Mlhovina NGC 7635 - Bublinka

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

ceres napsal: Zaujimave je, ze na tej nasej snimke z 5.8.2007 je to striktny objekt, ale na snimke zo 7.8.2008 je taky rozmyty, akoby s centralnou kondenzaciou, hoci ostatne hviezdicky su pomerne kompaktne...  :o

P.S.: robil som to porovnanie z vyrezov zo surovych originalnych fitov
To bohužel nejsem schopen posoudit. Na tom starším snímku mají všechny jasnější hvězdy kolem sebe to kolo. Jinak jsem na tom snímku našel ještě další podobné 3 objekty, které vypadají, že změnili svoji jasnost. Nejsou už tak nápadné, ale pořád je to na první pohled vidět. Zkusím je zítra identifikovat. Zdá se že těch proměnných tam bude docela dost a tím, že jsou OIII snímky vždy namixovány se stejným Ha snímkem, vynikne změna jejich barvy a velmi dobře se hledají. Já jsem si už kdysi psal program, který počítal rozdíl v jasnostech dvou obrázků a myslel jsem si, že tak ty proměnky, popř. jiné objekty uvidím. Nikdy jsem ale nic nenašel. Tenhle postup se zdá být mnohem efektivnější.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

ceres napsal:
spravil som porovnanie zregistrovanim a vizualizaciou v AstroArt-e. Je to zaujimave, usudok nech si urobi kazdy sam ;)

(obrazok 1:1 ziskate zobrazenim tohto v novom okne)
Opravdu zajímavé. MiLAnův snímek mi přijde líp proexponovaný (to je asi tou kamerou?) a ostřejší (to může být tím delším ohniskem). Na druhou stranu, po úpravách mi přijde, že je na tom mém 2 hodinovém snímku vidět víc. To by znamenalo, že MiLAnův snímek musí jít zpracovat ještě líp.
ceres

Příspěvek od ceres »

Sasa3 napsal: Jinak jsem na tom snímku našel ještě další podobné 3 objekty, které vypadají, že změnili svoji jasnost. Nejsou už tak nápadné, ale pořád je to na první pohled vidět. Zkusím je zítra identifikovat....
Ja som si dal blinkovat tie Vase dva obrazky a tych premeniek je tam naozaj dost. Blink je najlepsi sposob, niekedy pomaha aj jeden zafarbit na cerveno a druhy na modro a tam sa ukazu aj pohybujuce sa objekty...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

Příspěvek od ceres »

Sasa3 napsal: Opravdu zajímavé. MiLAnův snímek mi přijde líp proexponovaný (to je asi tou kamerou?) a ostřejší (to může být tím delším ohniskem). Na druhou stranu, po úpravách mi přijde, že je na tom mém 2 hodinovém snímku vidět víc. To by znamenalo, že MiLAnův snímek musí jít zpracovat ještě líp.

No, mne sa zdalo, ze na Tvojom obrazku su mensie/ostrejsie hviezdy, ten MilAN-ov je ale taky sytejsi, i ked v tych slabych partiach tam Ty mas trochu viac detailov. Ked som ale snimky od seba odcital (Tvoj od MilAN-ovho, ten ma vyssie hodnoty pozadia), tak zostali len hviezdy, takze asi je to krytie v hmlovine rovnake a MilAN ma vacsie hviezdy...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

ceres napsal:

No, mne sa zdalo, ze na Tvojom obrazku su mensie/ostrejsie hviezdy, ten MilAN-ov je ale taky sytejsi, i ked v tych slabych partiach tam Ty mas trochu viac detailov. Ked som ale snimky od seba odcital (Tvoj od MilAN-ovho, ten ma vyssie hodnoty pozadia), tak zostali len hviezdy, takze asi je to krytie v hmlovine rovnake a MilAN ma vacsie hviezdy...
To vyšší pozadí a větší hvězdy by přesně odpovídali tomu, že já mám filtr s pološířkou 7nm, kdežto MilAN 13nm. Ale stejně mi přijde na první pohled ten MilANův snímek lepší.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Ten 6nm filtr by měl samozřejmě  zeslabit na 1/2 jak hvězdy, tak i pozadí.  Já jsem fotil navíc z města a s Měsícem po  první čtvrti, po celou dobu  focení nad obzorem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Protože  tento objekt souvisí s bublinkou, je na většině zdejších snímků  a i jeho detail je  v tomto vlákně zde, vkládám i já  sem snímek NGC 7538.
Využil jsem "mimořádných" podmínek : úplněk, přízemní mlha a přecházející nízká oblačnost, nasvícená jak městem, tak i Měsícem, ke zkoušce, co všechno lze z města provádět. (některé  snímky jsem musel vyřadit  pro totální oblačnost), některé byly dělány v okamžiku, kdy vizuálně byly vidět na obloze pouze 4 nejjasnější hvězdy.
Celkově složeno 12 expozic po 20 minutách, ED 80/600, H-alfa Astronomik 13 nm filtr, ATIK 16.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal: některé byly dělány v okamžiku, kdy vizuálně byly vidět na obloze pouze 4 nejjasnější hvězdy.Tak tedy jestli i některá z těchto expozic byla zahrnuta, tak pěkně děkuji za ukázku :D

Takže astrofotografie konečně dorazila do měst, že Milane, Vlaštovko a spol.. K čemu zde vlastně řešíme téma Sky Quality, Truly Dark Sky a pod..

