Rozpínání vesmíru
Re: Rozpínání vesmíru
Ještě bych rád dodal jeden postřeh. Myslím si, že by diskusi hodně prospělo, kdyby u každého příspěvku nebyl uveden nick autora. Ať chceme nebo ne, je to první věc, na kterou se díváme, a podle toho pak podvědomě reagujeme. Kdyby z konverzace zmizela jména, všichni bychom se soustředili čistě na obsah, a ne na to, kdo ho říká.
Abych byl fér — i já jsem zaujatý. Upřímně mohu přiznat, že jsou mi sympatické názory Seestara, a i když se snažím být objektivní, vždycky to má určitý vliv na to, jak jeho příspěvky vnímám. Nechci nikomu lézt do zadku, to rozhodně ne. Možná je to jen můj problém a ostatní to dokážou oddělit, ale myslím, že anonymní forma diskuse by dokázala eliminovat spoustu zbytečných emocí a předsudků.
Abych byl fér — i já jsem zaujatý. Upřímně mohu přiznat, že jsou mi sympatické názory Seestara, a i když se snažím být objektivní, vždycky to má určitý vliv na to, jak jeho příspěvky vnímám. Nechci nikomu lézt do zadku, to rozhodně ne. Možná je to jen můj problém a ostatní to dokážou oddělit, ale myslím, že anonymní forma diskuse by dokázala eliminovat spoustu zbytečných emocí a předsudků.
Homere, jaká tvoje odbornost ti dává právo tu psát o samozvaných odbornících. Ty o těch lidech něco víš? Znáš jejich vzdělání a znalosti ?
Znova odkazuji na prof. Podolského. Až budou Vaše myšlenky akceptovány odbornou veřejností, budete mít u mne hlubokou omluvu. Postačí, když se s námi o reakce odborníků podělíte.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem pouze reagoval na to, že se tu nebavíte k tématu. To není o nicku, to je o tom, že se nudíte. Běžte raději ven
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Můj příspěvek nebyl mířen konkrétně na vás. Jen se snažím přemýšlet ve prospěch celé diskuse a navrhnout opatření, aby se podobné situace příště už neopakovaly. Věřím, že po těchto třech dnech všichni jasně vidíme, že debata o diskutujících nikam nevede. Příště si ji proto raději odpustíme a zaměříme se rovnou na samotné téma.
Anebo pojďme rovnou založit nové téma přímo na tuto problematiku a hádejme se tam donekonečna
Myslím, že by bylo vhodné, aby se moderátoři mezi sebou domluvili a jasně stanovili, jaké typy příspěvků na fóru mají místo. Zda je vítaná otevřená a volná diskuse o astronomii a astrofyzice, nebo zda jsou přípustné pouze odborné příspěvky, které považují za smysluplné oni sami a místní skeptici. Pokud platí druhá možnost, bylo by užitečné ji konkrétně definovat.
Homer správně poznamenal, že témata jako toto jsou časovanou bombou. Otázkou je proč. Z mého pohledu zde seestar vedl věcnou diskusi o rozpínání vesmíru, dokud Homer v příspěvku #299 nevyjádřil svou pokoru, ale zároveň diskusi výrazně posunul větou: „Ve vší úctě – zde bych je já nehledal.“ Ačkoliv se zde snaží vystupovat seriózně a korektně, tato věta působí značně neuctivě vůči těm, kteří se do předchozí diskuse zapojili.
Nejde o první případ, a podobné příspěvky v minulosti často vedly k eskalaci. Seestar, který má tendenci přecházet z věcné roviny do osobní, na to zareagoval svým způsobem (který zde neobhajuji, ale nedivím se mu). Následně vznikl flame, diskuse se rozpadla, přidal se MilAN, který se v minulosti vyjádřil, že chce z fóra vykydat vidlemi z avataru příspěvky, které považuje za nesmyslné – a postupně se přidali další.
Diskusi pak uzavřel moderátor s upozorněním na mazání, aniž by došlo k vyjasnění problému. A tak se bude čekat na další flame, zatímco se mnozí budou divit, proč je astrofórum v podstatě mrtvé (což je škoda) a ožívá jen v bazaru nebo když někdo přidá fotku, aby se dověděl, co je na ní špatně.
