Starship
Re: Starship
Jenže tahle sekce je o kosmonautice, jejím vývoji a pokroku…
A v tom SpaceX již dokázala hodně. A jako každá jiná činnost má svá pozitiva i negativa.
A vyspělejší kosmonautika zase umožní vynést vyspělejší vědecké přístroje. A Falcony mimochodem již řadu přístrojů vynesly a také udržují v chodu ISS, kde probíhá mnoho vědeckého výzkumu!
Takže tvrdit, že činnost SpaceX nijak vědě neprospívá je nesmysl…
A v tom SpaceX již dokázala hodně. A jako každá jiná činnost má svá pozitiva i negativa.
A vyspělejší kosmonautika zase umožní vynést vyspělejší vědecké přístroje. A Falcony mimochodem již řadu přístrojů vynesly a také udržují v chodu ISS, kde probíhá mnoho vědeckého výzkumu!
Takže tvrdit, že činnost SpaceX nijak vědě neprospívá je nesmysl…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Hezké shrnutí úterního startu:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/ ... p_veda_nef
https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/ ... p_veda_nef
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

IFT-7 shrnuti:
- start bez problemu, hot staging krasne oddelil super heavy a starship
- super heavy pristala na rampu, prislo mi to mnohem plynulejsi a jemnejsi nez v pripade IFT-5
- starship ztracena ve vysce cca. 146km
Nezapominejme, ze to byl prvni let starship gen 2 s obrovskym mnozstvim zmena vylepseni. Uvidime, co vypadne ze SpaceX po vysetrovani a jake upravy nas cekaji v IFT-8
- start bez problemu, hot staging krasne oddelil super heavy a starship
- super heavy pristala na rampu, prislo mi to mnohem plynulejsi a jemnejsi nez v pripade IFT-5
- starship ztracena ve vysce cca. 146km
Nezapominejme, ze to byl prvni let starship gen 2 s obrovskym mnozstvim zmena vylepseni. Uvidime, co vypadne ze SpaceX po vysetrovani a jake upravy nas cekaji v IFT-8
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, setový okulár 10mm a 25mm, Binorum Plossl 4mm, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
[under construction]: Radioteleskop 110cm, astrobox
Citace z wikipedie:
Elon Musk na síti X komentoval jeden ze záběrů proudu letících hořících trosek slovy: „Úspěch není jistý, ale zábava je zaručena!”
U SpaceX se pomalu (s přibývajícími výbuchy) mění význam slova úspěch. Tak a teď fandové do mě.
Elon Musk na síti X komentoval jeden ze záběrů proudu letících hořících trosek slovy: „Úspěch není jistý, ale zábava je zaručena!”
U SpaceX se pomalu (s přibývajícími výbuchy) mění význam slova úspěch. Tak a teď fandové do mě.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- L@dis
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Jestli pak z toho meli zabavu i cestujici letadel, která musela zmenit kurz letu, kvuli obavam z padajicich trosek. On se asi naramě bavil 

12" dobson s OnStep GoTo, SW 80/400mm,
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
Starship dodržel stanovený koridor .Ten je dopředu znám a je z něho při testech vyloučena letecká doprava.Takže tam letadla nemají co dělat a není třeba uhýbat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
A můžeš napsat, kdy k nějakému takovému výbuchu došlo během posledních 2 let ?
Mě pořád fascinuje to zachycení prvního stupně...
Takhle na videu z dálky to vypadá jako sranda - zachycení dlouhé trubky.
Ale uvědomte si, že to je válec 9 metrů v průměru a vysoký 70 metrů! Petřínská rozhledna má jen 59 metrů...
Takhle na videu z dálky to vypadá jako sranda - zachycení dlouhé trubky.

Ale uvědomte si, že to je válec 9 metrů v průměru a vysoký 70 metrů! Petřínská rozhledna má jen 59 metrů...

Všiml jsem si, že při závěrečném přiblížení k rampě motory pěkně ogrilovaly věž. Při prvním úspěšném záchytu jsem to nezaregistroval. Myslím, že z té strany brzo přibude nějaká ochrana.
Jinak opět naprosto neuvěřitelný pohled.
Jinak opět naprosto neuvěřitelný pohled.
- Pepa217
- Věk: 38
Jak SpaceX relativně fandím, tak vidět z letadla, byť asi z bezpečné vzdálenosti tohle https://x.com/sentdefender/status/1880076981775266272, tak moc klidný nebudu

Ale jo, klidný bych asi nebyl. Ale hoří to ve výšce cca 80 - 40 km a letí to souběžně s letadlem ve vzdálenosti cca 100 km. A letadla nejblíže ke koridoru byla řízením letového provozu od trasy odkláněna
Veľmi pravdepodobne to bolo natočené z lietadla ktoré tam robilo kolečká a muselo čakať ako je vidno v 9:48 tohto videa.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- Pepa217
- Věk: 38
Ještě jsem našel tento screen flightradaru - tady to docela vypadá, že některé letadla (dle označení destinací osobní lety) udělaly neplánované kolečko: https://x.com/TheWorldWar12/status/1880 ... 02/photo/1
No jsem zvědavý, co se ještě dozvíme
No jsem zvědavý, co se ještě dozvíme

- ok1in
- Věk: 64
- Kontaktovat uživatele:
Z toho nic nevyvozuj, klidně tam mohly být NOTAMy pro danou oblast a časový úsek, proto ty čekačky.
Zas tak neškodné to nebylo... Tohle by měly být trosky, které dopadly na Turks and Caicos...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars