Starship
Re: Starship
No byť mě Starlinky poněkud štvou, tvůj názor se mi nelíbí. Tady nejde jen o nějakou globální satelitní síť, ostatně tu plánuje více subjektů. Ale jestli bude koncept Super heavy / Starship fungovat, nesmírně to posune možnosti výzkumu naší sluneční soustavy. Ať už budování infrastruktury kolem Země, pilotovaným letům k Měsíci a planetám, nebo sondami velikosti Starship, které nebudou muset využívat celé roky gravitačních manévrů aby se dostaly k vnějším planetám a unesou tuny vědeckých přístrojů.
Ve století devatenáctém bys patrně přál prvním vlakům exploze parních kotlů a udušení cestujících vlivem závratné padesátikilometrové rychlosti.
Ve století devatenáctém bys patrně přál prvním vlakům exploze parních kotlů a udušení cestujících vlivem závratné padesátikilometrové rychlosti.
a ve fordových továrnách, dle tvého názoru, bych zase přál kolaps vyrobních linek
ne, tak zpatečnický rozhodně nejsem. jenom se mi nelíbí, že soukromý subjekt může beztrestně zas..t orbitu šrotem, ke generaci vlastního zisku a zničit tak nenávratně všem (nejenom astronomům) noční oblohu. jinak se dá souhlasit, stím co píšeš a človek by tomu i fandil. bohužel mask s megakonstelacemi otevrel pandorinu skrínku a ted už každý větší stát potřebuje mít svoji vlastní. tedy nic dobrého nás nečeka 

Za tu poslední větu se omlouvám, člověk by neměl psát příspěvek když se zrovna vrátil z oslavy
Taky z toho neřehtám nadšením, ale co s tím my naděláme. Ale ono to stejně nebude navěky. Zrovna tak se to za pár let, nebo desetiletí může ukázat jako slepá ulička a přijde nějaká jiná technologie, nebo prostě zkrachuje provozovatel a přestane se obnovovat konstelace. Její zánik je pak jen otázkou času a gravitace.
Fakt ale je, že jestli se jim to povede, a bude tady opakovaně použitelný stroj s nosností 200 tun na LEO za dobrou cenu, tak určitě dojde k navýšení aktivit na orbitě tak jako tak.
Jak praví stará čínská kletba, "Kéž bys žil v zajímavých časech". A já mám pocit, že právě zajímavé časy nás čekají.

Taky z toho neřehtám nadšením, ale co s tím my naděláme. Ale ono to stejně nebude navěky. Zrovna tak se to za pár let, nebo desetiletí může ukázat jako slepá ulička a přijde nějaká jiná technologie, nebo prostě zkrachuje provozovatel a přestane se obnovovat konstelace. Její zánik je pak jen otázkou času a gravitace.
Fakt ale je, že jestli se jim to povede, a bude tady opakovaně použitelný stroj s nosností 200 tun na LEO za dobrou cenu, tak určitě dojde k navýšení aktivit na orbitě tak jako tak.
Jak praví stará čínská kletba, "Kéž bys žil v zajímavých časech". A já mám pocit, že právě zajímavé časy nás čekají.
V podobě nerezové trubky s raketovými motory a dvěma nádržema na palivo a okysličovadlo to skutečně může sloužit leda jako prak na házení bordelu na orbit. Pokud se někdo do toho chce posadit a někam letět třeba i dál, než na měsíc, tak toho pár schází.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Koukám, že některé příspěvky se opravdu podobají názorům na leteckou dopravu z počátku 20. století. Já bych se raději bavil trochu odborněji. Poslední příspěvek už opravdu vybočuje. Jedná se o vysoce sofistikovaný kus HW, kde trysky motorů řídí velmi přesná a rychlá elektornika a za ty roky už to jen za trubku snad nikdo asi nepovažuje. To se bavíš o roku 2019. Spoustu negativního odpadu by mohly doplnit náklady, o kterých se astronomům doteď ani nesnilo. Takže to může mít i pozitiva a ta negativa podobnými komentáři stejně nezastavíš.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Já vím Martine že moje komentáře exota vybočují téměř vždy, mám ale strach aby tahle raketa neskončila jenom jako náklaďák starlinků. Nechci být hnusnej, ale zatím tento stroj nedokázal vůbec nic a tvůrci mají akorát velkou hubu. Až to vykoná nějakou činnost, prospěšnou vědě jako raketoplány začnu k tomu mít úctu.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Po vytrvalém pocitu déjà vu, jsem si uvědomil, že podobné diskuze jsem četl před dvanácti lety, když ta věc na obrázku plašila krávy v Texasu. Po dvanácti letech je z ní perfektně vyladěný stroj.
Starship byla v této fázi před necelými pěti lety. Dejme jí čas.
Starship byla v této fázi před necelými pěti lety. Dejme jí čas.
Tys asi nikdy nic nevyvíjel, co?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Vyvíjel. Jako bastlič od spratkovských let jsem pořád něco kutil. Často taky se na mě ostatní dívali skrz prsty 
PS: ta věc na obrázku vypadá jak bakteriofág.

PS: ta věc na obrázku vypadá jak bakteriofág.
Tak Starship dostal povolení ke startu a test č. 4 by měl bít zítra, 6. června, start 14:00 našeho času.
Cílem je úspěšné přistání.
Cílem je úspěšné přistání.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

IFT 4 za nami....a velmi uspesny. Na boosteru se zazehlo 32 z 33 motoru, zvladnul vynest starship na orbitu a krasne pristat v mexickem zalivu. Starship samotna sice pri navratu utrpela vyrazna poskozeni vnejsi vrstvy kridelka (uhorelo), nicmene i pres to zustala funkcni a plne matevrovatelna, zvladla prulet, pristavaci zazeh a uspesne sebou placla do vody kousek od Australie.
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
Dneska velká paráda!
Tak jen tak dál.
Tak jen tak dál.

- Pepa217
- Věk: 38
Jestli můžu poprosit, pokud někdo najde záběry přistání starship (myslím ne přímo z lodi), dejte tu odkaz. Děkuji!
Pristani neni, Starship sebou flakla dle ocekavani do oceanu, stejne jako booster.
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
No neviem. Ak by niekto napísal, že auto išlo po dialnici a svoju jazdu ukončilo úspešnou haváriou, tak by to vyzeralo minimálne čudne. Tým nehodnotím zvyšok letu, len jeho ukončenie.... uspesne sebou placla do vody kousek od Australie.
Jestli můžu poprosit, pokud někdo najde záběry přistání starship (myslím ne přímo z lodi), dejte tu odkaz. Děkuji!