Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
To Yarkho - Díky,
CELESTRON #22097 NEXSTAR 127 SLT MAK 127/1500mm vypadá dobře, teď mám teda dilema jestli ten nebo SKY-WATCHER DOBSON 10” CLASSIC 254/1200mm.
CELESTRON #22097 NEXSTAR 127 SLT MAK 127/1500mm vypadá dobře, teď mám teda dilema jestli ten nebo SKY-WATCHER DOBSON 10” CLASSIC 254/1200mm.
Marisek86 : Myslím, že moc spěcháš. Jsou to dost rozdílné dalekohledy. Nikdo neřekne ten, nebo ten.
Každému vyhovuje něco jiného. Něco víc si v klidu o těch dalekohledech zjisti. Taky bych počkal, až bude větší výber v obchodech. Mít něco hned nemusí být výhra.
Každému vyhovuje něco jiného. Něco víc si v klidu o těch dalekohledech zjisti. Taky bych počkal, až bude větší výber v obchodech. Mít něco hned nemusí být výhra.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Viděl bych to podobně. Ty dalekohledy nejsou špatné, špatné je to , uvažovat mezi nimi. Z toho je jasné, že nevíš vůbec k čemu a proč který- jsou to diametrálně odlišné dalekohledy, pro specifické podmínky, určení, manipulaci ---- Jenže takových přístrojů, slušných a použitelných, existují minimálně desítky. Otázka, který je lepš, není na místě. Otázka, který je lepší pro tebe - to bude záležet jen na tobě. Tohle přeci nikdo nemůže rozhodnout za tebe, bez znalostí x preferencí, které nikdo z nás nezná.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Nejsou to žádné drahé dalekohledy, klidně koupit oba. Dnes berte dalekohled jako investici, jsou prázdné sklady v EU a na internetu se všichni tváří že skladem, což není pravda, ale prodejci jsou zoufalí (ověřená 100% informace), nemají co prodávat a dodávky se stále z Číny kdovíproč odkládají a tedy na rovinu dalekohledy dost dlouho nebudou 
Pokud nemusi byt GoTo a vyhledate si objekty v hledacku, muzete koupit ten Mak 127 s NEQ 5. Oboji je skladem, ziskate velmi dobry dalekohled a montaz, ktera Vam v budoucnu umozni jak bezproblemove zvetsit dalekohled, tak pripadne foceni bez starosti s vahou vybaveni.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
To je absolútna pravda.MilAN píše: Ty dalekohledy nejsou špatné, špatné je to, uvažovat mezi nimi. Z toho je jasné, že nevíš vůbec k čemu a proč který
Ale je to tiež trochu nefér: Kto z nás pred začiatkom vedel, čo vlastne chce?
Treba si hlavne ujasniť, či je dôležitejšia prenosnosť, alebo schopnosť nazbierať čo najviac svetla na slabšie deep-sky objekty (hmloviny, galaxie).
Prenosnosť myslím štýlom "tubus ďalekohľadu do batohu, montáž do ruky, vyleziem s tým kilometer za sídlisko", prípadne "stačí to odviezť autom a vyložiť".
Odporúčam napísať si nejaký zoznam pre a proti. Viem, znie to trápne, ale funguje to.
A co je na tom nefér?
Neudělat si přehled o dalekohledech by znamenalo být nefér sama k sobě.
Jinak jsem pro Dobson 250mm ale chce to opravdu ho vidět na vlastní oči. Ještě bych uvažoval o 200mm Dobsonu. Přeci jen je trošku lehčí a ukáže taky dost. Ještě bude celkem dost peněz na další okuláry.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
Jinak jsem pro Dobson 250mm ale chce to opravdu ho vidět na vlastní oči. Ještě bych uvažoval o 200mm Dobsonu. Přeci jen je trošku lehčí a ukáže taky dost. Ještě bude celkem dost peněz na další okuláry.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
Naposledy upravil(a) Artaban dne 29. 11. 2020, 10:18, celkem upraveno 1 x.
Problem take je, ze ten kdo se jeste nikdy nedival slusnym dalekohledem nemuze vedet, co presne bude chtit. Objekty na fotkach vypadaji zcela jinak nez ve skutecnosti. Treba hvezdokupy jsou podle meho na fotkach v takovemto pripade naprosto o nicem. Nam je mozek spoji se zazitky z dalekohledu, ale pro toho, kdo to nevidel jsou to jen puntiky. Az kdyz poprve uvidi ty rozsypane diamanty, vse se zmeni. Alespon moje zkusenost.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Nefér je hlavně radit, který z těch 2 přístrojů je lepší a který si má koupit. Přeci musím - jako kupující - mít základní povědomosti o tom, jak vypadá, jak je velký, a těžký, kam ho uskladním, jak ho budu transportovat, mám-li odkud pozorovat ... A to evidentně tazatel nemá zatím urovnáno, Až nakonec potřebuji vědět, co chci nebo budu pozorovat.Protože - a celkem samozřejmě- bude chtít a také asi i bude - zrovna tak jako my všichni - pozorovat všechno. Ale to lze jakýmkoliv dalekohledem a tak rozhodování je dáno těmi ostatními parametry.
