První dalekohled - Dobson
Díky moc za rady, více méně jsem ani jinou odpověď nečekal, jen jsem se chtěl ujistit, že Dobson 8" je ta pravá volba a nemám se ukvapit koupí levnějšího a pak se bít do hlavy. Teď už jen výhodnou koupi a hlavně už čisté nebe ::)
Mám dotaz: Kdy (na čem) se projeví rozdíl ve výkonu mezi 200/1200 a 254/1200 ? Včera jsme porovnávali s Yanym na M13ce při stejném zvětšení se setovým 10 mm okulárem (a pak snad i 6 mm) a ve výsledku jsem nucen konstatovat, že obraz byl stejný co se týkalo počtu hvězd, rozdíl byl akorát v pozadí - ve 200ce bylo černé, v 254ce tmavě šedé. Černé bylo hezčí, což jistě chápete (ale trochu mě to stejně mrzí).
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Rozdil se projevi na tom, ze vetsi dalekohled ti umozni pouzit vetsi zvetseni. Kdybyste do 250ky dali ne 10mm, ale 8mm okular, tak by pozadi bylo stejne tmave v obou dalekohledech, akorat ta hvezdokupa by byla ve 250ce vetsi a hvezd bys videl urcite vic (samozrejme za predpokladu ze oba dalekohledy byly spravne vytemperovane a zkolimovane). Takhle jste trochu srovnavali hrusky a jablka, protoze jste meli v kazdem dalekohledu jinou vystupni pupilu (coz je to, co urcuje tmavost pozadi).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Díky, výst. pupila mě nenapadla, šel jsem pouze po zvětšení a myslel že ve světelnějším dalekohledu vyskočí více hvězd (protože mezi těmi dobře viditelnými přibudou ty slabší).
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Větší průměr má taky větší rozlišovací schopnost a větší kontrast. Např. při pozorování planet, budem sice používat zvětšení podle kvality seeingu. Ikdyž bude zvětšení třeba 220x, tedy ještě daleko do 2D a rozlišení obou dalekohledů bude v ten okamžik stejné, tak větší průměr díky většímu kontrastu ukáže líp detaily s menším kontrastem. Bude vidět víc podrobností. Při velkých zvětšeních se pak projeví síla průměru na dvojhvězdách a prostě všude, kde bude potřeba zvětšení 2D. Větší průměr zachytí i světlo z objektů, na které je dvoustovka už krátká.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Měl bych prosím taky dotazy.
Rozdíl mezi Dobsony 10 nebo 12 palců nejsou(co jsem se dočetl) tak výrazné.
Proto spíše přemyšlím koupit 10" NEWTONA s lepším vybavením v základu.
A co jsem to tu tak pročítal tak k vůli převoznosti. Ta 12-ti palcovka je fakt velika(z fotek).
Původně jsem myslel zakoupit toto:
http://www.astro-partner.cz/teleskop-sk ... p-239.html
Ale pak jsem se dočetl že je lepší k vůli nějakýmu "VÝTAHU" s jemnějším ostřením koupit verzi GSO de luxe.
http://www.astro-partner.cz/teleskop-gs ... p-205.html
Dále jsem se dočetl o "ložisku" z teflonu.
Mohly by jste mi prosím trochu popsat rozdíl či výhody verze de luxe?
Děkuji Vám všem za přínosné odpovědi.
A co jsem to tu tak pročítal tak k vůli převoznosti. Ta 12-ti palcovka je fakt velika(z fotek).
Ale pak jsem se dočetl že je lepší k vůli nějakýmu "VÝTAHU" s jemnějším ostřením koupit verzi GSO de luxe.
