dob je ze hry, protože ta váha je už příliš. Proto jsem zde řešil, zda je velký rozdíl mezi Dob 6 a Mak 127, který se dá sehnat. Takže Dob 6 -150/1200 ukáže více, jak Mak 127 na planetách? Ušetřené finance bych mohl využít na nějaké okuláry.
Vemu si dnes násadu od smetáku a vyzkouším, jak by se ten Dob vlezl do auta (sklopené jedno zadní sedadlo a zbytek strčený v kufru) . Mám vzadu ještě dceru a chtěl jsem něco, co půjde vtěsnat, když někam vyrazíme, jako tříčlenná rodina.
Vemu si dnes násadu od smetáku a vyzkouším, jak by se ten Dob vlezl do auta (sklopené jedno zadní sedadlo a zbytek strčený v kufru) . Mám vzadu ještě dceru a chtěl jsem něco, co půjde vtěsnat, když někam vyrazíme, jako tříčlenná rodina.
Hlavne si take vyzkousejte, zda ten Dob lze pres ohradku balkonu dostat na planety, ktere nebyvaji prilis vysoko nad obzorem.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Dobson se dá rozdělit na dvě části i do malého auta,takže odneses nadvakrát do auta.ja třeba nemám zkušenost na balkoně,ale někdo zde na fóru používá malý stoleček,aby dobsona dostal níž k obzoru.mam u 10" dobsona trubku 115 cm,nevim jak velký máš balkon,takže si to musíš promyslet 
Dobson 254/1200; TV Nagler 3,5-4,8-7-9-12-2;,Fornax 50 Seestar S50; kopule 3m
No pokud jde o dobsona do 20 000 s požadavkem na snadný převoz autem, možná bys mohl shánět tohle.
https://www.astroshop.eu/telescopes/exp ... ob/p,44832
Monentálně není skladem, ale myslím že by se vyplatilo ho vyhlížet i na evropských eshopech, než koupit nějakou kravinu teď.
https://www.astroshop.eu/telescopes/exp ... ob/p,44832
Monentálně není skladem, ale myslím že by se vyplatilo ho vyhlížet i na evropských eshopech, než koupit nějakou kravinu teď.
Má větší objektiv a obrazová kvalita je dobrá, takže ukáže víc. Stejně bych ale zvážil Dobson 200mm. Ten ukáže určitě víc a na DSO mnohem víc. Pořád ale píšeš o planetách. Hodláš pozorovat taky něco jiného? Ono na planety nemusíš někam za tmou. Těm světelné znečištění nevadí. Jen potřebuješ dobrý výhled na východ, jih a západ. Dobson na balkon moc nepůjde, ale třeba před domem budeš mít lepší podmínky.Lucaso píše:Takže Dob 6 -150/1200 ukáže více, jak Mak 127 na planetách?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Tak se mi podařilo objednat Dobsona 8:
https://www.alemat.cz/teleskop-dobson-8 ... skywatcher
Toho jsem měl původně v plánu. Náhodou jsem to zkusil přes google a dnes se tam musel objevit 1ks. S balkonem to nějak pořeším. Ten má 150x300, tak si snad poradím. Když už bude ten Dob, tak zkusím možná í nějaké DSO.
Jaké okuláry bych si měl sehnat?
Toho jsem měl původně v plánu. Náhodou jsem to zkusil přes google a dnes se tam musel objevit 1ks. S balkonem to nějak pořeším. Ten má 150x300, tak si snad poradím. Když už bude ten Dob, tak zkusím možná í nějaké DSO.
Jaké okuláry bych si měl sehnat?
Jsou k tomu 25 a 10mm. Ja bych jimi chvili koukal a potom shanel na zaklade toho, co pouzivam, co mi chybi, jak mi ty okulary prijdou. Ono nejde jen o ohnisko, ale take vyrobce a typ. Na planety to bude asi chtit casem neco kratsiho, treba 7mm.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
No, v současné době asi nebude dostupnost zboží tak rychlá. Rád bych se ale mýlil. A ty rozměry balkonu, plus předpokládaná výška zábradlí min. 1metr, asi budou dost omezující. Předpokládám, že nakonec stejně dojde na přemísťování mimo dům.Lucaso píše:Tak se mi podařilo objednat Dobsona 8:
Toho jsem měl původně v plánu. Náhodou jsem to zkusil přes google a dnes se tam musel objevit 1ks. S balkonem to nějak pořeším. Ten má 150x300, tak si snad poradím.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Při té šířce balkonu a dobrém výhledu na jih se tohle už dá s pomocí stolu / podstavce / bedny zvládnout. Horší jsou balkony s šířkou 80cm, tam by musel pozorovatel vlézt před balkon 
Naposledy upravil(a) MilAN dne 04. 01. 2021, 23:53, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Na e-shopu jsem se schválně díval a ten 1ks skladem, který měli, tak opravdu zmizel po mé objednávce. Psali doba dodání do středy. Určitě ho chci vyvézt. Chtělo by to nějakou praktickou brašnu.