Opravdu bych chtěl požádat moderátory, aby jasně definovali, jaké příspěvky mají nebo nemají na fóru místo, a nenechávali to na členech, kteří se sami staví do pozice strážců vlastního pořádku – to by měla být výhradně práce moderátorů. Věřím, že by to mohlo přispět k postupnému oživení fóra a návratu demotivovaných členů.
Homer správně poznamenal, že témata jako toto jsou časovanou bombou. Otázkou je proč. Z mého pohledu zde seestar vedl věcnou diskusi o rozpínání vesmíru, dokud Homer v příspěvku #299 nevyjádřil svou pokoru, ale zároveň diskusi výrazně posunul větou: „Ve vší úctě – zde bych je já nehledal.“ Ačkoliv se zde snaží vystupovat seriózně a korektně, tato věta působí značně neuctivě vůči těm, kteří se do předchozí diskuse zapojili.
Nejde o první případ, a podobné příspěvky v minulosti často vedly k eskalaci. Seestar, který má tendenci přecházet z věcné roviny do osobní, na to zareagoval svým způsobem (který zde neobhajuji, ale nedivím se mu). Následně vznikl flame, diskuse se rozpadla, přidal se MilAN, který se v minulosti vyjádřil, že chce z fóra vykydat vidlemi z avataru příspěvky, které považuje za nesmyslné – a postupně se přidali další.
Diskusi pak uzavřel moderátor s upozorněním na mazání, aniž by došlo k vyjasnění problému. A tak se bude čekat na další flame, zatímco se mnozí budou divit, proč je astrofórum v podstatě mrtvé (což je škoda) a ožívá jen v bazaru nebo když někdo přidá fotku, aby se dověděl, co je na ní špatně.
Opravdu bych chtěl požádat moderátory, aby jasně definovali, jaké příspěvky mají nebo nemají na fóru místo, a nenechávali to na členech, kteří se sami staví do pozice strážců vlastního pořádku – to by měla být výhradně práce moderátorů. Věřím, že by to mohlo přispět k postupnému oživení fóra a návratu demotivovaných členů.
Ach jo. Další "spravedlivý" , které má potřebu si hrát na autoritu a nemá žádný důkaz. Možná zkus zde ve vlákně nalézt mezi posledními 150-200 příspěvky nějaký můj, kde jsem se přidal k rozdmýchání flame. Zřejmě se jedná a jednoduchý příspěvek, kde jsem se ohradil proti urážlivému příspěvku vůči jinému uživateli. Tedy příspěvku, který podle pravidel měl být okamžitě smazán.MiX píše: ↑25. 10. 2025, 14:35 Nejde o první případ, a podobné příspěvky v minulosti často vedly k eskalaci. . Následně vznikl flame, diskuse se rozpadla, přidal se MilAN, který se v minulosti vyjádřil, že chce z fóra vykydat vidlemi z avataru příspěvky, které považuje za nesmyslné – a postupně se přidali další.
-------
P.S.:minimálně 15 let nemoderuji toto fórum, takže každý má možnost se ztrapnit sám
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Na nikoho se neodkazuj. Podolský tu nikoho nekádruje. To děláš ty, tak mě zajímá, na základě jaké odbornosti tak činíš. Když někdo někoho označuje jako samozvaného odborníka, obvykle by sám tím odborníkem měl být, jinak je to jen znevažování diskutujících a demonstrace vlastní omezenosti.
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
K tématu:
Vesmír se nerozpíná. Přesněji řečeno — nikdo dosud jeho rozpínání neprokázal.
Vesmír se nerozpíná. Přesněji řečeno — nikdo dosud jeho rozpínání neprokázal.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Vesmír se rozpíná. Přesněji řečeno, nikdo zatím nedokázal, že se nerozpíná. 
Jsou tu přece dost jasné indicie, že se vesmír rozpíná. Pokud připustíme BB, pak energie takového výbuchu , kdy anihiluje 99.99999999% částic musí těm zbylým udělit obrovskou kinetickou energii. Vzniklé záření pak vytváří samotný prostor, protože kde je hmota, nebo energie, tam je i prostor. Pokud pod pojmem vesmír rozumíš samotný prostor, tak ten se vlivem záření rozpínat musí, protože to záření stále existuje. Jiná věc je, jestli a jak rychle se pohybují hmotné útvary v prostoru ( galaxie a galaktické kupy). Dnešní model tvrdí, že se rozpíná jen samotný prostor a měřitelné rozpínání je jen na úrovní galaktických kup. To je ten slavný Feynmanův model s balónkem s nalepenými mincemi, který se nafukuje, mince se od sebe vzdalují, ale jejich velikost se neměmí.
