Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
wd

Příspěvek od wd »

Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu ohladom kupy dalekohladu. S astronomiou nemam ziadne skusenosti, nikdy som sa do ziadneho dalekohladu nedival (okrem maleho triedru). Som amatersky fotograf, a chcel by som zacat s astrofotografiou, konkretne DSO. Byvam v Bratislave, ale mam auto takze mozem s dalekohladom chodit aj dalej od mesta. Chcel by som sa tomu venovat dost vazne, a mozem investovat do 2500 eur.

Ake vybavenie by ste mi prosim vas poradili zakupit? Mam k dispozicii DSLR (crop senzor), takze ak by to bolo mozne, rad by som ju vyuzil. Ak vsak myslite ze astrokamera bude lepsia, nebranim sa ani takej moznosti (co ale potom obmedzi rozpocet na samotny dalekohlad).

Dakujem pekne za vsetky rady.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pro začátek s astrofotografiií je IMHO mnohem důležitější než pořizovat dalekohled nutné popřemýšlet o astronomické montáži.

Se solidní montáží lze pořídit překvapivě atraktivní astrofotky i za použití digitální zrcadlovky a (tele)objektivů střední třídy.
Nevím jakou máš zrcadlovku a objektivy ale pro začátek by to mohlo postačit.

Za rozumnou volbu montáže bych považoval některou z následujících:
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4427.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4504.html
či v případě serioznějšího zájmu:
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4423.html

Další investicí pak bude řešení automatické pointace (malý dalekohled , kamera a zařízení vyrovnávající chod montáže s hvězdnou oblohou).

A až jako poslední bych zvažoval dalekohled. Pro začátek zřejmě obligátní SW80/600 s originálním reduktorem a rovnačem SW 0.85x.

Pak ještě upravit tělo DSLR pro astrofoto (vyjmout/nahradit IR filtr).
BTW všechno by se to mohlo vejít do těch 2500EUR...

Ještě bych zvážil místo nákupu nového poptat takovou montáž či kompletní sestavu zde v bazaru. Celkem běžně se ceny pohybují okolo 50% až 70% nového a pokud tě to nechytne budeš při případném odprodeji riskovat menší ztráty...
Pavel Vabrousek
Tomáš D.

Příspěvek od Tomáš D. »

Dobrý je nějaký SW, který zobrazuje noční oblohu v závislosti na čase - pěkné je třeba Stellarium. http://www.stellarium.org/cs/
Pokud máš chytrý telefon, najdeš určitě i nějakou aplikaci do telefonu. Ale neboj - Jupiter ani Mars nepřehlédneš, planety jsou hodně jasné. Už v hledáčku uvidíš, že Jupiter není hvězda a taky jeho nejjasnější měsíce. Horší to bude s dalšími objekty - k těm slabším bude lepší papírová mapa, protože noťas i telefon hrozně oslňují.

Prozatím nic nekupuj, chce to určitý čas, abys věděl, co potřebuješ. Je to hrozně individuální. Možná čelovku, která se dá přepínat mezi červeným a bílým světlem - nejlépe aby jsi při zapnutí červeného nemusel nejdříve rožnout bílé :-)

Jinak v Přerově je firma ATC - ale před kontaktem mi cinkni, chce to určitou osvětu.

Tak to je super, pokud v Přerově něco je, protože jsem přímo z Přerova. Tak to bych se ozval, akorát je mi líto teď nějak nevyužít té možnosti akce na dalekohled Sky-watcher 200/1200 dobson 8" :), vypadá už dobře, když jsem se díval na googlu na fotky z něj, tak ty mlhoviny to byla krása !!!
Bill

Příspěvek od Bill »

dyž jsem se díval na googlu na fotky z něj, tak ty mlhoviny to byla krása !!!  
Jenom je třeba se trošku krotit - focení a pozorování jsou 2 úplně různé disciplíny. Okem jsou vidět černobílé mlhavé skvrnky, takže se nedívej na fotky, ale spíše na kresby - jinak by mohlo dojít k velkému rozčarování.

Mrkni tady: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 527988/125

Na odpověď #115

Pro začáket doporučuji Měsíc - ale nesmí být úplněk, to není tak plastický, Jupiter, nějaké zajímavé hvězdokupy, dvoj a vícehvězdy...

Je toho hodně - k těm mlhovinám, galaxiím se musí člověk dopracovat a většinou je rád (až na nejjasnější objekty), že objekt vůbec najde rozliší od pozadí.
M:736 750 113
Tomáš D.

Příspěvek od Tomáš D. »

Aha už to vidím, no to je zatraceně velkej rozdíl :D. Ale myslím, že budu spokojený i s tímto, přece jenom je podstatně něco jiného to vidět zase jen na obrazovce a sám si to najít po tmě na kopci v zimě a mít i radost z toho úlovku :).

Jen bych se rád zeptal, kdybych se i z finančních důvodů do startu rozhoupal pro ten Sky-watcher 150/1200 je toho hodně skok resp. v čem je ten zásadní rozdíl v té čočce, ve světlosti a rozlišitelnosti těch objektů?
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Rozdíl bude v tom, že menším průměrem uvidíš slabé objekty truchu měné jasné a ty na samé hranici viditelnosti pro 200mm dalekohled neuvidíš vůbec. Rozdíl 5cm není zase tak moc velký. Rozdíl 10cm v průměru už je ale znát celkem hodně.
Bude taky trochu menší rozlišovací shopnost, což jde poznat hlavně na planetách při větších zvětšeních.
Myslím ale, že rozdíl v ceně není tak velký a větší průměr se vyplatí zaplatit.  

Rozdíl je tedy hlavně v průměru objektivu. Jedná se o zrcadlový dalekohled a ten jak jsem už včera psal nemá žádnou čočku. Jde o reflektor.
Tu čočku jak ty řikáš má dalekohled typu refraktor např. tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3548.html

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Tomáš D.

Příspěvek od Tomáš D. »

Díky za radu, už jsem si to naplánoval ten dalekohled v té akci na leden okolo týdne 2 ho asi vezmu, když budu mít cestu do Prahy.

Případně Bille, ty v tom Přerově by jsi mohl za podobné peníze v té firmě sehnat něco se stejnými vlastnostmi?

Můžu se zeptat, jak se vy cca dlouho věnujete astronomii?
Když jsem si četl články o reflektorech a refraktorech, tak jsem pochopil, že hlavní odlišnost těchto dvou typů je v tom, že refraktor je v podstatě dalekohled zaměřený na konkrétní objekt s menší zobrazovací plochou, ale větším přiblížení a reflektor nabízí naopak podstatně větší plochu pro zobrazení, ale s nižším přiblížením. Je tomu tak?
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Když jsem si četl články o reflektorech a refraktorech, tak jsem pochopil, že hlavní odlišnost těchto dvou typů je v tom, že refraktor je v podstatě dalekohled zaměřený na konkrétní objekt s menší zobrazovací plochou, ale větším přiblížení a reflektor nabízí naopak podstatně větší plochu pro zobrazení, ale s nižším přiblížením. Je tomu tak?Obecně není Zrcadlo může být dražší i levnější než čočka, může mít větší i menší průměr, může být použitelná pro menší i větší zvětšení než refra. Vždy záleží na průměru optiky a její kvalitě. Jinak ale v té kategorii astro-dalekohledů za pár tisícovek bude mít zrcadlo lepší zobrazení, větší plochu, a bude levnější.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Bill

Příspěvek od Bill »

Případně Bille, ty v tom Přerově by jsi mohl za podobné peníze v té firmě sehnat něco se stejnými vlastnostmi?
Já bych doporučil spíše ten akční v Binoxu. P. Holubec (ATC Přerov) je hlavně výrobce a k tomu obchodu má takový trošku zvláštní vztah. Je to spíše na pokec, těžce se to vysvětluje.
Je tady k tomu celé vlákno - ale raději ho nečti, jsou to ty horší zkušenosti a je dost lidí, kteří s ním namají žádný problém. Já tam většinou beru nějaké doplňky, redukce ap. U něj je výhoda, že pokud něco takového neexistuje, tak to za slušnou cenu vyrobí. Pokud je to za srovnatelnou cenu, tak člověk aspoň ušetří na dopravě.

Binox je normální obchod, kde tomu moc nerozumí - v tom je lepší Supra Praha nebo to ATC (ale to zase není úplně normální obchod). Ale Supra má 200/1200 o 1500 Kč dražší a nemá ho na skladě. V Binoxu je to akce a může to být taky třeba jenom jeden kus - takže pokus jsi se rozhodl, tak bych neváhal. Pokud by jsi se časem rozhodl pro něco jiného, tak je prodejný s malou ztrátou.

Bill

M:736 750 113
Tomáš D.

Příspěvek od Tomáš D. »

To mě právě taky napadlo. No asi do toho půjdu o kousek dřív, přece jen je to supr akce a úspora bezmála 1500 Kč.

A Bille ty jsi přímo z Přerova nebo okolí? Právě nevím jak má hvězdárna teď ty pozorování, kdysi jsem tam byl na pár přednáškách, nicméně pozorování jsem se nikdy nedočkal :D
Petr Elias

Příspěvek od Petr Elias »

Dobrý den,
rád pozoruji noční oblohu a fotky vesmíru na internetu. A tak jsem si řekl, že místo tohoto ,,pasivního,, koukání bych mohl postoupit o úroveň výše a pořídit si první dalekohled. Sice jsem prostudoval základní materiály o dalekohledech a spousty článku zde na fóru, ale přeci jen bude lepší když se zeptám někoho, kdo má více zkušeností s pozorováním oblohy.
Jako úplnému začátečníkovi by mi stačil dalekohled, se kterým bych mohl prozkoumat sluneční soustavu a nejbližší okolí (bez foťáku, focení přenechám odborníkům  :) ). Dále bych byl rád, kdyby byl relativně snadno přenosný (aby se dal uložit do auta a převážet, protože bydlím ve vesnici v údolí a kvůli pozorování musím chodit na kopce (nebo na hvězdárnu do Ondřejova). A taky bych byl rád aby se vešel do rozpočtu, který jsem si stanovil na 5-6 tisíc.
Budu moc rád za všechny vaše rady a nápady.
Také mě napadlo jestli by někdo měl doma starší (ale funkční) dalekohled, který by takovému astronomickému embriu jako já stačil.  ;D
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Petr Alias: Vítej na AF.  Dobrý poměr cena-výkon a dá se autem převážet http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... -dobson-6/
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Petr Elias

Artaban: Díky za typ. Věděl bys o nějakém čočkovém? :)
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Jasně že věděl :), ale aby byl schopen podobného výkonu a to včetně stability montáže, jako mnou navržený dobson, tak bude trušičku dražší. Břibližně odhadem asi okolo 30 tis. :)
Petr Elias

Odpovědět