Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka 2020
@g, @dvader: Díky za odpovědi.
Prozkoumám odkazy a rozhodnu.
Ještě mám dohodnuté zapůjčení dvou dalekohledů přes známé (80 a 120 mm), takže budu mít i nějaké srovnání a poptám se na jejich zkušenosti.
@g: Co se týká světelnosti, tak uvedený odkaz je pro denní pozorování. Pro noční jsem na některém článku o výběru dalekohledu (pročetl jsem 6 nebo 7) našel, že hlavní je světelnost a zvětšení až jako druhé. Tím pádem díky za uvedení do problematiky v úvodu Tvého příspěvku.
A co se týká nového tématu - omlouvám se a prosím moderátory, aby příspěvky sloučili do původního tématu.
děkuji
kule
Prozkoumám odkazy a rozhodnu.
Ještě mám dohodnuté zapůjčení dvou dalekohledů přes známé (80 a 120 mm), takže budu mít i nějaké srovnání a poptám se na jejich zkušenosti.
@g: Co se týká světelnosti, tak uvedený odkaz je pro denní pozorování. Pro noční jsem na některém článku o výběru dalekohledu (pročetl jsem 6 nebo 7) našel, že hlavní je světelnost a zvětšení až jako druhé. Tím pádem díky za uvedení do problematiky v úvodu Tvého příspěvku.
A co se týká nového tématu - omlouvám se a prosím moderátory, aby příspěvky sloučili do původního tématu.
děkuji
kule
Já jenom - nepleteš si průměr dalekohledu a světelnost? Světelnost je ohnisková vzdálenost/průměr dalekohledu. To má hlavní význam při focení - stejně jako u denního focení světelnost objektivu. U pozorování to není důležité - jak už tady zaznělo, tak menší světelnost může být výhodou. Ale samozřejmě průměr je naprosto zásadní parametr, který má vliv na množství světla (zobrazení slabších objektů) a rozlišení...kule píše:Pro noční jsem na některém článku o výběru dalekohledu (pročetl jsem 6 nebo 7) našel, že hlavní je světelnost a zvětšení až jako druhé.
M:736 750 113
Re: Dalekohled pro začátečníka
Presne tak pri vizualnom pozorovani moze byt vysoka svetelnost na skodu ked napr pri Newton sposobuje komu.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
dvader píše:Za prvé: chceš jen vizuálně koukat nebo chceš fotit?
Za druhé: SLT nemá zrovna bytelnou a přesnou montáž... je to spíš hračka, než pořádný dalekohled
Určitě fotit
Každopádně ještě dodám určitě nechci cassegrain.. A minimálně tu 130ku průměr.
to Sympho:
Focení je zcela separátní disciplína, napiš své představy do vlákna "Astrofotografie - dotazy začínajících“ a on ti někdo odpoví...
Já nefotím, takže správně neporadím - ale obecně pokud chceš průměr min. 130, tak to bude nějaký fotografický Newton na vhodné EQ montáži.
Focení je zcela separátní disciplína, napiš své představy do vlákna "Astrofotografie - dotazy začínajících“ a on ti někdo odpoví...
Já nefotím, takže správně neporadím - ale obecně pokud chceš průměr min. 130, tak to bude nějaký fotografický Newton na vhodné EQ montáži.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Tak jsem nakonec po průzkumu možností a pročtení několika diskusí skončil u toho Dobsona.g píše:...
Poslední připomínka - kam vyjede auto, tam lze použít dobson. Za těch 30 tis. a pokud trváš na GoTo, nepořidíš nic lepšího než: http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... -goto.html
Ten dobson lze nádherně ovládat s tabletu s Androidem přes SkySafari plus (nebo pro) s pomocí wifi:
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... wi-fi.html
...
Jen bych se chtěl vyhnout flex-tube (je dražší, bude potřebovat častou kolimaci, víc se do ní bude prášit, ...).
Proto bych dal přednost plnotubusu.
Ten jsem ale v sestavě s GoTo nenašel.
Když jsem zkoumal možnosti koupit samostatně dalekohled a montáž, našel jsem tuto kombinaci:
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... son-8.html
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... pyrex.html
Tam ale zbytečně kupuji mechanickou Dobson montáž.
Na druhou stranu Skywatcher Newton 8" 200/1000 OTA je skoro za stejné peníze, jako ten Dobson a má uchycení k EQ montáži.
Dá se takový OTA přidělat i k Dobson montáži bez nějakých úprav nebo musím hledat něco dalšího?
Pokud chceš na vizuál, bral bych rozhodně 200/1200. Zeptej se prodejců Supra, ATC zda lze koupit plnotubus na GoTo montáži, podle mne, to možné bude.
Jako první bych se však účastnil společného pozorování a vše si promyslel.
Jako první bych se však účastnil společného pozorování a vše si promyslel.
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
kule: pokud uvažuješ o newtonu 8" f6, plnotubus na dobsonově GoTo montáži, tak prostuduj nabídku od USA firmy Orion SkyQuest XT8g GoTo. V databázi je 42 tis. autom. naváděných objektů. Samozřejmě vyhledá i objekty se známými souřadnicemi dle volby pozorovatele ( komety a pod.).
Orion SkyQuestXT...g GoTo jsou inovované typy s výběrovou optikou od SkyWatcher a lepším pokovením 94%, stabilní OV mají mikroposuv.
Starší typy SkyQuest měly elektroniku na bázi digitálních kruhů, teleskop bylo nutné na hledaný objekt "dostrkat".
