Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Jožin110
Věk: 70

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od Jožin110 »

Když velký dalekohled hned ze začátku, tak se člověk ochuzuje o poznávání novýho koníčka. Například, že v budoucnu jeden okulár stojí několikanásobně víc než první dalekohled. Motorku si taky nekoupíš hned tu nejsilnější
MiniMistr
Věk: 56

Příspěvek od MiniMistr »

Každý má v životě možnost volby.
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
peta62

Příspěvek od peta62 »

Jožin110 píše:Když velký dalekohled hned ze začátku, tak se člověk ochuzuje o poznávání novýho koníčka...... Motorku si taky nekoupíš hned tu nejsilnější
To si uplne nemyslim, obavam se, ze to prirovnani trochu kulha. Jsem na motorky naprosty laik, ale mam za to, ze kdyz si na zacatku koupim prilis silnou, je velka pravdepodobnost, ze nezvladnu jeji vykon a pujde o ( nejen muj ) zivot. Oproti tomu pokud si koupim hned na zacatku velky dalekohled ( u mne kdysi C9.25 ) a hlavne na stabilni montazi, lepe se mi veci hledaji i se na ne kouka, zatimco jedine risiko mi prijdou vynalozene penize, pokud bych u toho nezustal. Coz v mem pripade nehrozilo. Myslim si ze s tim velkym take poznavam, ale komfortneji nez s tresotroubou. Lepsi prirovnani by mi prislo u aut, koupit si Skodu 105 nebo Fabii. Jine penize, jiny komfort.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Aby to nakonec nevyznělo tak, že velký dalekohled = velký astronom. Více těch astrokrámů = větší astronom.
Jenže, s plynoucím časem mám dojem, že se objevuje jen více dalekohledů a všemožných krámů, a těch, kteří se alespoň rámcově vyznají v astronomii, spíš ubývá. A nemyslím tím to, že by se těmi dalekohledy třeba nedívali nebo i nefotili. Ani to ještě není to správné měřítko, nic to neříká o jejich znalosti astronomie. Vím, že AF nelze brát v tomto jako směrodatné měřítko, ale tady to tak opravdu vypadá.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta62

Příspěvek od peta62 »

A je neco vyznamne spatne na tom se kochat oblohou a nebyt zrovna vedec ?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

O žádných vědcích tu nebyla řeč. Kdo chce, pochopí co tím myslím,a pokud to někoho urazí, je mi líto, ale nic s tím nenadělám.
Samozřejmě, na koukání není nic špatného, jen mi přijde, že se koukat na něco a nevědět o co jde, může dobře návštěvník hvězdárny, který si zaplatil za to, aby mu něco ukázali. Astronom by na tom měl být trochu jinak :)
peta62

Příspěvek od peta62 »

Nene, tady neslo o urazeni se. Pouze je mi jasne, ze je tu skala lidi od vedcu az po ciste kochace. Mne se z toho co jste napsal zdalo, ze Vas mrzi, ze je malo tech s vedeckym pristupem. To nebylo nic ve zlem, opravdu. A ono asi kazdy se zajima na co kouka, kdyz uz koupi vybavu a hleda na obloze. Jen v ruzne hloubce.
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Pokud dotyčný nemá nějakou představu co chce ,tak většinou podlehne tomu co mu někdo poradí a nakonec zjistí , že to není to co chtěl . Každý tady doporučuje vlastně to jak by se choval sám , ale nijak si neuvědomí, že v tom okamžiku už je podvědomě ovlivněn znalostmi které již nabil . Myslím, že dotyčný už z toho bude mít asi gulage :( .

To co napsal Milan se dá taky přirovnat k tomuto . Jsou lidi , kteří si říkají fotografové , ale pokud se jich člověk zeptá na to jakou kdy používají clonu tak neodpoví, neboť to jsou jen "mačkači" spouště ,princip neznají . Hodně je to způsobeno tou obrovskou přetechnizovaností . Nenutí je to k poznání , jak to vlastně funguje :( .
Už je to hodně mimo , tak prosím o zásah moderátora .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
aspius
Věk: 46

Příspěvek od aspius »

Vedieť na čo pozerám aspoň zbežne, mi pripadá ako základ aby ma pozorovanie bavilo trochu dlhšiu dobu. Občas sa ma niekto opýta či môže ísť so mnou pozorovať, ale ja to už vidím tak že keď ten človek nemá o vesmíre skoro žiadnu predstavu a chce ísť pozorovať meteorický roj 200 nasobným zväčšením, od kométy čaká že v ďalekohľade bude padať alebo čo a podobne tak ho neberiem lebo by sa po hodine už nudil. Radšej mu ukážem kde je polárka(väčšina si myslí že polárka je niektorá z planét) okolo ktorej sa všetko točí, ukážem plejády(väčšina mi povie že nie, to je malý voz)poviem niečo o hviezdokopach, a galaxiach, neskôr ukážem v triedy m13, m42, andromedu..

