Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Nejdříve tak rok dva pozorovat tímhlehttp://www.supra-dalekohledy.cz/dalekohled-sky ... m-6-dobson...

A pak se rozhodnout co vlastně potřebuješ. Myslím, že to pak bude tenhle Smiley http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 6-dobson-g...

No, zatím hlavně studuj ty dalekohledy Wink
A nic na tom měnit nebudu. Znova řikám, že v případě žádných zkušeností je dobré začít něčím menším. Já doporučil 6" dobsna, ale jistě to může být 8" nebo i 10" průměr objektivu. Jde hlavně o to, začít pozorovat a sám hledat objekty. Měl by to být normální dalekohled, který ukáže slušně jak DSO, tak planety, aby člověk získal základní zkušenost a představu. Dalekohledy jako malokuk 80/400 nebo Newton např. 130/650 bych vůbec nedoporučoval.  Jestli se pak jednou koleka matussch rozhodne pro třeba tu čtyřstovku, tak to už je jíná věc.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Boramyr
Věk: 42

Příspěvek od Boramyr »

Pánové, povězte mi upřímně, nepřipadá vám to trochu zvláštní? Ať už sem někdo přijde s pěti nebo s šedesáti tisíci, dostane do ruky ten samý 8" dobson... Přitom osmipalcový SCT na GoTo vidlici a pár okulárů k tomu je na vizuál určitě příjemná sestava. Pokud se tazateli zamlouvají katadioptry, tak proč ne? Civí do nich úspěšně půl světa. Spíš by bylo dobré pohovořit o tom, jaké mají tyto konstrukce specifika a že je třeba taky myslet na příslušenství a nezruinovat reozpočet jen dalekohledem.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Mně přijde ten Dobson jako začátečnický naopak jako výborná volba. Nic moc sám neumí, musím se všechno naučit, - dívat, hledat, zjistit co to všechno obsahuje a co bych ještě potřeboval nebo naopak. Takže, když mě to bude bavit, , získal jsem neocenitelné zkušenosti, které mi ani přečtení všech vláken v AF nedá a nestálo mě to ani moc peněz Vím co budu chtít. A pokud ne, o nic moc jsem nepřišel a tenhle dalekohled zase dobře poslouží jinému začínajícímu.
Pokud mě chytne vizuální pozorování, nebudu potřebovat určitě německou montáž A pak je dilema jestli velký Dobson nebo velký katadioptr . Každý má své +a -,ale po roce pozorování 8" Dobsonem už budu mít své priority a nebudu potřebovat, aby mi tady někdo, kdo si pročetl AF a nikdy pořádně nepozoroval, radil :)
PS: osobně bych si nikdy nevzal 8" katadioptr.
Buď 14 - 16" Dobson nebo 12" ACF SC na LX200, nebo minimální varianta 11"SCT CPC EDGE. Jinak jsem udělal jen další drahý mezikrok a pokud je astronomie moje hobby, ten další krok mě stejně nemine :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

Pánové, povězte mi upřímně, nepřipadá vám to trochu zvláštní? Ať už sem někdo přijde s pěti nebo s šedesáti tisíci, dostane do ruky ten samý 8" dobson..
No aspoň máme konzistentní názor :-)

Ale vážně - katadioptr a GoTo je určitě super. Já sám jsem takový ignorant, že bych bez GoTo nikdy nic nenašel - na dobré obloze je moc divných věcí a na blbé není zase nic vidět. Ale mi to nevadí, že vůbec neznám souhvězdí a vůbec netuším, kde co je. Prostě se podívám k někomu do reportu nebo na fotky, kde je něco zajímavého, naťukám a mám.
Měl jsem BigMaca 180/2700 a je to excelentní kousek - ale koupil jsem z druhé ruky a když jsem se rozhodl, že ho vyměním, tak jsem ho bez ztráty prodal. Teď mám Vixena 200/1800 na focení - ale je to tím, že jsem se (zcela nesmyslně) zařekl, že nic většího a těžšího nejsem ochoten vláčet. Taky jsem koupil starší.

Jenomže všichni (nebo skoro všichni) jsme na začátku několik dalekohledů povyměňovali a bohužel cizí zkušenosti jsou silně nepřenosné. Takže se jen na začátku snažíme minimalizovat škody. Když koupím Dobsona za pět litrů, tak ho za rok prodám za stejnou cenu, nebo přijdu o nějaké to pětikilo. Když budu uvážlivě kupovat příslušenství - okuláry, filtry ap., tak mi zůstane.
Když koupím katadioptr za padesát, tak se může stát, že když mi nebude vyhovovat, tak se ho budu těžko zbavovat za 35 :-(

Ono totiž je třeba znát odpovědi na otázky, na které prostě na začátku odpovědi znát nemůžu a každý to má dost jinak:

- co hlavně budu pozorovat? Spíše velké a slabé DSO nebo malé jasné DSO, planety, Měsíc Slunce?
- budu hlavně pozorovat nebo hlavně fotit?
- jak často budu pozorovat?
- nenasere mě, když bude 4 měsíce zataženo? (Myslím tak, abych to hodil do kopřiv!)
- jak budu jezdit daleko?
- kolik toho jsem ochoten vláčet?
+ spoustu podobných otázek, které by člověka na začátku ani nenapadly - třeba i vlivy okolí (nemáš toho bordelu už nějak hodně??!!!)

Každý se s tím nějak musí vyrovnat a většinou použije spíše nějaké aspoň 2 různé dalekohledy.
M:736 750 113
Ulkesh

Příspěvek od Ulkesh »

Ale vážně - katadioptr a GoTo je určitě super. Já sám jsem takový ignorant, že bych bez GoTo nikdy nic nenašel... To mi pripadá ako isť autom do Paríža a nechať sa navigovať GPS-kom a ani len nevedieť, že v ktorej krajine sa Paríž nachádza, alebo na ktorú svetovú stranu treba ísť.

Mať aspoň elementárnu predstavu o našom vesmírnom okolí považujem za niečo, čo by amatérsky astronóm mal mať:
Mať rozumnú predstavu o pohyboch mesiaca, slnka a planét na oblohe, poznať polohu najkrajších hviezdokôp či hmlovín, poznať špecifiká jednotlivých úsekov mliečnej cesty, poznať polohu členov miestnej skupiny galaxií, prípadne pár ďalších najbližších ako m81. Vedieť, kde sa nachádza jadro z nášho pohľadu najvýznamnejšej kopy galaxií a prečo ho môžeme dobre vidieť atď...
Podľa mňa práve tieto znalosti odlišujú amatérskeho astronóma od zvyšku populácie a nie vlastníctvo 40cm dobsona, 28cm robomaksutova, či super ED APO multiplet refraktoru na nejakej neo HEQ125 montáži.

I keď uznávam, že stláčať gombíčky na robotizovaných montážach a dívať sa cez aspoň 20cm objektív nie je teda nemuselo by byť (ani jedno z toho neviem potvrdiť) na zahodenie a možno ani príliš skoro neomrzí.

Nezabúdajme, že každý rozumne spravený ďalekohľad, nech by mal len 6 či 7cm objektív je pod nočnou oblohou veľmi mocným nástrojom - samozrejme, doba nám umožňuje siahať aj po omnoho väčších priemeroch a bola by hlúposť to nevyužiť (ísť do toho Paríža na kolobežke sa zase tiež veľmi nedá, možno tak do susednej dediny), ale ani ten ďalekohľad nie je úplne všetko v zmysle toho, čo som napísal vyššie.
triéder 8x60 z lidlu
SW 80/400 na AZ-3
SW heritage 130/650
setové okuláre 25 a 10 mm + 6 mm okulár s nápisom 4 mm (asi Huygens)
Bill

Příspěvek od Bill »

Mať aspoň elementárnu predstavu o našom vesmírnom okolí považujem za niečo, čo by amatérsky astronóm mal mať:
Vůbec nechápu proč? To se nemůžu dívat na televizi, aniž bych znal do podrobna způsob kódování a šíření TV signálu?
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Bill: "elementární představa" není "dopodrobna způsob kódování". A základní pojem o principu televize by měl mít každý divák, aby se na ni nedíval jako na zázrak zjevení.

Jinak souhlasím že někomu může jít "jen" o estetiku vesmírných objektů. Já to tak nemám (vždy mě zajímá jak všechno co vidím funguje - třeba i televize), ale nemyslím si že "ten kdo kouká a neví na co" je horší člověk. Přesto mít doma dalekohled za desítky tisíc a na náhodný dotaz "co že to zrovna svítí za hvězdu tam na obloze po západu Slunce"  nedokázat odpovědět: "to je přeci Venuše a není to hvězda" mi přijde trošku divný.

Sorry za OT.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
stana

Příspěvek od stana »

Neomlouvej se, spíš by to měl moderátor smáznout..
8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Bill

Příspěvek od Bill »

Přesto mít doma dalekohled za desítky tisíc a na náhodný dotaz "co že to zrovna svítí za hvězdu
Na to mám krásnou aplikaci do mobilu - stačí namířít ... :-)

Jasně že jsem to přehnal. Ale nemám rád, když se tady začátečníkům tvrdí, že jediná správná cesta je nejdříve se naučit orientovat.
Ať si nejdříve koupí triedr, pak manuální dobson a až už to vlastně nebudou potřebovat, tak si do důchodu mohou udělat radost pořídit něco lepšího s Go-To.