Jejich nové montáže GoTo mají optické encodery, takže ani při event. ruční manipulaci s teleskopem řídicí elektronika neztrácí orientaci. Kompletní popis a cena (také v angličtině):
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... f-5-9.html
Uvedený přístroj může od TS dovézt fi. Supra. Podle webu má TS skladem už jen jeden kousek.
Orion SkyQuestXT...g GoTo jsou inovované typy s výběrovou optikou od SkyWatcher a lepším pokovením 94%, stabilní OV mají mikroposuv.
Starší typy SkyQuest měly elektroniku na bázi digitálních kruhů, teleskop bylo nutné na hledaný objekt "dostrkat".
Jejich nové montáže GoTo mají optické encodery, takže ani při event. ruční manipulaci s teleskopem řídicí elektronika neztrácí orientaci. Kompletní popis a cena (také v angličtině):
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... f-5-9.html
Uvedený přístroj může od TS dovézt fi. Supra. Podle webu má TS skladem už jen jeden kousek.
- Přílohy
-
- 10134-orion-xt8g-goto-dobsonian-telescope.jpg (17.87 KiB) Zobrazeno 1362 x
Re: Dalekohled pro začátečníka Meade vs. Celestron
Hezký sváteční den všem!
Chtěl bych poprosit o radu či doporučení při výběru teleskopu. Bydlím na okraji Prahy se zahradou, ovšem stejně je hodně přesvětleno, tudíž budu dalekohled často stěhovat na chalupu u Manětína, kde je naopak seeing skvělý. Nefotím. Občas sleduji doporučené jevy, měsíc, planety, nebo si jen tak bloumám...V současnosti mám Newtona od Bresseru na EQ GoTo2 montáži, což je hrozně velká roura vyžadující při sledování tělesná cvičení a s (pro mě) složitějším ustavením (Polárku mám z pozorovacího místa za střechou) a těžká montáž, to všechno mě od stěhování odrazuje, tudíž pozorovací čas po počátečním nadšení skoro vymizel. Padlo tedy rozhodnutí o výměně stroje. Ponechal bych si jen sadu okulárů Morpheus. Konstrukce katadioptrická, jednoduché a rychlé ustavení s GoTo, přijatelná hmotnost (cca 12-14kg). Možnost napojení k PC. Dospěl jsem v hladině 20-25tisíc k těmto kandidátům:
Meade ETX 90 Observer, nejlevnější ale s brašňou a kufříkem (4-5tisíc) pro převoz
Meade ETX 125 Observer, větší bráška, trochu přes limit
Celestron Nexstar 4SE - slušná cena
Celestron Nexstar 5SLT SCT - nejlevnější Schmidt-C konstrukce
Celestron Nexstar 5SE - nejdražší, o dost přes limit
Pokud by měl někdo chuť výběr zhodnotit, pohanět nebo poradit něco, co neznám, budu vděčný.
Chtěl bych poprosit o radu či doporučení při výběru teleskopu. Bydlím na okraji Prahy se zahradou, ovšem stejně je hodně přesvětleno, tudíž budu dalekohled často stěhovat na chalupu u Manětína, kde je naopak seeing skvělý. Nefotím. Občas sleduji doporučené jevy, měsíc, planety, nebo si jen tak bloumám...V současnosti mám Newtona od Bresseru na EQ GoTo2 montáži, což je hrozně velká roura vyžadující při sledování tělesná cvičení a s (pro mě) složitějším ustavením (Polárku mám z pozorovacího místa za střechou) a těžká montáž, to všechno mě od stěhování odrazuje, tudíž pozorovací čas po počátečním nadšení skoro vymizel. Padlo tedy rozhodnutí o výměně stroje. Ponechal bych si jen sadu okulárů Morpheus. Konstrukce katadioptrická, jednoduché a rychlé ustavení s GoTo, přijatelná hmotnost (cca 12-14kg). Možnost napojení k PC. Dospěl jsem v hladině 20-25tisíc k těmto kandidátům:
Meade ETX 90 Observer, nejlevnější ale s brašňou a kufříkem (4-5tisíc) pro převoz
Meade ETX 125 Observer, větší bráška, trochu přes limit
Celestron Nexstar 4SE - slušná cena
Celestron Nexstar 5SLT SCT - nejlevnější Schmidt-C konstrukce
Celestron Nexstar 5SE - nejdražší, o dost přes limit
Pokud by měl někdo chuť výběr zhodnotit, pohanět nebo poradit něco, co neznám, budu vděčný.
Nenapsal jste prumer toho Newtona, ktereho mate. Pokud jste zvykly na jeho pohledy, kazde snizeni prumeru bude znat.
Mimochodem ty souradnice, ktere jste zadal do profilu zrejme prohozene, Vas umistily do velmi zajimave oblasti
Mimochodem ty souradnice, ktere jste zadal do profilu zrejme prohozene, Vas umistily do velmi zajimave oblasti
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
A já k tomupevo píše:Dospěl jsem v hladině 20-25tisíc k těmto kandidátům:
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
To pevo:
A proč ne dobsona? Na Manětínsko se velký průměr vyplatí!
Za 25k je motorizovaná dvoustovka...
A proč ne dobsona? Na Manětínsko se velký průměr vyplatí!
Za 25k je motorizovaná dvoustovka...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Artaban mne o pár sekund předběhl... 
dvader: Jó je to boj
. Chci ale taky napsat, že kolega pevo si asi plete tmu a seeing.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Pokud by to měl být katadioptr s GoTo, tak ustavení bude stejně jednoduché/ obtížné jako teď s EQ GoTo montáží. V čem by byl rozdíl ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz