Jo jde to, na 10" je mám sice trošičku prohnuté, ale nic dramatického Na 8" to bude OK.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Dobry vecer,
Po jednom znamom sa mi podarilo zadovazit jeho Dobson 250ku. Mal ho 5 rokov z toho tri roky aktivne nepozoroval. Je nutne Dobson nejako skorigovat rep. prekovovat zrkadlo alebo s nim mozem kludne pozorovat dalej? Mam obavu ci pri dlhsom nepouzivani nemozu nastat nejake mechanicke alebo korekcne vady.
alebo s nim mozem kludne pozorovat dalej?
Pozorováním nic nezkazíš .. Dalekohled může být a patrně je zcela v pořádku, pokud byl tři roky zadeklován a optimálně uložen ..
Něco s ním dělat má smysl až v případě, že není možné pozorovat a nebo že něco při pozorování není v pořádku ..
Gratuluju k výběru a přeji pěkné zážitky pod hvězdama !
Ano, bol zadeklovany, dokocna i cely prikryty plachtou a vnutri v dome. Ulozeny bol v podstate na zostavenej bednicke s tubusom vertikalne na zem, neviem ci tak ma byt, dufam ze ano, v obchode som ho tak raz videl postaveny..
Ano, bol zadeklovany, dokocna i cely prikryty plachtou a vnutri v dome. Ulozeny bol v podstate na zostavenej bednicke s tubusom vertikalne na zem, neviem ci tak ma byt, dufam ze ano, v obchode som ho tak raz videl postaveny..
Ideální, stačí jen začít pozorovat a ukládat ho třeba klidně tím stejným způsobem ..
Pokud bude vidět prach na primárním zrcadle, vůbec se toho nelekni to je normální a na pozorování to nemá vliv ..
Zdravím. Po všetkom čo som tu čítal si celkom nie som istý mojím rozhodnutím. Som začiatočník v pozorovaní a chcem si kúpiť teleskop http://www.teleskopy-astro.sk/teleskopy ... r-dobson-8, nakoľko už mám aj malý refraktor 70mm, ktorým sa toho veľa vidieť nedá. Teraz však neviem či pri svetelnosti f/6 ktorú má ten skywatcher nebude na obraze veľká kóma alebo či nebude obraz slabo kontrastný. Máte niekto skúsenosti s týmto ďalekohľadom, prípadne dá sa toho vidieť dosť nakoľko chcem pozorovať DSO ?
20cm Dobson Ti toho ukáže neporovnateľne viac ako ten 70mm refraktor. Obraz nebude málo kontrastný a pri svetelnosti f/6 tá kóma tiež nie je nijako výrazne obmedzujúca (pri vizuálnom pzorovaní).
A či sa toho dá vidiež dosť? Určite áno, ale po čase zistíš že priemeru nikdy nie je dosť...
20cm Dobson Ti toho ukáže neporovnateľne viac ako ten 70mm refraktor. Obraz nebude málo kontrastný a pri svetelnosti f/6 tá kóma tiež nie je nijako výrazne obmedzujúca (pri vizuálnom pzorovaní).
A či sa toho dá vidiež dosť? Určite áno, ale po čase zistíš že priemeru nikdy nie je dosť...
Vdaka za odpoved ... opýtam sa ešte (asi blbá otázka) ale budú sa dať pozorovať aj ramená galaxií alebo podobne alebo len ri fotení to bude vidieť ?
Čo to sa dá vidieť, na M51 som ja (ktorý nie som žiadny vizualista) ramená videl (v 200mm newtone). Ale bol to dosť slabý fľak iba pre mňa. Na druhej strane sú tu skúsení pozorovatelia, ktorí Ti možno povedia že to a to je "vypalovačka". Je to dosť individuálne.
Poslal som Ti do súkromnej správy pár linkov ako by tie DSO mohli vyzerať.
Dodík2607: DSO vyžaduje velkou tmu. Takže záleží, kde budeš pozorovat. A co dob. 250mm? Je stejně dlouhý a do auta se vejde skoro stějně, jako 200mm/1200, ale je výkonější.
Zdravím. Rok jsem měl malý refraktor 60mm. DSO žádná sláva, vlastně samé zamlžené objekty. Tento dalekohled mě však skvěle naučil vyhledávat objekty, takže když mi přišel včera dobson 8'', hned ten večer jsem našel spoustu objektů (ten hledáček je u dobsona luxusní). Činka měla hezký tvar, u M57 jsem viděl ''díru'' uprostřed, hvězdokupy byly opravdu kupy hvězd a ne ty zamlžené obláčky, atd... (i galaxie ve v. vozu jsem našel, ty však byly nad obcí, takže ve světle a bezdetailů :-[ (koukal jsem ze zahrady u domu-na úplném kraji vesnice))
Takže nevím, jestli dobsona doporučit jako úplně první dalekohled. (já si ten prví dalekohled kupoval s tím, že mě to může přestat bavit) Když ale někdo ví, že ho to bude opravdu bavit a nějáký ten pátek se už o astronomii zajímá, tak to nemusí být špatná volba.
Pre mňato prvý nebude bude to už môj tretí prvý som mal veľmi malý refraktor potom druhý ten 70mm refraktor a nakoľko ma to už teraz dosť baví tak chcem konečne nejaké zrkadlo ... Dobson 10 (250/1200) už prekračuje o niečo cenový strop a nakoľko viem že bude treba dokúpiť ešte nejaké veci tak musím nájsť niečo lacnejšie a tá 200-ka ma zaujala v celku.
Ahoj,
dívám se po dalekohledu, bude to SW dobson, jen se rozhoduji jestli 6 nebo 8 palců(to nechci řešit) a všímám si rozdílu, že u menšího bývá menší výtah - 1,25”.
Můžete mi prosím objasnit jaký to má faktický význam? Ve smyslu, že vezmu okulár 10mm uvidím v obou to samé, nebo je v 2 palcovém větší obraz?
Děkuju za radu
Celestron PowerSeeker 50 AZ - je to malé a pořád se to klepe.