I vás pod takovou oblohou rád někdy potkám, i když jak vidím, většinu času vám zabere focení doma. Navrhuji, abyste fotili při úplňku a za novu jezdili s námi pozorovat :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ceres

Příspěvek od ceres »

jj, Ha je "prevít". Snazil som sa vypatrat, ako zavisi kvalita snimania v Ha na MHV, zial, nikde som nic nenasiel. Nemate niekto taketo udaje? Podla mna by tam mala byt zavislost pomerne mala a so zuzujucim sa filtrom by mala este klesat. Neviete niekto, ako "priehladna" je atmosfera v tejto vlnovej dlzke?
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

ceres napsal: jj, Ha je "prevít". Snazil som sa vypatrat, ako zavisi kvalita snimania v Ha na MHV, zial, nikde som nic nenasiel. Nemate niekto taketo udaje? Podla mna by tam mala byt zavislost pomerne mala a so zuzujucim sa filtrom by mala este klesat. Neviete niekto, ako "priehladna" je atmosfera v tejto vlnovej dlzke?
Není to jenom Ha, ale asi všechny úzkopásmové filtry. Před pár dny jsem za podobných podmínek jako MilAN fotil Bublinku přes 5nm OIII filtr. První 20ti minutový snímek byl v pohodě. Pak mlha zhoustla tak, že hvězdy okem prakticky už nebyly vidět. Nechal jsem to ze srandy jet, protože pointační hvězda tam furt byla. Zvládl jsem ještě další 2 expozice, než autoguider vypověděl službu. Bublinka tam pokaždé byla...
KDan

Příspěvek od KDan »

Mě MilAN podobnýmí snímky za vyjmenovaných podmínek "dráždí" už dost dlouho, ale když jsem se nad tím jen trochu zamyslel, ony jsou takové výsledky docela logické.
Atik-16 s monochromatickým senzorem ICX429ALL je ve spojení s úzkým a strmým Halfa filtrem i v silně světelně znečištěném prostředí zkrátka velmi mocná zbraň. Navíc, propustnost znečištěné atmosféry se pro větší vlnové délky zvětšuje, proto i těch 656nm dobře zapadá do záměru fotit z města. Takže pokud jde o focení objektů, které na této vlnové délce dominantně září, musí to fungovat takhle dobře.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Tak se mi včera (17./18.10.2008, Říčany) podařilo mezi těmi mraky konečně nafotit slušnější verzi OIII snímku (tady). Bohužel kvůli mrakům je to nakonec jenom 1 hodina (4x15 minut). Pořídil jsem si 40mm prodlužovací kroužek, který mi umožnil fotit připevnit CCD kameru na originální okulárovou redukci toho apochromátu. Řekl bych, že to trochu pomohlo. Hvězdy v levém horním rohu jsou pořád míň ostřejší, než ty v pravém dolním, ale příjde mi to už skoro v normě (obrázek byl ostřený na tu nejjasnější hvězdu pod Bublinkou). S těmi staršími snímky už mám celkem téměř 5 hodiny přes OIII (přesněji 290 minut). Protože nebyly tak ostré (Baader 8.5nm OIII filtr a mírně ujetá pointace), tak jsem je namapoval při kombinování na tenhle snímek stejnou metodou, jako se Ha mapuje na R. Tím jsem získal ostřejší OIII snímek, na kterém konečně po těch 4 hodinách začínají vylézat nějaké podrobnosti:

Kombinace s 6.5 hodinovým snímkem Ha pak dopadla takhle (na klik plná verze)

Barvy jsou samořejmě nepravé. Nejprve jsem vytvořil RGB snímek: R=Ha, G=Ha*OIII, B=OIII a pak jsem ještě do L kanálu přimíchal 20% Ha. Sever je vpravo a východ nahoře.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Sasa3 : hezký obrázek

Navazuji na pokus MMys fotografie při svitu Měsíce. Včera jsem fotil Bublinku kolem půlnoci. Fotil jsem s SBIG ST-402ME, 15x4 minuty. filtr Lumicon DS, 8" dalekohled LX200R/F6.3. Na jasných hvězdách je vidět počínající blooming a i v Bublince je hvězda v saturaci. Pro takové snímky to prostě chce ABG kameru, trochu pomůže Ha filtr, ale pomůže to jen do určité míry. Takže s kamerou ST-2000XM očekávám podstatně lepší výsledek.

Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

To Psion: těch detailů je tam docela dost. Proč je to ale takové pixelovité. Ten snímek je nějak zvětšovaný?
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Snímek je v plném rozlišení, akorát lehce oříznutý. Nevím co myslíš tím pixelovité? Že by už byly vidět ty velké 9um pixely? :D
Odpovědět