Prostě každý je jiný - dokud jsem neměl Go-To, tak jsem našel akorát jasnější planety a pár DSO vypalovaček, co jsou vidět v hledáčku. Samo že bych našel určitě i něco dalšího - ale nikdy jsem se k tomu nedonutil. S Go-To nemusím nic hledat a čas můžu věnovat na pozorování nebo focení, dokonce občas na vyplnění času zkusím něco z jeho nabídek.

Můžete začít sbírat kameny :P

Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Bill: Takže je amatérský hvězdář, nebo obsluha dalekohledu Ale nemám rád, když se tady začátečníkům tvrdí, že jediná správná cesta je nejdříve se naučit orientovat.
Určitě budem dál doporučovat naučit se jako první základní orientaci na obloze.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bill

Příspěvek od Bill »

nebo obsluha dalekohledu
No já nevím, kdo je obsluha dalekohledu - jestli ten, kdo se do něj kouká nebo ten, kdo do něj celou noc musí "šťouchat" ;D
Stanislavxyz

Na to mám krásnou aplikaci do mobilu - stačí namířít ...

Mě ale právě přijde, že tyto "skvělé výdobytky moderní doby" dělají z lidí pomalu ale jistě blbce. Ony nám život tak usnadňují že už nemusíme přemýšlet- dělají to za nás. Nemusím z hlavy násobit- na kalkulačce je to hned. Nemusím znát pravopis- opravovač pravopisu ho zná lépe (možná)). Nemusím mít ani páru o tom co za "žlutou kouli" se posouvá po obloze- super aplikace mi řekne že je to Slunce! Bez telefonu si za čas ani neotevřu dveře- nebudou mít kliku... Výsledkem je degenerace lidstva a závislost na těchto "vynálezech" (které se ovšem mohou snadno pokazit a nebo být pokaženy).

Teď jsem to přehnal já- znovu opakuji že majitel Go-To pro mě není horší člověk a opravdu se nechci nikoho dotknout- ale přeci ten pocit když spočítám (třeba za dlouho :)) příklad z hlavy, když můžu říct že znám (aspoň trochu) mateřský jazyk a na obloze kdykoliv ukážu rukou na něco a vím co to je, tento pocit je k nezaplacení. Je to pro mě úspěch a radost když na něco sám navedu dalekohled a třeba je to hledání delší než pozorování- je to malé vítězství nad neschopností a leností člověku (tedy alespoň mě) vlastní.

Jinak naprosto chápu že kdo chce věnovat maximum času koukání/focení/kreslení- ušetří ho třeba automatickým naváděním dalekohledu. To je dobrý argument.

skeve

Příspěvek od skeve »

Musím se přidat a souhlasit s Tvým názorem. Než jsem si koupil první dalekohled, tak jsem kupu nocí strávil jen tak pod hvězdami a snažil se poznat na co to vlastně koukám. Začátky byli opravdu těžké, než jsem se naučil rozeznávat jednotlivá souhvězdí, ale o to větší radost jsem měl, když se mě někdo neznalý zeptal, co to tam vlastně na té obloze je a já mu mohl odpovědět, že právě sleduje to a to souhvězdí a nebo tu a tu planetu. O to víc se mi to pak hodilo právě v okamžiku, když jsem koupil první přístroj a mohl jsem tyto znalosti naplno využít. Nehledě na to, že si do teď pamatuji na můj první DSO objekt, který jsem našel jen pomocí vytisklé mapy a o to větší radost mě udělal. Nemám také nic proti GO-TO, ale myslím si, že se díky této navigaci kupa lidí připraví o tu radost, když se vám konečně podaří daný objekt najít. A co se týče aplikací v mobilu, fajn je dobrá a někdy i pomůže, ale jít pod hvězdnou oblohu a čučet do mobilu, abych věděl, že koukám na nějaké souhvězdí, mě připadne tak trošku divný. Toť můj názor a někdo mě za něho třeba bude i kamenovat, ale znát alespoň souhvězdí, mě přijde dost důležitý.
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm,  Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“,  SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
terror569

Příspěvek od terror569 »

Dobrý den,
právě jsem se zaregistroval a měl bych dotaz ohledně jednoho dalekohledu. Hodně jsem si zde četl o dalekohledech pro začátečníky, dobson vs newton atd. Jako začátečník se chci zeptat, jestli by byla dobrá volba Dalekohled SKY-WATCHER NEWTON 150/1200mm 6” DOBSON, nebo máte jíné doporučení.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
Přemýšlím co na vánoce a už hodně dlouho přemýšlím o dalekohledu. Děkuji za odpověď. Pokud nějaká příjde :D
Stanislavxyz

terror569: Nejsem velký odborník, ale toliko vím že tím Newt. 150/1200 nic nepokazíš. Je to celkem univerzální přístroj, ano velký, ani malý a pro začátečníka jistě vhodný. Věřím že se mnou budou souhlasit i zkušení pozorovatelé zde na AF.
Odpovědět