Existuje nejaká podrobnejšia 3d mapa objektov galaxie, prípadne polohy niektorých galaxií? Našiel som nejaké obrázky ale trochu neprehľadné.
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
juh

Příspěvek od juh »

aspius píše:... Existuje nejaká podrobnejšia 3d mapa objektov galaxie, prípadne polohy niektorých galaxií? Našiel som nejaké obrázky ale trochu neprehľadné.
Aby mohla vzniknúť 3D mapa nejakého objektu, je potrebné poznať daný objekt aspoň z dvoch, najlepšie z troch pohľadov. To čo máme k dispozícii, je pohľad z obežnej dráhy okolo Slnka, takže v našej galaxii prakticky poznáme objekty z jedného pohľadu. Aby mohla vzniknúť nejaká reálna grafická 3D mapa galaxie (nejký vizualizačný SW), bolo by potrebné poznať všetky hviezdokopy, hmloviny v 3D pohľade. To je skôr z oblasti sci-fi.
U rozloženia galaxií je to trochu iné, tam nám pomáha červený posun + novy.
MiniMistr

Příspěvek od MiniMistr »

Zvláštní je, jakou debatu dokáže jeden starší článek rozvířit.... :shock:
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Protože názor to je sice legitimní, ale ne všichni podobný názor sdílejí. Nebo by snad měli raději mlčet, pokud nesouhlasí ? Já vím, nebylo by tu "zbytečných " příspěvků. Ale pak by tu nemusel být ani ten článek, co to inicioval :)
Naposledy upravil(a) MilAN dne 30. 11. 2020, 14:58, celkem upraveno 1 x.
MiniMistr

Příspěvek od MiniMistr »

Ale vůbec ne.
Jsem rád že se diskutuje, já mám radost z toho, že je i při výběru dalekohledu více možností jak začít.
Mě jenom vadí to, že když někdo udělá něco jinak než je většina lidí zvyklá dělat ( a to automaticky neznamená že to je špatně), tak se ta většina rozčiluje že se to "přece takto nedělá, protože MY to tak neděláme".
To mě vadí - ta netolerance jiného řešení.
Pokud by bylo jenom jedno řešení, bylo by to nudné a předem nalinkované.
Takto můžeme alespoň klábosit :)
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Tak ono je to trochu dané dobou: V polovici 19. storočia stačilo mať 4" refrák, čas + materiálne zázemie a nezlomnú vôľu, a to všetko stačilo k Zlatej medaile Kráľovskej astronomickej spoločnosti a potom objavu slnečných erupcií. Dnes sa väčšina "zmysluplných" pozorovaní (vo význame: vedúce k objavu niečoho podstatného) robí na profesionálnych pracoviskách ďalekohľadmi, ktorými sa nikto nikdy na nič vizuálne nepozrel.

Amatérom potom ostáva práve to "kochanie sa", a mnohým to stačí. Priznávam sa, že po rokoch vedy bolo osviežujúce, kúpiť si malý ďalekohľad a len tak si ním ísť po Mliečnej dráhe a obrazne padnúť na zadok, keď som si sám našiel Omegu (M17), o ktorej som predtým ani nevedel, že existuje. Ako dieťa som sa pozeral cez trieder, prípadne Fričov 3cm a potom Meopťácky teodolit, ale toto bolo o niečom úplne inom.

Dnes vlastním kopu kníh o všemožných objektoch, posledne som dočítal monografiu o povrchu Marsu - ale nedostal by som sa sem bez toho, aby na (znovu-)počiatku niekde nebola tá radosť z toho, mať vesmír v okulári a môcť mačkať tlačítka.
MiniMistr

Příspěvek od MiniMistr »

Ale jo, souhlasím s tebou.
Taky se někdy kochám refraktorem místo honění detailů ve velkém zrcadle.
Ale je dobré mít obojí, jinak ty detaily neuvidíš. Nemám oči jako Sasa3.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Odpovědět