Čištění optiky

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
stana

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od stana »

Tharos napsal: Narazil jsem na snímek a komentář, který určitě mnohým přidá klidu do duše :D. Na následující fotce je 12" primár, který jeho majitel dva a půl roku nečistil a i přes to jak vypadá, prohlašuje o něm, že pohled s ním je stále brilantní a úplně bezproblémový ;D. Větší verze na klik:

Nic nového..To mám doma taky...
::)
Hlavně nesvítit baterkou do tubusu..Jináč hrozí neuvážená snaha o odstranění toho bor..lu a pak jde do kytek i AL-vrstva... ::) :-[ ;D
Jen jsem si vzpomněl na pohled do tubusu, když jsem měl dalekohled fungl nový...Takový pohled se už bohužel opakovat asi nebude...Zrcadlo bylo čisté jak kojenecká prdelka...Dnes už jen nános prachu.. :-/
P.S. Pochopil jsem to, že "čištění zrcadla" je o tom, ho jednou za pět let vymontovat, zabalit a poslat k novému pokovení..asi do Turnova nebo nevím kam..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tharos

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Tharos »

Kdysi jsem slyšel názor, že jak je na každém dalekohledu varování: "Nedívejte se tímto dalekohledem na slunce bez speciálních filtrů," tak že by mělo být vždycky vedle ještě druhé, velmi důležité varování: "Nesviťte za tmy baterkou na primár." ;D
stana

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od stana »

Tharos napsal: Kdysi jsem slyšel názor, že jak je na každém dalekohledu varování: "Nedívejte se tímto dalekohledem na slunce bez speciálních filtrů," tak že by mělo být vždycky vedle ještě druhé, velmi důležité varování: "Nesviťte za tmy baterkou na primár." ;DBINGOU!!
:D
Optikové řeší furt jakési barevné vady refraktorů, ale aby vymysleli něco na zrcadla/nějaký blbuvzdorný povlak/, co se pak dá umývat třeba zemovou hadrou a saponátem, tak to nééé... >:( ;D
Hlavně nás tu zásobují jakýmisi grafy o lomu světla a kde se potkají jaké vlnové délky... ::)
P.S. Já můžu optiky kritizovat, páč jsem v tomto jen negramota a pragmatik... ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jiri_Skalsky

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

To Stana:Ty odolne odrazne systemy vrstev se davno naparuji,jenom se neskladaji z oxydu TiO,SiO na Al ,ale pouzivaji se oxydy ZrO,HfO na Rb a buhvicem.S takovymi vrstvami pak lze delat kousky,jake jsou na You Tube.Urcite ale nejsou bezne a jejich napareni  je velmi drahe.

S pratelskym pozdravem J.S.
mkcz
Věk: 58

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od mkcz »

To Stana:Ty odolne odrazne systemy vrstev se davno naparuji,jenom se neskladaji z oxydu TiO,SiO na Al ,ale pouzivaji se oxydy ZrO,HfO na Rb a buhvicem.S takovymi vrstvami pak lze delat kousky,jake jsou na You Tube.Urcite ale nejsou bezne a jejich napareni  je velmi drahe.

S pratelskym pozdravem J.S.
A v ČR se to někde dá objednat pro amatérská zrcadla ?

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
stana85

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od stana85 »

Někde jsem četl: Nejlepší číštění je žádné čištění....
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
eastman

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od eastman »

Dneska jsem stahoval ze sametky chloupky, které padají na zrcadlo. Tu jsem nelepil, už jsem dalekohled takto koupil z druhé ruky. Řekl bych, že toto už na obraze asi bude trochu znát. Kousíček jsem vyčistil kvůli rozdílu. Ukázka je zde, i když to ta fotka trochu zveličuje:
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/p5P ... directlink

Chtěl jsem ho tedy vyčistit, ale všiml jsem si, že tam jsou i takové "ťupky", proti světlu však prosvítají. Je tam porušená odrazná vrstva. Já osobně jsem zrcadlo ještě nečistil. Dalekohled je asi tři roky starý. Je možné, že by to bylo způsobeno orosením zrcadla? Bohužel v Praze se rosení neubráním. Prostě to musím přinést do bytu a rosa je na světě. Čistit asi možná nebudu, nechám to pokovit nebo myslíte, že je to zbytečné? Těch "ťupek" je tam asi dvacet :'(
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/tnE ... directlink
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Habl

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Habl »

A v ČR se to někde dá objednat pro amatérská zrcadla ?