To Artaban - Nechci to moc odkládat i z důvodů, které píše níže Psion (dalekohledy mizí z nabídky a neobnovuje se dostupnost)
To MilAN - Když se podíváte na můj první dotaz, právě o tom píšu, že na každou příležitost se hodí něco jiného. Připodobním to k tomu, když jsem si kupovala motorku, věděla jsem základní požadavky a podle rad zkušenějších jsem se zařídila a OK. A je fakt velký rozdíl pořídit si kafíčko nebo sporta a pak se bavíme samozřejmě o výkonu, což už je ekvivalent jak k ceně, tak ke schopnosti ovládat. A tady to vnímám podobně. Mám něco vytipováno, ale může to být přesně ten výsledek, že pořídím oba vzhledem k podmínkám v prvním dotazu. Se sportem taky nepojedu terén, ale hodí se cross.
To Psion - Pravdu má náčelník, přesně tak se na to teď taky dívám
To Yarkho - Děkuju, chápu, že ne pro každého je snadné se oprostit od profesionality a vzpomenout si na úplný začátek a je super vidět, že i to jde, díky za to.
To MilAN - Když se podíváte na můj první dotaz, právě o tom píšu, že na každou příležitost se hodí něco jiného. Připodobním to k tomu, když jsem si kupovala motorku, věděla jsem základní požadavky a podle rad zkušenějších jsem se zařídila a OK. A je fakt velký rozdíl pořídit si kafíčko nebo sporta a pak se bavíme samozřejmě o výkonu, což už je ekvivalent jak k ceně, tak ke schopnosti ovládat. A tady to vnímám podobně. Mám něco vytipováno, ale může to být přesně ten výsledek, že pořídím oba vzhledem k podmínkám v prvním dotazu. Se sportem taky nepojedu terén, ale hodí se cross.
To Psion - Pravdu má náčelník, přesně tak se na to teď taky dívám
To Yarkho - Děkuju, chápu, že ne pro každého je snadné se oprostit od profesionality a vzpomenout si na úplný začátek a je super vidět, že i to jde, díky za to.
O.K. - takže na základě čeho by ti měl někdo poradit, který z těch 2 dalekohledů ? Žádný z nich není nějaký speciál na něco, k žádnému z nich nejsou žédné výhrady. A pokud jsi dospěla k názoru, že potřebuješ oba - a souhlasíš tedy s Psionem - tak určitě víš proč.
Já to ale vidím jinak - budou Vánoce a je potřeba už zítra koupit dárek . Tak už konečně někdo řekněte který.
Já to ale vidím jinak - budou Vánoce a je potřeba už zítra koupit dárek . Tak už konečně někdo řekněte který.
No na začiatok som si spravil prehľad, výber, zdôvodnenie, a nakoniec som aj tak potreboval niečo úplne inéhoArtaban píše:A co je na tom nefér?Neudělat si přehled o dalekohledech by znamenalo být nefér sama k sobě.
Edit: To "nefér" som myslel v tomto zmysle, niektoré veci sa proste ujasnia až praxou.
Když už se tu radí začátečníkům, doporučuji přečíst toto:
http://photosphere.asu.cas.cz/michal/te ... 11s18a.pdf
To, že se musí začínat s něčím malým je neodůvodněné dogma.
Sám jsem začínal s 300-kou a nelituju toho.
Už tenkrát mi zkušenější doporučovali koupit největší dalekohled, který jsem schopný ufinancovat.
A měli pravdu. Měl jsem začít s ještě větším
Petr
http://photosphere.asu.cas.cz/michal/te ... 11s18a.pdf
To, že se musí začínat s něčím malým je neodůvodněné dogma.
Sám jsem začínal s 300-kou a nelituju toho.
Už tenkrát mi zkušenější doporučovali koupit největší dalekohled, který jsem schopný ufinancovat.
A měli pravdu. Měl jsem začít s ještě větším
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Spíš jen teoreticky. Zdaleka né každý skončí s velkým Dobsonem. Do průměru 250mm to je ještě celkem vpohodě, ale od 300mm kdy je taky delší ohnisko to chce dobře promyslet.
Ten článek se nemusí nutně chápat tak, že si všichni musí koupit velké zrcadlo.
I u čočkového dalekohledu platí to, že průměr ničím nenahradíš, že.
Tak to vidím já.
Petr
I u čočkového dalekohledu platí to, že průměr ničím nenahradíš, že.
Tak to vidím já.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....