Ahoj všem jako každý začátečník zažívám období s výběrem prvního dalekohledu pro pozorování oblohy. Teleskop budu mít pro občasné pozorování měsíce, noční oblohy, DSO a planet když to půjde.
Po přečtení tohoto vlákna, pár SZ s „g“, těchto příspěvků
viewtopic.php?f=28&t=14611&p=424020#p424020
viewtopic.php?f=28&t=14611&p=424744#p424744
a mnoha dalších jsem se rozhodl pro následující teleskopy na Dobsonově montáži:
1. GSO 200/1200 Dalekohledy - Dalekohled GSO DO DOBSON 200/1200mm CRAYFORD 1:10 (supra-dalekohledy.cz)
2. SW 200/1200 Dalekohledy - Dalekohled SKY-WATCHER DOBSON 8” CLASSIC 200/1200mm (NEWTON) (supra-dalekohledy.cz)
3. SW 150/1200 Dalekohledy - Dalekohled SKY-WATCHER DOBSON 6” CLASSIC 150/1200mm (NEWTON) (supra-dalekohledy.cz)
4. GS0 150/1200 Dalekohledy - Dalekohled/GSO-TS 150C DOBSON 6” 150/1200mm f/8 (supra-dalekohledy.cz)
Můj favorit je GSO 200/1200. Chtěl bych poradit jestli se mám plácnout přes kapsu a pořídit si ho nebo bude pro začátečníka lepší (možná i finančně) např. GSO/SW 150/1200.
Jaké přednosti a nevýhody, když pomineme lepší okulárový výtah, váha nebo hledáček má GSO 200/1200 oproti GSO/SW 150/1200 hlavně z hlediska pozorování a užívání (vidí se v něm mnohem víc, temperace, seřizování kolimace a vše co vás napadne)?
Jak moc je důležitá u uzavřeného tubusu rosnice?
Do startu bych si ještě pořídil:
1. Dalekohledy - KOLIMÁTOR T-S LA-2 ŠIKMÝ 1.25” LASEROVÝ (supra-dalekohledy.cz)
2. Dalekohledy - OKULÁR T-S PLANETARY HR 7mm (supra-dalekohledy.cz) je potřeba pořídit nějakou redukci z 2“ na 1,25“
Díky za reakce. JURIN
Po přečtení tohoto vlákna, pár SZ s „g“, těchto příspěvků
viewtopic.php?f=28&t=14611&p=424020#p424020
viewtopic.php?f=28&t=14611&p=424744#p424744
a mnoha dalších jsem se rozhodl pro následující teleskopy na Dobsonově montáži:
1. GSO 200/1200 Dalekohledy - Dalekohled GSO DO DOBSON 200/1200mm CRAYFORD 1:10 (supra-dalekohledy.cz)
2. SW 200/1200 Dalekohledy - Dalekohled SKY-WATCHER DOBSON 8” CLASSIC 200/1200mm (NEWTON) (supra-dalekohledy.cz)
3. SW 150/1200 Dalekohledy - Dalekohled SKY-WATCHER DOBSON 6” CLASSIC 150/1200mm (NEWTON) (supra-dalekohledy.cz)
4. GS0 150/1200 Dalekohledy - Dalekohled/GSO-TS 150C DOBSON 6” 150/1200mm f/8 (supra-dalekohledy.cz)
Můj favorit je GSO 200/1200. Chtěl bych poradit jestli se mám plácnout přes kapsu a pořídit si ho nebo bude pro začátečníka lepší (možná i finančně) např. GSO/SW 150/1200.
Jaké přednosti a nevýhody, když pomineme lepší okulárový výtah, váha nebo hledáček má GSO 200/1200 oproti GSO/SW 150/1200 hlavně z hlediska pozorování a užívání (vidí se v něm mnohem víc, temperace, seřizování kolimace a vše co vás napadne)?
Jak moc je důležitá u uzavřeného tubusu rosnice?
Do startu bych si ještě pořídil:
1. Dalekohledy - KOLIMÁTOR T-S LA-2 ŠIKMÝ 1.25” LASEROVÝ (supra-dalekohledy.cz)
2. Dalekohledy - OKULÁR T-S PLANETARY HR 7mm (supra-dalekohledy.cz) je potřeba pořídit nějakou redukci z 2“ na 1,25“
Díky za reakce. JURIN
SW 200/1200 Dobson, SP 25, 10 mm, Baader Hyperion 13, 10 a 5 mm, TS planetary HR 7 mm.
