zbignieww napsal: ...Uplna otocka Marsa v provedeni Łukasza Sujki ( Lukasz83 - Astropolis ) https://astropolis.pl/topic/74560-mars- ... al-gratis/...
připojuji se ke gratulacím ! Velmi působivá práce
Dovolil som si upraviť príspevok 297 od Beda o vylepšený snímok mojho Marsu snímaného C11 (na pravej strane). Derotoval som iba dva najkvalitnejšie snímky kedy vynikla hlavne oblačnosť na východnom okraji.
2020-10-09-2228_7-T-L-Marsfin1.jpg (48.34 KiB) Zobrazeno 1891 x
Mars pred asi pol hodinou - Celestron 8" Edge HD first light
2020-10-19_Mars_C8EHD_P2-g-rot.png (57.12 KiB) Zobrazeno 1458 x
(Oversamplované - nemal som kam dať Powermate 2x, tak som použil 2,5x... ťažko zaostriť, ešte som nenamontoval FeatherTouch... a spracované narýchlo, ale mám z toho radosť.)
Tak konečně po dlouhé době zase jasná obloha a test úplně nové kamery QHY462C.
Nejprve jsem se asi půl hodiny pral s připojením a spárováním kamery až sem pak zjistil, že mi odešel kabel. Musel jsem použít jiný a pouze USB2!
Takže rychlost snímání nebyla nic moc, nicméně první dojem úžasný!
Udělal jsem celkem 6 RGB videí a 6 IR, vybráno z každého tři nejlepší snímky a ty derotovány.
Zítra koupím nový a pořádný USB3 kabel. Tady je první výsledek.
Přílohy
MARS_2020-10-19-2050_7_FINAL.png (278.53 KiB) Zobrazeno 1443 x
Yarkho : jo, presne takto ho vidim v C9.25.
MayJ : Diky moc, pekny Mars, ale hlavne si na nem diky jeho vysoke kvalite overuji, ze jsem opravdu videl i to, u ceho jsem si nebyl jisty. U nas byl dnes tak od deseti dost dobry seeing.
Gratuluji k uspesnemu upgrade kamery.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
No já včera několikrát kontroloval oblohu asi jako každý den za posledních 14 dní a zase nikde ani skulinka v mracích.
O půl dvanácté cestou do postele jsem náhodou kouknul z okna a k mému údivu nikde ani mráček, takže honem výbavu na balkon natemperovat a od půlnoci do cca 2h jsem to zkoušel, ale převážně byl seing velmi špatný. Nakonec jsem udělal jen dvě krátká videa asi 800 snímků.
Včera jsem fotil také. Nebo fotil, spíš čuměl... Musím prostě říct, vizuálně vynikající a na videu to vypadalo mnohem hůře. Možná jsem se neměl tolik kochat a fotit hned. Ale alespoň druhé vídeo vypadalo obstojně. Tak jsem si pohrál i saturací. Pěkně leze oblačnost...