Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Co se týče mirelonu, tak sám výrobce uvádí, že je to polyethylen. Tavné lepidlo nedoporučuji, materiál se taví při nižší teplotě, než to lepidlo.
Predpokladám správne že na spodnom okraji snímku sú stopy od lietadiel?
- Přílohy
-
- img-025-20241110-0900-eums-.jpg (154.88 KiB) Zobrazeno 4077 x
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Re: Fokuser
Dnes som po roku a pol zistil,že na základnej šachte je našrubovaný ešte predlžovací krúžok.Po jeho odstránení všetko funguje ako má. 
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,SW MAK 127/1500,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,SW AZGTi Skymax, Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
S jedním kolegou,který zde na fóru není,řešíme toto.. Mám-li Samyang 135mm/f2 a Canon 300mm/f4,zachytí Samyang 4x víc světla než Canon nebo se to nedá tak počítat,když mají jiný průměr objektivu a délku ohniska ?
ZWO AM3,SW Evoguide 50ED + rovnač,Samyang 135mm/f2,ASI 294 mc ...
Jedna věc je množství světlas= množství zachycených fotonů, druhá věc je, jaký to má efekt při pozorování /focení
1/ Množství zachycených fotonů je dán kvadrátem průměru objektivů. Ten si je velmi podovbmný a je to ve prospěch objektivu 300/4 v poměru 1,23
2/ Budeme-li pozorovat / fotit bodové objekty = např. hvězdy, pak je dosah právě v tomto poměru a vyjde z toho +0,23mag ve prospěch objektivu 300/4
3/ Při pozorování plošných objektů lze jednoduše vycházet z toho, že ty jsou ve výsledku +/- stejně jasné při stejné cloně. Zde je světelnost u 135/2 4x větší než u 300/4, takže plošný objekt bude ve výsledku 4x jasnější. Ale bude mít 2,22 x menší rozměr /průměr.
1/ Množství zachycených fotonů je dán kvadrátem průměru objektivů. Ten si je velmi podovbmný a je to ve prospěch objektivu 300/4 v poměru 1,23
2/ Budeme-li pozorovat / fotit bodové objekty = např. hvězdy, pak je dosah právě v tomto poměru a vyjde z toho +0,23mag ve prospěch objektivu 300/4
3/ Při pozorování plošných objektů lze jednoduše vycházet z toho, že ty jsou ve výsledku +/- stejně jasné při stejné cloně. Zde je světelnost u 135/2 4x větší než u 300/4, takže plošný objekt bude ve výsledku 4x jasnější. Ale bude mít 2,22 x menší rozměr /průměr.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Zkouším paralelní snímání dvou ZWO kamer a tohle jsou výsledky testu. Jen pro kontrolu triviální dotaz. :
Kamera při snímání zapíše soubor velikosti 16GB za 100s resp. druhá 11GB za 67s. Je tedy rychlost přenosu a zápisu 16GB*8bit/100s = 1,28Gb/s [Gbps] resp. u druhé kamera 11GB*8bit/67s = 1,31Gb/s [Gbps] tj celkem 2,59Gb/s [Gbps]
Kamera při snímání zapíše soubor velikosti 16GB za 100s resp. druhá 11GB za 67s. Je tedy rychlost přenosu a zápisu 16GB*8bit/100s = 1,28Gb/s [Gbps] resp. u druhé kamera 11GB*8bit/67s = 1,31Gb/s [Gbps] tj celkem 2,59Gb/s [Gbps]
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Ano, dá se to tak říci, ale sečítat se to nedá. Jen pro porovnání, propustnost SS USB 3.1 je 5Gb. Hodně v tom bude taky hrát roli délka jednotlivých snímků, a to klidně může být 50% toho času - počet snímků x čas expozice.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
CLS filtr oboustranně
Mam kluci dotaz,lze CLS filtr použít oboustranně? Mam na mysli opticky.
Diky Pavel
Diky Pavel
Jen rychlá otázka...vím, že by patřila spíše do literatury, ale sem asi kouká víc lidí. Je nějaká knížka, která se zabývá na úrovni pro amatéra zhruba současnými dalekohledy? Jejich typy, hrubá konstrukce, ovládání, údržba? Může to být i část knihy. Je to pro známého, který začíná a chce nějaký ucelenější přehled dalekohledů. Ale tak max 25 let zpět, aby to nebylo moc zastaralé. Asi je důležité, abyste s ní měli sami zkušenost nebo ji aspoň měli v ruce. Díky a jasné noci v novém roce.
Skywatcher 80/400
TS APO 80/560 AZ4
Dobson SW 200/1200
A hlavně : Astro Cabinet 90
TS APO 80/560 AZ4
Dobson SW 200/1200
A hlavně : Astro Cabinet 90
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Zdeněk Řehoř Praktická astronomická optika
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Jasnost Siria
Dobrý den, může mi prosím někdo vysvětlit, proč je Aldebaran jasnější Siria? Tedy alespoň se mi to tak zdálo při pozorování pouhým okem. Nejsem ani amatérský hvězdář, jen si ze školy pamatuji, že Sirius je nejjasnější na obloze. A když jsme ho 25.12. ve 22 h (tedy krátce po jeho východu) s dcerou hledali, moc silně nezářil. Sváděl jsem to na jeho nízkou polohu nad obzorem a tedy silnou vrstvu atmosféry. Ale ve dvě ráno, když už byl „výš“ (i když Aldebaran je nadhlavníku stále blíž) byla situace stejná. Asi hloupý dotaz, ale děkuji.
Řekl bych, že jsi zaměnil Jupiter za Aldebaran. Koukals na správné místo, jsou teď jen nějakých 5-6° od sebe.
Když tím směrem natáhneš co nejvíc ruku tak je to zhruba jako hodně sevřená pěst.
Když tím směrem natáhneš co nejvíc ruku tak je to zhruba jako hodně sevřená pěst.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)
Díky moc, chemiku1, je to přesně tak. Jak jsem psal, nejsem ani amatér a Jupiter mě hodně zmátl. Ale díky tobě jsem se hezky vynadíval na oblohu, tentokrát alespoň s triedrem, a objevil i ten zatrolený Aldebaran 
Ahoj. Zdá se, že jsi chytil bacil zvaný astronomie
. I triedrem se dá leccos vidět. Můžeš dceři ukázat velkou jasnou mlhovinu v Orionu M42, nebo v nadhlavníku najít velkou galaxii v Andromedě M31. Kolem 20:00 je na JZ vidět Venuše a Saturn. Ke všemu kolem 18:00 vyjde na východě Mars.
Dobré čtení do začátku je https://www.hvezdnouoblohou.wz.cz/. Používám dodnes při plánování pozorování. Vypadá to, že zítra večer dle předpovědi budou velmi slušné podmínky a tudíž příležitost.
Dobré čtení do začátku je https://www.hvezdnouoblohou.wz.cz/. Používám dodnes při plánování pozorování. Vypadá to, že zítra večer dle předpovědi budou velmi slušné podmínky a tudíž příležitost.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)