Historické dalekohledy
Re: Historické dalekohledy
Je to možné, ale řekl bych, že to vypadá funkčně až na ten nesmysl s tím kondensorem. Má to jemné pohyby, funkční montáž, moc hezký okulárový výtah i hledáček, zřejmě je to nějaká amatérská práce, ale řekl bych, že je to přece jenom autentický dalekohled ze starší doby a ten “objektiv” k tomu někdo připlácl, protože to koupil v nějaké hromadě podobných astronomických zbytků a má dojem, že to tam patří, protože dalekohled má přece vepředu mít čočku. Ostatně na některé té fotce je vidět, že ten kondensor leží na zemi a dalekohled má normálně dekl. Prostě to tam náhodou celkem pasuje. Chtělo by to vyžádat si víc fotek, pohled do tubusu dovnitř.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Možné je ledacos. Mám z toho jednoduše takový pocit a docela rád bych se mýlil.
Tak jsem tu s novinkami od dalekohledu v Osservatorio Ximeniano ve Florencii. Napsal mi pan Massimo Mazzoni, který dostal mou žádost na starost. Bohužel je to někdejší profesor italštiny na univerzitě, takže mi v mém mailu opravil všechny chyby v italštině – a že jich bylo požehnaně. Nicméně přiznal, že to nemyslí zle, v zásadě mě pochválil a uznal mou italštinu dobrou aspoň k tomu, aby mi odpověděl týmž jazykem. Od dalekohledu mi napsal, že jeho konstruktér se jmenoval Tito Gonnella, byl to profesor matematiky. V roce 1841 si postavil takový dalekohled, který se ihned zalíbila řediteli hvězdárny a proto objednal podobný pro svůj ústav. Takže dalekohled je z té doby, tedy z poloviny 19. století. Zrcadlo má průměr 40 cm a ohniskovou vzdálenost 3,5 m. Vzhledem k rychle rostoucímu světelnému znečištění v centru Florencie nebyl aktivně používán cca 100 let, teprve přede dvěma lety se pustili do jeho rekonstrukce. Potvrdil mi, že občas se jim pozoruje Měsíc. Víc informací jsem nedostal, nějaké detaily o montáži a tak jsou zřejmě mimo obor pana Mazzoniho, nicméně je zjevné, že je to velice zajímavý dalekohled a jistě jeden z nejstarších, které lze aktivně používat. Takže je to rozhodně místo, které by měl astronomický nadšenec ve Florencii kromě Galileova musea, kde lze vidět původní Galileovy dalekohledy, navštívit. Až tam pojedu příště, určitě tam zamířím a podám přijme svědectví – pokud to někdo z vás neudělá dříve.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta