DSO dobsonem
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Re: DSO dobsonem
Netradiční výbava a fantastické výsledky.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Testujem novu kameru Touptek ATR2600C s mojim dobsonom 8" F6. Vcera, aj ked cez oblaky, sa podarilo zozbierat zopar zaberov. S mojou EQ pltaformou a 3D tlacenymi VNS segmentami som sa pri - 13 stupnoch trocha obaval, ako to zvladne, ale nastastie bez ujmy.
Pri F6 som sa nevyhol Kome a aj ked ju Blur X terminator pekne ucesal, vo finale z nej zostali artefakty.
M81 a M82
221 x 15s expozicia default gain v LCG (low conversion gain) mode
Stacking a uprava v Pixinsight
Pri F6 som sa nevyhol Kome a aj ked ju Blur X terminator pekne ucesal, vo finale z nej zostali artefakty.
M81 a M82
221 x 15s expozicia default gain v LCG (low conversion gain) mode
Stacking a uprava v Pixinsight
Díky moc.
Tieto fotky sú hlavne o tej platforme (a učení sa v PixInsight-e). Sám nechápem, ako som mohol niečo také ako EQ platformu v súčasnej podobe postaviť. O sebe by som povedal, že nie som veľmi zručný a mám len krátke skúsenosti s astronómiou všeobecne (od októbra 2024).
V januári 2025 som sa pustil do stavby prvej platformy podľa Chosenovho návodu tu z fóra. Neskôr som vymenil motor z klasického DC 9 V za NEMA17 krokový motor, potom som drevené VNS segmenty nahradil 3D tlačenými, zahnutými presne podľa mojej zemepisnej šírky 49 stupňov (tzv. parametrické), a pridal som druhý motor na druhý hriadeľ. Elektroniku som navrhoval s pomocou Arduino fóra a ChatGPT mi doladil Arduino kód.
Práve tie segmenty sú výhra — presne opisujú pomyselný kužeľ, po ktorom by sa mala platforma otáčať okolo osi RA. Keď urobím s platformou dobrý polar alignment, objekt sa síce trochu hýbe, ale nezmizne mi zo zorného poľa po celý čas cyklu, ktorý trvá približne 65 minút.
Fotím pri f/6 a teraz už aj s novou APS-C kamerou pri ohnisku 1218 mm, s expozíciami dlhými 15 s. Skúšal som ísť samozrejme aj viac — aj 20 s by sa ešte dalo použiť, no pri 30 s už tým, že neviem vyrovnať mikropohyby (keďže logicky nemám žiadny guiding), začína to „lietať“, hviezdy nemajú dobré tvary a podobne.
Včera som testoval M81 a M82 (viď vyššie) pri −13 °C. Mal som obavy, či sa v tej zime VNS segmenty nezlomia, ale išlo to úplne v pohode. Mojich približne 26 kg Dobsona v plnej výbave to bez problémov unesie.
Ak by bol záujem, viem pridať aj zdroje, prípadne spísať nejaký rozumný návod, ako to celé postaviť v sekcii „Urob si sám“.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za krásný popis. Chtělo by to se ještě trochu rozepsat. Uveřejnit by se to dalo nejen v sekci fóra, kde se k tomu znalejší dostanou ale klidně i na astro.cz. Každopádně minimálně "dobsonaut" Peter Maier by toto velmi ocenil. Třeba to není tak složité k výrobě.
Martin Gembec, Astronomické události
Já nevím, ale stále se jedná o klasickou Poncetovu plošinu. Na to tu je vlákno a není zde nic , co by vybočovalo z té klasiky. Spíše se často setkáváme s nějakým zjednodušením, které postačuje na vizuál nebo snímky Měsíce či planet. Tady pro DSO je potřeba mít jak pohon, tak ustavení, uděláno více "profesionálněnji" . Ale stále je to klasika, a stále to bude jen na snímky s expoziví řádově do 1/2 minuty .Tak tomu bylo a je vždy, pointaci a pohon v deklinaci ničím pro ohniska od 500 mm nenahradíš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Je jasne, ze ta pointacia tam chyba, kedze neviem s Poncetkou robit dlhsie expozicie. Viem, ze dalej to uz v tomto stave nepotiahnem, len som v tomto vlakne chcel ukazat, co sa s tym da robit, ako pisem, sam sa ucim ako vytazit zo svojho dobsona co najviac. Ak by som pred rokom vedel, ze sa vydam na cestu EAA, resp. astrofoto, aj ked od toho mam este daleko, nekupoval by som si dobsona.
Pracujem s tym co uz mam, do buducna urcite planujem refraktor, niekde okolo 70mm / 350 na harmonickej montazi, pripadne pouzitej GEM montazi, ale tam este moje financne moznosti nesiahaju.
Pracujem s tym co uz mam, do buducna urcite planujem refraktor, niekde okolo 70mm / 350 na harmonickej montazi, pripadne pouzitej GEM montazi, ale tam este moje financne moznosti nesiahaju.