S pozdravem mkcz
Nápary zrcadel lze objednat dle katalogu (SiO,SiO2,TiO2) ve VOD Turnov:
http://www.optikavod.cz/

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
michal.b

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od michal.b »

Dneska jsem stahoval ze sametky chloupky, které padají na zrcadlo. Tu jsem nelepil, už jsem dalekohled takto koupil z druhé ruky. Řekl bych, že toto už na obraze asi bude trochu znát. Kousíček jsem vyčistil kvůli rozdílu. Ukázka je zde, i když to ta fotka trochu zveličuje:
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/p5P ... directlink

No z ty fotky to vypada ze ho mas poradne zapraseny (zaprasený i zaprášený )

Chtěl jsem ho tedy vyčistit, ale všiml jsem si, že tam jsou i takové "ťupky", proti světlu však prosvítají. Je tam porušená odrazná vrstva. Já osobně jsem zrcadlo ještě nečistil. Dalekohled je asi tři roky starý. Je možné, že by to bylo způsobeno orosením zrcadla? Bohužel v Praze se rosení neubráním. Prostě to musím přinést do bytu a rosa je na světě. Čistit asi možná nebudu, nechám to pokovit nebo myslíte, že je to zbytečné? Těch "ťupek" je tam asi dvacet :'(
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/tnE ... directlink
Ty dirky jsou sice neprijemne (to vypada jako by ti na to neco spadlo a odrazna vrstva se v tom miste odloupla), nicmene na obraz nebudou mit vliv. Normalne zrcadlo vycisti a direk si nevsimej. Dokud se nezacnou rozlejzat do nejake vyznamnejsi plochy, nechal bych to plavat.
stana

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od stana »

To Eastman: Tak takto zaprášené zrcadlo asi ještě nemám..Teda zatím.. ;)
Na té fotce vypadá skoro jako zarosené.. :D
Rob_B

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Rob_B »

Bohužel v Praze se rosení neubráním. Prostě to musím přinést do bytu a rosa je na světě.
Ubranil by si sa roseniu, ak by si zavrel tubus pred tym, nez to prenesies dnu. Ak je zrkadlo suche, daj tam jednoducho dekel na tubus, prenes dnu a nechaj zavrete nech sa vyrovna teplota vo vnutri postupne. Tak to ja robim stale a zrkadlo sa mi nerosi (ak predtym nebolo uz zarosene pocas pozorovania, co pri Newtonoch sa velmi nestava).
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
mkcz
Věk: 58

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od mkcz »

Nápary zrcadel lze objednat dle katalogu (SiO,SiO2,TiO2) ve VOD Turnov:
http://www.optikavod.cz/

Habl
Ano, ty běžné, nicméně já jsem měl na mysli právě oxidy ZrO,HfO, které uváděl pan Skalický, protože mi není známo, že by je dělali v Turnově (ale to může být jenom nedostatek mých informací) nebo kdekoli jinde v ČR jako službu, kterou si může soukromá osoba objednat. Ale třeba je to jinak, bohužel pan Skalický mi neodpověděl. Bylo by to dobré vědět - já bych tyto nápary klidně časem vyzkoušel, pokud jsou odolnější a v přijatelné cenové relaci.

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Tharos

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Tharos »

K těm dirkám - zkus odhadem určit, jakou zhruba mají velikost, spočítat pak plochu každé z nich a celé to sečíst... A ve výsledku zjistíš, že to vyjde nastejno, jako kdyby ten dalekohled neměl zastínění sekundárem řekněme 21%, ale třeba 21,5 % :). Takže osobně bych to vůbec neřešil... Je to kosmetická vada (pokud se to nebude mít tendenci nějak viditelně rozlézat, je to zajímavé, nikdy jsem nic přímo takového neviděl).
vla

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od vla »

Mám takový pocit, že když si kdokoli z nás posvítí baterkou v noci do tubusu a půjde se podívat jestli mu náhodou neprosvítá zrcadlo bude zděšen tím co uvidí. Nějak se to jmenuje, nemohu si za boha vzpomenout.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
eastman

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od eastman »

Díky za reakce, zkusím to normálně vyčistit a uvidím. Ale trochu mě to vyděsilo Na zrcadlo nic nespadlo, nebo alespoň o ničem nevím. Vždycky, když přenáším tubus, tak je zadeklovaný. Možná ho ještě zkusím balit do té deky jak se tu někde psalo.
Jinak ta fotka opravdu trochu zkresluje. Ale zaprášené to bylo už při koupi, však si Michale vzpomínáš, když jsme vyndali zrcadlo z tubusu.
Ale fakt by mě zajímalo, jak se tam ty průsvitné skvrnky vytvořily :-?
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Odpovědět