Pozrel som si kto vlastne zalozil tuto temu - bol to Duk... ano, pamatam si ho - som na tomto fore naozaj dlho. Ale hlavne citam,,,, to vidiet na pocte mojich prispevkov
...takze, autor tohto vlakna polozil spravnu otazku - paci sa mi, a naozaj doporucijem precitat si znovu par prispevkov zo zaciatku vlakna. Pre mna su ovela prinosnejsie, kultivovanejsie a hlavne nikoho neurazajuce. Ano, takto sa tu volakedy viedli debaty. Neviem ci je to dobou, alebo generacnou vymenou, ale niektore sucasne prispevky su strasne tvrde, konfrontacne, utocne, znevazujuce, jesitne a pritom nic mudrejsie a novsie do tejto debaty nepriniesli.
Otazka z nazvu temy je filozoficka. Neviem ci je tu medzi nami nejaky profik filozof, pripadne teolog, ktory by vedel reagovat. My sme sa nechali uniest domnienkou, ze Vesmir je nasa - astronomicka kategoria, ale myslim si ze veru nie. Vesmir je predpokladam nieco ovela viac, ako predmet skumania len astronomie. Pekne na to ukazuje svojim sirokym zaberom aj popularny casopis s rovnakym menom. Vesmir nas neustale dokaze zasobovat tajomstvami a prekvapeniami na celej skale nasho vnimania skutocnosti. A my LUDIA, sme sa zacali uspokojovat tym, ze to vsetko preskumame a na vsetko raz prideme. Preto sa v poslednom case dost vymedzujeme voci filozofii, voci nabozenstvu, mysliac si, ze prirodne vedy nam vsetko zodpovedia.
Ludsky zivot je velmi kratky, a v nom mame sancu sa cosi dozvediet a zazit - od tych pred nami, od par nasich sucasnikov ktori na nieco nove pridu, ale tam koncime s poznanim ako jednotlivci..., zomrieme, a uz sa nedozvieme pokracovanie. Takze budeme zomierat s myslienkou - malo to zmysel co som videl, pocul a zazil v zivote? alebo to nemalo zmysel? A verim, ze vacsina si povie - jasne malo to zmysel... a vtedy si odpovieme, ze aky...