První dalekohled - Dobson

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Teflonové ložisko je špatné? Tak to teda zírám, já ho považuji na základě vlastních zkušeností za jedno z nejlepších řešení. Jen se teflon nesmí plést s jinými plasty, kuchyňským teflonovým prkénkem atd. To opravdu nejsou ty nejlepší materiály.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
stana

Příspěvek od stana »

Fajn, řeknu to tedy jinak. Osobně když mám možnost volby, tak beru to kovové ložisko..
8-)
To byl taky jedním z důvodů, proč jsem kupoval SkyWatchera 300 a ne 250.
Jak se s těmi teflonovými ložisky popasovali výrobci za posledních 5-6 let nevím. Točil jsem tehdy kolegovou 250-kou jen na jednom pozorování a málem jsem ten Dobson převrátil..
:-/
P.S. Bavím se o ložisku v azimutální ose... 8-)
Ve vertikálním natáčení tubusu jsou ty plastové teflonové kluzy velmi praktické a bezproblémové i při troše té nevyváženosti těžším okulárem tubus nepadá a stačí trochu přitáhnout ručku..Ale to asi znáte, že..Vyhovuje mi to tak jak to je..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Stano, nejde o to, jak se s tím popasovali výrobci za posledních 5 let, ale pokud tam je teflon, tak kam se hrabou tvoje válečky v plastové kleci.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stana

Příspěvek od stana »

Stano, nejde o to, jak se s tím popasovali výrobci za posledních 5 let, ale pokud tam je teflon, tak kam se hrabou tvoje válečky  v plastové kleci.Moje válečky jsou už od výrobce v plechovém rámečku... ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
vladaman
Věk: 59

Příspěvek od vladaman »

Zdravím. Tak poslušně hlásím že mám taky svého prvního Dobsona.

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html

Tímto bych chtěl velmi moc poděkovat elonovi254 za opravdu velkou pomoc a velkou trpělivost s výběrem pro mě přijatelného dalekohledu.

Tenhle jsem vybral pro jeho malé rozměry a skladnost(bude využíván hlavně v práci) a vožen stále v autě. Koupil jsem ho osobně v Supra Praha.

Na velkého Dopsona 10" samozřejmě nezapomínám, bude časem.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

vladamam: Blahopřeju k prvnímu kukátku. Jestli dalekohled bude v teple kabiny, tak nezapomeň, že bude třeba čas na temperaci. Hlavně v zimě aspoň hoďku. Přeju hodně pěkných zážitků!
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
elon254

Příspěvek od elon254 »

Taky blahopřeju vladaman, ať slouží!
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Erik.Raud

Příspěvek od Erik.Raud »

Mozno sa niektori budu smiat ale preco nic "nevidim" jedine co pozorujem je mesiac a jupiter do okola to iste dnes som si chcel pozret triplet v leve ale nic neviem ci nevidim kvoli mesiacu lebo dost svieti alebo nieco v okulare uz sa asi trapim 2 tyzdne najist dake galaxie ale nic mohli by ste mi nieco odporucit ale ako to hladat.
16" Dobsonian
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Migi: Když svítí Měsíc, nebo jsou v okolí silná světla, tak galaxie skoro, nebo vůbec neuvidíš. Chce to tmu. Pak taky, jestli máš nějaký širokoůhlejší okulár na malá zvětšení. Tím zační hledat.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Erik.Raud

Příspěvek od Erik.Raud »

tak z najmensim zvacsenim mam len 25mm okular. Taky moze byt
16" Dobsonian
Fry

Příspěvek od Fry »

lebo nehľadáš...

ja som bol na tom podobne, tiež som si hovoril, že tam nič nieje a po nejakom čase som ich našiel... (samozrejme zatiaľ len začiatočnícke prevareniny)

a ten mesiac na to má dosť veľký vplyv, čiže pri svite mesiaca sa DSO nepozorujú (ako môžeš to skúsiť ale nebude to to pravé orechové)

a ešte DSO sú len slabé šedé fliačky, nečakaj nič výrazné ako to je na fotkách a pod to ty neuvidíš...

zapni si stelárium a presne si pozri kde sa dané DSO nachádzajú, potom postupuj hviezdu po hviezde a prehľadávaj oblohu nejakým väčším ohniskom trebárs 25 alebo 32mm, pomaly  a sústred sa ak sa ti bude zdať, že niekde je niečo "šedé" prípadne to vyzerá ako niečo rozmazané, prehoď okulár na menšie ohnisko a skúmaj... ale tu naozaj treba trpezlivosť úspech sa určite dostaví...