Jenže takhle uvažovat nelze, klidně ti napíšu, že rozdíl mezi 8 a 10 palců není moc výrazný a podobným postupem se dopracuješ k dalekohledu 6 palců. Takže rozíl je mezi těmi průměry je jasně viditelný. Doporučuji postavit vedle sebe a vyzkoušet. Jednotka mocnevýraznosti ještě není definována, takže je to hodně na subjektivním názoru. Ten lepší výtah má tzv mikroostření to znamená, že lze teoreticky přesněji pomalounku zaostřit. Osobně se domnívám, že stačí obyčejný crayford. Ten převod na svých výtazích mám, ale nepřijde mi to na vizuální pozorování nutné, někdy spíš naopak. Teflonové ložisko má kluzné plochy z teflonu, takže by mělo mít pěkný hladký a lehký skluz. Ale záleží co je proti tomu teflonu jako druhá kluzná plocha. Neteflonová varianta používá dnes zpravidla mezikruží s válečky, po kterých se desky montáže otáčejí.Na svých montážích, které si vyrábím, neb je udělám o dost menší a lehčí než originál jsem se dopracoval k pojezdu 2x kuličkové ložisko a 1x teflonový(opravdový teflon) kluzák. Takže osobně bych si koupil levnější verzi a časem ji případně trošku vylepšoval.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Dobře. Je mi jasné že ho budu muset k vůli tmě převážet a tam výhoda je jednoznačná. Je lehčí a skladnější. Chtěl jsem se zeptat jestli se k tomu dá dokoupit BINO-HLAVA a případně kolik stojí. Takže si připlacet za verzi de luxe nemá cenu.
Binohlava lze, ceny začínají kolem 5 tis. lepší značky kolem 20-30 tis a ty nejlepší ještě víc. Jestli má cenu si připlatit za lepší mechanické provedení je subjektivní, podle mě ne, ale někdo může mít jiný názor. Nikdo ti přesně nepoví tvé preference.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
To Vla
Diky moc za odpovědi. Koukat oběma očima je pro mne prioritou.
Diky moc za odpovědi. Koukat oběma očima je pro mne prioritou.
Jde o to, co od toho očekáváš. Slunce, Měsíc, planety a pár kulových hvězdokup -ano. Jinak na Newtonu dost problémů navíc a také trochu rozčarování.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jinak na Newtonu dost problémů navíc a také trochu rozčarování.:question
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Problémy : většinou úprava na to, aby šlo zaostřit. U Newtona je potřeba výrazně prodloužit ohnisko, jinak soustava strašně vinětuje. Což všechno nemusí vadit u těch planet a Měsíce, u plošných DSO už ano. Díky výslednému ohnisku vychází už malé zorné pole. Problémy s vyvážením Dobsona. Pokud je OV bokem, vyřeší to závaží, pokud je šikmo, je to dost komplikované vyvažování. Poměrně slušný problém je hledání s velkým zvětšením a malým polem. Zaměnit bino za vyhledávací okulár je celkem komplikovaná manipulace po tmě. Další komplikací je poloha člověka vůči binu. To, co se řeší u jednoho okuláru někdy poměrně skrčenou polohou je tady výrazně větší problém. .
Bino je výborné na refraktoru a katadioptru. Za ideál považuji katadioptr na azimutální vidlicové montáži, pohodlnou židličku a odkládací stolek vedle na občerstvení. Dobson nebo Newton na německé montáži je hlavně práce. Moc maniipulace a málo pozorování. Výsledek při pozorování slabších plošných a nevýrazných DSO nestojí nad těmito problémy.
Bino je výborné na refraktoru a katadioptru. Za ideál považuji katadioptr na azimutální vidlicové montáži, pohodlnou židličku a odkládací stolek vedle na občerstvení. Dobson nebo Newton na německé montáži je hlavně práce. Moc maniipulace a málo pozorování. Výsledek při pozorování slabších plošných a nevýrazných DSO nestojí nad těmito problémy.
lepší rada žádná než špatná
S výčtem souhlas a je dobře že to bylo upřesněno. Jen s tím vyhledáváním a vyvážením na dobsnovi až takový problém osobně nemám. A pokud je to skywatcher, což tu má spousta lidí, tak lze přešroubováním 1,25" redukce většinou ohniska s prodlužovačem cca 1,5-2x dosáhnout, čili velké úpravy potřeba nejsou. S katadioptrem to líp jde, to jo 
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Měl bych prosím taky dotazy.
Teflonové ložisko je špatné, a ohledně převozitelnosti? Však jsou i zasouvací tubusy u té třístovky...
Rozhodně bych bral 300 a víc a při potřebě lepšího převozu teda skládacího dobsona.
Rozhodnutí je na každém, to je jen moje rada..

Teflonové ložisko je špatné, a ohledně převozitelnosti? Však jsou i zasouvací tubusy u té třístovky...
Rozhodně bych bral 300 a víc a při potřebě lepšího převozu teda skládacího dobsona.
Rozhodnutí je na každém, to je jen moje rada..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...