Průměrná kvalita optiky je u SW lepší než u GSO, od 200mm jsou primáry SW z pyrexu (GSO dělal výborná křemenná zrcadla, ty s testy od Dr.Rohra byly dokonce špičková, běžná produkce z BK7, splňují limit, ale SW dává větší šanci na dobrý kus).
Redukce 2"/1.25" byla vždy součásti základního balení.
6" vs 8" je znát především na kulovkách, u planet a dvojhvězd jsem raději volil pohled skrz 6" F8.
Pokud nebudeš uvažovat o větším přístroji, volil bych 8" F6, budeš-li chtít v budoucnu 10"/12" pak je dobré mít 6" F8 (ten se hodí skvěle i na balkón při pozorování vysoce stojícího jarního/podzimního Měsíce). U SW 6" F8 je potřeba ihned po koupi ověřit funkci výtahu, nesmí se při zdvihu viklat, pak slouží dobře.
Temperace závisí na mnoha okolnostech, tou základní je hmotnost, šířka a průměr. 6" je vychlazen rychleji než 8". Vliv zbytkové nedokonalosti vychlazení bude patrnější ve světelnějším zrcadle F6 než F8. Prakticky se dobře vychladili jen za větru (větráček pomáhá, vítr je lepší).
Redukce 2"/1.25" byla vždy součásti základního balení.
6" vs 8" je znát především na kulovkách, u planet a dvojhvězd jsem raději volil pohled skrz 6" F8.
Pokud nebudeš uvažovat o větším přístroji, volil bych 8" F6, budeš-li chtít v budoucnu 10"/12" pak je dobré mít 6" F8 (ten se hodí skvěle i na balkón při pozorování vysoce stojícího jarního/podzimního Měsíce). U SW 6" F8 je potřeba ihned po koupi ověřit funkci výtahu, nesmí se při zdvihu viklat, pak slouží dobře.
Temperace závisí na mnoha okolnostech, tou základní je hmotnost, šířka a průměr. 6" je vychlazen rychleji než 8". Vliv zbytkové nedokonalosti vychlazení bude patrnější ve světelnějším zrcadle F6 než F8. Prakticky se dobře vychladili jen za větru (větráček pomáhá, vítr je lepší).
Pokud mají být DSO jedním z hlavních cílů, ber dvoustovku, tak již něco ukáže...
A když tě to chytí, tak můžeš jít po několika letech hodně nahoru - 300 až 350.
A u té 200 určitě plnotubus, nebudeš muset řešit zbytečné problémy. Tohle není velký dalekohled a pokud ti fakt v něčem nepomůže kratší složená délka, nic tím nezískáš.
A když tě to chytí, tak můžeš jít po několika letech hodně nahoru - 300 až 350.
A u té 200 určitě plnotubus, nebudeš muset řešit zbytečné problémy. Tohle není velký dalekohled a pokud ti fakt v něčem nepomůže kratší složená délka, nic tím nezískáš.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Do budoucna větší teleskop neplánuji (spíš se výhledově zajímat o astrofoto, ale to má spoustu času možná i pár let
). Myslím si, že po shlédnutí Měsíce a planet stejně budu lovit na obloze Messierovy objekty a vše co nabízí Krakoschkův astronomický atlas (pokud to vybavení dovolí).
SW/GSO 200 vypadá jako volba pro mě. Teď se jenom rozhodnout mezi SW a GS0 200/1200. Osobně nevím k jakému výrobci se přiklonit. Z mého pohledu jsou si oba dalekohledy tak nějak rovny... Jako začátečník si ještě neumím vybrat přednosti, které by mi mohli pomoci s výběrem. Klidně mi prosím napište svoje zkušenosti, postřehy nebo názory. Určitě mi to usnadní výběr
SW/GSO 200 vypadá jako volba pro mě. Teď se jenom rozhodnout mezi SW a GS0 200/1200. Osobně nevím k jakému výrobci se přiklonit. Z mého pohledu jsou si oba dalekohledy tak nějak rovny... Jako začátečník si ještě neumím vybrat přednosti, které by mi mohli pomoci s výběrem. Klidně mi prosím napište svoje zkušenosti, postřehy nebo názory. Určitě mi to usnadní výběr
SW 200/1200 Dobson, SP 25, 10 mm, Baader Hyperion 13, 10 a 5 mm, TS planetary HR 7 mm.