neviem ako môžu vyzerať DSO v 6" ďalekohľade ale podľa mňa to budeš mať dosť ťažké, vzhľadom k tomu, čo ja vidím v mojej 10"
| Triéder: Bresser 10x50 |
Erik.Raud

Příspěvek od Erik.Raud »

ved ja som isiel podla stelaria a hladal som ten triplet asi 1hodinu a 15 minut a stale nic skusim to ked mesiac sa trosku poda od toho tripletu alebo ked bude nov.
16" Dobsonian
Boramyr
Věk: 42

Příspěvek od Boramyr »

Při Měsíci se na galaxie a mlhoviny vykašli, nemá to cenu, obloha je moc jasná. Z Leo tripletu zbydou v nejlepším případě tak dvě galaktická jádra... ale pochopil jsem, že ti to nejde ani za bezměsíčné noci.

Jak vlastně postupuješ? Jsi si jistý, že se díváš na správné místo a víš jak jasnou či velkou věc bys vlastně měl vidět? Dospěješ třeba do situace, kdy máš v okuláru dejme tomu dvě hvězdy, a víš, že hledaný objekt by měl být mezi nimi, ovšem nevidíš ho tam? Nebo se spolehneš na to, že prostě "odtud kus doleva a tam někde to má být"? To většinou moc nefunguje, deep sky objekty až na pár výjimek nejsou v malých dalekohledech nic, co by začátečníka praštilo do očí, je třeba dojít po hvězdách na přesné místo a vědět, kam se koukat.

Zkoušel už jsi například, jak slabé hvězdy v dalekohledu vidíš?

Mimochode, když jsem se tak před patnácti lety já pokoušel o Leo triplet jako kluk se 114/900 newtonem, hádej jak jsem dopadl... ano, viděl jsem velké kulové.
KaoS

Příspěvek od KaoS »

ved ja som isiel podla stelaria a hladal som ten triplet asi 1hodinu a 15 minut a stale nic skusim to ked mesiac sa trosku poda od toho tripletu alebo ked bude nov.
A to bude možná ta chyba, pokud se při pozorování DSO díváš do monitoru tak ti to ničí noční adaptaci. Bohužel naše oči nejsou na baterky a je potřeba dát jim trochu čas aby si přivykly tmě. Plná adaptace očí na tmu trvá až 30 minut! Teprve potom uvidíš maximum co můžeš vidět. Aby jsi se plně adaptoval na tmu, nesmíš se dívat do žádného světla, displaye a pokud možno ani na Měsíc.

Doporučuji ti spíš mapky si vytisknout a vyrobit si baterku z červené LED diody, červené světlo sice trochu noční adaptaci kazí, ale není to fatální.

Při hledání je třeba se v mapě orientovat, to znamená najet na jasnou hvězdu, ověřit si podle okolních hvězd že se díváš na tu správnou a tím si pak zjistíš i měřítko. Je dobré se pak posouvat pomalu a stále si ověřovat s mapou kde jsi. Je to jako jet někam v autě, kam to neznáš :)
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
vladaman

Příspěvek od vladaman »

Tak jsem dnes večer poprvé vytáhl Dobsona na pozorování. Místo bylo v blízkosti pouličních lamp v Liberci(nemohl jsem změnit stanoviště). Dobson syrovej(bez kolimace a red hledáčku, nemam kolimátor a ani to oboje neumím seřídit). Po delším hledání jsem našel měsíc(okulár 25mm). Pohled slušný. Pak jsem nasadil 10mm a detaily mě doslova posadily na zadek. Ani jsem se už nechtěl podívat do svého "oblíbeného" Lidlu 10X50. Co mě fakt překvapilo že mě Měsíc každou chvílí "zdrhnul".
Mé první dojmy jsou pozitivní. Slušný dalekohled, dobrá cena, výborná skladnost a hlavně rady od Elona254 k nezaplacení.

Jediný problém je v tom, že bych ho potřeboval seřídit.
Chtěl bych touto cestou někoho z okolí LBC, JBC poprosit jestli by mě s tím nepomohl. Jsem ochoten přiject. Za případnou pomoc předem děkuji.

Odpovědět