Jiné řešení je pak věčný statický vesmír, ale věčnost je jen jiná varianta nekonečna a nekonečno není přítel reality.
Jsou tu přece dost jasné indicie, že se vesmír rozpíná. Pokud připustíme BB, pak energie takového výbuchu , kdy anihiluje 99.99999999% částic musí těm zbylým udělit obrovskou kinetickou energii. Vzniklé záření pak vytváří samotný prostor, protože kde je hmota, nebo energie, tam je i prostor. Pokud pod pojmem vesmír rozumíš samotný prostor, tak ten se vlivem záření rozpínat musí, protože to záření stále existuje. Jiná věc je, jestli a jak rychle se pohybují hmotné útvary v prostoru ( galaxie a galaktické kupy). Dnešní model tvrdí, že se rozpíná jen samotný prostor a měřitelné rozpínání je jen na úrovní galaktických kup. To je ten slavný Feynmanův model s balónkem s nalepenými mincemi, který se nafukuje, mince se od sebe vzdalují, ale jejich velikost se neměmí.
Jiné řešení je pak věčný statický vesmír, ale věčnost je jen jiná varianta nekonečna a nekonečno není přítel reality.
Naposledy upravil(a) seestar dne 25. 10. 2025, 16:19, celkem upraveno 1 x.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Automatické spojování rudého posuvu s rozpínáním vesmíru je velice směšná záležitost.
To už můžeme tvrdit, že se skleněný hranol také rozpíná, jelikož i u něj vidíme červený posuv světla.
Ve funkční vědě platí, že se musí prozkoumat všechny možnosti. Zde se zcela nevědecky rovnou tvrdí, že rudý posuv = rozpínaní.
To už můžeme tvrdit, že se skleněný hranol také rozpíná, jelikož i u něj vidíme červený posuv světla.
Ve funkční vědě platí, že se musí prozkoumat všechny možnosti. Zde se zcela nevědecky rovnou tvrdí, že rudý posuv = rozpínaní.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Promiň, nějak mi uniká na koho reaguješ. Já rudý posun nikde nezmiňuji a v tvém komentáři není citace.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
To ale platí jen u hypotéz, které předpokládají, že záření nic nezastaví.
U hypotéz, které tvrdí, že se záření zastaví o nějaký protitlak, to platit nemůže. Například se může zastavit o záření bílých děr na okrajích vesmíru — tam končí vesmír, který se tedy ani rozpínat nemůže.
Má pevné fyzikální hranice a rudý posuv tam dokazuje právě hustší prostředí v okolí bílých děr.
A máme tu dvě hypotézy vysvětlující rudý posuv, z nichž každá dospěla k úplně jinému závěru.
Dál už je to jen otázka víry jednotlivce v to, čemu chce věřit.
Já v teorii velkého třesku nevěřím — není pro ni energie, čas, prostor ani hmota — takže mám rozhodování o něco jednodušší.
Reagoval jsem rovnou na hlavní argument zastánců BB (rudý posuv). Jiný argument ani nemají a navíc ho ještě špatně zdůvodnují.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 25. 10. 2025, 16:40, celkem upraveno 1 x.
Mě by zajímalo, pokud připustíme teorii Velkého třesku a zároveň i to, že šlo o výbuch — je podle vás pravděpodobné, že by při tomto výbuchu mohla vzniknout černá díra? Jakási centrální černá díra vesmíru? Nebo si to spíše představujete bez ní?
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
BB ani nejde připustit, toto tvrzení patří do scifi žánru - není energie,čas, prostor, hmota ani úmysl- ano, ani ten nesmí chybět u žádné exploze.
Zkuste mi vyrobit funkční granát, bez hmoty, energie času, prostoru a plánů? -. Nejde to že?
Jestli by BB mohl vytvořit černou díru?
A můžete vytvořit sýr jen tím, že budete nalévat vodu do plnotučného mléka?
Toto vše jsou dětské pohádky.
Já žiji v reálném světě, kde díky Bohu platí fyzikální zákony - a s jejich pomocí se snažím pochopit svět kolem sebe.
Zjistil jsem, že mystika, magie a kouzelnické triky mi nějak nepomáhají pochopit místo kde žiju.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 25. 10. 2025, 17:05, celkem upraveno 11 x.