Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Značka je asi jedno.
Dalekohled s delší ohniskovou vzdáleností objektivu umožní používat okuláry s delší ohniskovou vzdáleností a tím lepším prokreslením obrazu.
Trocha počtů:
2D zvětšení = 254x (2x127 mm)
1500/254=5,9
1900/254=7,4
Tedy k dosažení teoretického maximálního zvětšení bych u prvního použil okulár 6 mm, u druhého dalekohledu udělá stejnou práci okulár 7.5 mm.
Kratší nemá smysl kupovat.
K dosažení třeba 160x zvětšení
1500/160=9.3
1900/160=11.8
Dalekohled s delší ohniskovou vzdáleností objektivu umožní používat okuláry s delší ohniskovou vzdáleností a tím lepším prokreslením obrazu.
Trocha počtů:
2D zvětšení = 254x (2x127 mm)
1500/254=5,9
1900/254=7,4
Tedy k dosažení teoretického maximálního zvětšení bych u prvního použil okulár 6 mm, u druhého dalekohledu udělá stejnou práci okulár 7.5 mm.
Kratší nemá smysl kupovat.
K dosažení třeba 160x zvětšení
1500/160=9.3
1900/160=11.8
Bresser je nejlevnější klon řady v pořadí výše - Expl.Sci. od výrobce JOC. Bresser není vnitřně tolik cloněn jako SW.
Měl jsem v minulosti TS MAK 6" pravděpodobně od JOC či GSO (už je to dávno, mohlo se změnit) a nešlo o dobrý přístroj, SW byl lepší. Katadioptr považuji za vynucený přístroj, když je pro mne prioritou velikost dalekohledu. SW má mnohem lepší obecnou reputaci.
Měl jsem v minulosti TS MAK 6" pravděpodobně od JOC či GSO (už je to dávno, mohlo se změnit) a nešlo o dobrý přístroj, SW byl lepší. Katadioptr považuji za vynucený přístroj, když je pro mne prioritou velikost dalekohledu. SW má mnohem lepší obecnou reputaci.
to : dex :
Jenže dalekohled s delším ohniskem zobrazí menší zorné pole- Velikost pole je v tomto případě nepřímo úměrná ohnisku dalekohledu
Jenže dalekohled s delším ohniskem zobrazí menší zorné pole- Velikost pole je v tomto případě nepřímo úměrná ohnisku dalekohledu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dalekohled Meade pro začátečníka
Dobrý den.
Prosím o názor na dalekohled Meade Polaris 130 mm EQ reflektor. Zaujala mě dobrá světelnost a ocelový stativ. Zajímá mě, zda je tento dalekohled vhodný k pozorování planet a měsíce. Alternativou je Meade infinity AZ refraktor telescope 102 mm. Děkuji za odpověď.
Prosím o názor na dalekohled Meade Polaris 130 mm EQ reflektor. Zaujala mě dobrá světelnost a ocelový stativ. Zajímá mě, zda je tento dalekohled vhodný k pozorování planet a měsíce. Alternativou je Meade infinity AZ refraktor telescope 102 mm. Děkuji za odpověď.
Re: Dalekohled Meade pro začátečníka
servac301 : Proč chceš za tolik peněz tak nekvalitní dalekohledy? Jestli tě astronomie a pozorování zajímá, tak si o tom něco přečti. Hodně se tady píše o Dobsonech. Hledej info o Dobsonu 150/1200 a větších 200/1200.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Stále stejné otázky, stále stejné odpovědi....
Kdyby jsi za každou odpověď tady na fóru bral 1,-kč byl bys už v balíku
Petr
Kdyby jsi za každou odpověď tady na fóru bral 1,-kč byl bys už v balíku
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Chybí jasná deklarace tvaru primárního zrcadla - když nenapíšou jasně, že je parabolické, tak to většinou znamená, že je sférické, což u tak vysoké světelnosti (f/5) není dobře.
U vysoké světelnosti bude i větší koma.
Další věc, která nebude dobrá, je ta EQ 1-2 montáž, která mi silně připomíná montáž pro sluneční pididalekohledy Coronado a na popelnici nebude úplně dobře dimenzovaná. Dobson bude pevnější.
Další věc je ta sada tří MA (Kellner) okulárů - malé zorné pole, krátká vzdálenost výstupní pupily.
Závěr - je to šunt a stojí za pendrek.
U vysoké světelnosti bude i větší koma.
Další věc, která nebude dobrá, je ta EQ 1-2 montáž, která mi silně připomíná montáž pro sluneční pididalekohledy Coronado a na popelnici nebude úplně dobře dimenzovaná. Dobson bude pevnější.
Další věc je ta sada tří MA (Kellner) okulárů - malé zorné pole, krátká vzdálenost výstupní pupily.
Závěr - je to šunt a stojí za pendrek.
Tak jsem dnes rano poprve pozoroval dobsonem. Bylo to rychle shlednuti mesice v uplnku a musim konstatovat a podtrhnout, ze dobson je pro zacatecnika opravdu genialni. I ma dcerka se rychle zorientovala v ovladani a spis pozorovala ona!
Celestron Mak 127/1500 + goto/AZ3, SW Dobson 8, Explore scientific 10, 15, TS Planetary 6, 8, 25, Celestron Skymaster 15x70, Fomei 10x42 DCF Beater FMC
To ibex:
Paráda!!!
Není nad spokojenost a dobré první dojmy... teď už jen stačí vytrvat a věnovat pozorování dostatek času.
Paráda!!!
Není nad spokojenost a dobré první dojmy... teď už jen stačí vytrvat a věnovat pozorování dostatek času.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Jo urcite vydrzim. Je to krasny konicek. A jsem rad, ze jsem ke svemu Maku 127 poridil i dobsona 8. Ted mam na dlouho vystarano...
Celestron Mak 127/1500 + goto/AZ3, SW Dobson 8, Explore scientific 10, 15, TS Planetary 6, 8, 25, Celestron Skymaster 15x70, Fomei 10x42 DCF Beater FMC
Tak to je velmi slusna kombinace. Gratuluji a preji spoustu krasnych zazitku.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Ahoj,
rád bych si pořídil dalekohled na měsíc/planety. Dva týdny procházím různé diskuze. Výběr nakonec padl na dva dalekohledy:
Dobson 6/8/10 a nebo Maksutov-Cassegrain 127/1500. (Rozpočet je do 20tisíc)
Načetl jsem toho mraky a tak se nějak nedokážu pořádně rozhodnout. Díval jsem se, že u toho Dobsonu se mezi 6,8 a 10 rozměry téměř neliší. Myslím tím délku. Váha už je věc jiná. Bojím se, že bych tu 8 a 10 nikam nevytáhl, kvůli větší váze. Máme doma menší balkón, ale nejsem si jistý, zda se tam bude dobře s tím Dobsonem manévrovat.
U toho Maku jsem si četl, že je na planety/měsíc super a rozměry s váhou jsou pro mne velkým plusem. Dokážu si reálně představit, že se večer seberu, naložím Maka do auta a někam vyrazím. Tohle si dost dobře u toho Dobsonu 8/10 nedovedu představit. Mám malou Fabii. U toho Dobsona 6 si ještě dokážu tuhle situaci představit.
Bude velký rozdíl mezi Dob 6 a Mak 127/1500? (planety/měsíc)
rád bych si pořídil dalekohled na měsíc/planety. Dva týdny procházím různé diskuze. Výběr nakonec padl na dva dalekohledy:
Dobson 6/8/10 a nebo Maksutov-Cassegrain 127/1500. (Rozpočet je do 20tisíc)
Načetl jsem toho mraky a tak se nějak nedokážu pořádně rozhodnout. Díval jsem se, že u toho Dobsonu se mezi 6,8 a 10 rozměry téměř neliší. Myslím tím délku. Váha už je věc jiná. Bojím se, že bych tu 8 a 10 nikam nevytáhl, kvůli větší váze. Máme doma menší balkón, ale nejsem si jistý, zda se tam bude dobře s tím Dobsonem manévrovat.
U toho Maku jsem si četl, že je na planety/měsíc super a rozměry s váhou jsou pro mne velkým plusem. Dokážu si reálně představit, že se večer seberu, naložím Maka do auta a někam vyrazím. Tohle si dost dobře u toho Dobsonu 8/10 nedovedu představit. Mám malou Fabii. U toho Dobsona 6 si ještě dokážu tuhle situaci představit.
Bude velký rozdíl mezi Dob 6 a Mak 127/1500? (planety/měsíc)
Lucaso :Ahoj na AF. Když se budeš omezovat jen na balkon, tak výběr dalekohledů nebude velký. Nebo alespoň těch s dobrým výkonem do 20ceti tis. Maksutov-Cassegrain 127/1500 není špatná volba, ale jen s ohledem na velikost. Dobson ( Newton na Dobsonově montáži) je sice tak trochu jako popelnice, ale funguje dobře. Za málo peněz velký výkon s kvalitním obrazem. Má dobrý výkon jak na planetách, tak na DSO. Měsíc se dá pozorovat celkem často, ale planety už moc ne. Proto zvaž, jestli nebudeš pozorovat taky další objekty. Dobson do ohniska 1200mm se vejde i do malého auta. Jen zabere zadní část vozu, takže se vejde jen jeden spolujezdec.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
když budeš Lucaso trpělivý, tak můžeš časem přes bazar koupit za těch ca 20K oboje. Mně se to tak povedlo.
Co říkáte na tuto nabídku? (Mak 127/1900) 12500kč
https://www.sbazar.cz/joza.r/detail/130 ... c-st-mon-2
Díky
https://www.sbazar.cz/joza.r/detail/130 ... c-st-mon-2
Díky