Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Rekmarik: Ono je to celé jaksi svérázně udělané- nebo alespoň já žiju v domnění že ty šrouby tam vůbec nemusí být. Kolimuje se pak dotahováním/povolováním těch drátů (jako na bicyklu). Držák sekundáru pak může být z jednoho kusu a tedy velmi pevný. Prosím místní znalce ať mě opraví, jestli se pletu.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
deneb

Příspěvek od deneb »

nemám tam centrální značku, klidně se to mohlo o nějaký milimetr pohnout, ale neviděl jsem
Nemůžeš si tam udělat značku fixem nadlouhé tyči? Jde o sledování pohybu zrcadla, nikoliv o přesný střed.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Rekmarik: Ono je to celé jaksi svérázně udělané- nebo alespoň já žiju v domnění že ty šrouby tam vůbec nemusí být. Kolimuje se pak dotahováním/povolováním těch drátů (jako na bicyklu). Držák sekundáru pak může být z jednoho kusu a tedy velmi pevný. Prosím místní znalce ať mě opraví, jestli se pletu.
Pleteš.
Dráty se nekolimuje. Ty jsou jenom napnuté a drží ten střed pavouka (místo obvyklých ramen z plechu). Kolimuje se normálně šrouby. Nedokážu si představit, jak bys chtěl kolimovat těmi dráty. Jak bys dosahoval náklonu zrcátka. Různým utahováním a povolováním celkem osmi nyplů ?  :-/
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Nemůžeš si tam udělat značku fixem nadlouhé tyči? Jde o sledování pohybu zrcadla, nikoliv o přesný střed.  
Je fajn že vás to kolegové zajímá, a máte k tomu svoje někdy dost "originální" nápady .. díky .. ale není třeba to už dál řešit je to vyřešeno ..
Nepotřebuji dělat tečku na primáru - ono to sledovat jde pomocí prachu, který na primáru je .. jen jsem tím chtěl říct, že nějaký minipohyb tam jistě bude, ale ne tak podstatný.
Myslím že celé to vyměnit je cesta nejmenšího odporu s nejlepším očekavatelným přínosem. Operovat s těmi drátky nebo měnit jen sekundár by bylo do budoucna dost nespolehlivé řešení.
Až se provede výměna, pak můžeme sledovat a řešit další uprávy, pokud by byly nutné, ale jsem přesvědčen, že nebudou nutné .. (zaklepejme raději na dřevo :)

edit: nevím jak moc jasné je to z těch fotek - ale sekundár je přilepený na silnější oboustrannou pěnovou vrstvu a destičku, to celé přišroubované na zahnutý plíšek - plíšek drží centrální šroub a zároveň jsou tam tři justážní šrouby - kombinací všech těchto šroubů dochází k uchycení a zároveň deformaci vyhnutí toho plechu dle tlaku utažení šroubů.
Takže vzájemnou kombinací utahování nebo povolování se mění napětí v tom prohnutém plechu od uplného uvolnění až po silnější dotažení, kdy by patrně ta tuhost plechu byla již dostatečná, ale nebylo by optimálně zkolimováno. Možná tolze vylepšit ekvilibristickým dotahováním a povolováním i toho centrálního šroubu, ale myslím že ne, už jsem to seřizoval dotahoval a různě nastavoval několikrát, takže v tom mám už celkem cvik.
Připadá mí to jako zajímavé řešení možná už poněkud muzejního stylu .. nevím kolik takových dalekohledů má tento způsob uchycení seknudárů, ale asi jich nebude moc.
Řekl bych že ta metoda už bude dávno překonaná .. I když to mám jen na pozorování, tak budu klidnější, když sekundár bude s náklonem držet své místo.
Bill

Příspěvek od Bill »

Je fajn že vás to kolegové zajímá, a máte k tomu svoje někdy dost "originální" nápady .. díky .. ale není třeba to už dál řešit je to vyřešeno ..
To je tím za.. (zatraceným) počasím - kdyby nebyly furt mraky, tak řeším kolimaci vlastní trubky :-(

M:736 750 113
Stanislavxyz

Pleteš.
Dráty se nekolimuje. Ty jsou jenom napnuté a drží ten střed pavouka (místo obvyklých ramen z plechu). Kolimuje se normálně šrouby. Nedokážu si představit, jak bys chtěl kolimovat těmi dráty. Jak bys dosahoval náklonu zrcátka. Různým utahováním a povolováním celkem osmi nyplů ?  :-/
Aha, no já jsem viděl na fotkách (teď to pochopitelně nemůžu najít) právě takový pavouk z drátů a držák sekundáru žádný šrouby neměl. Vypadal natvrdo vysoustružený z jednoho kusu. Nejdřív jsem se tomu divil, ale pak mě napadlo, že se kolimuje právě utahováním drátů- jako na bicyklu. To by umožnilo pohyb ve všech směrech včetně naklápění. Nyple by se daly utahovat zvenku plochým šroubovákem, což si dokážu představit. Uznávám ale že to asi nebude nejlepší řešení.

Každopádně děkuji za reakci- od zkušenějšího se rád nechám poučit, díky.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Stanislavxyz:
měl jsi trvat na svém - v předchozím příspěvky  č. 330 -jsi měl naprostou pravdu a buď jsi to viděl v reálu nebo na fotkách Několik dalekohledů jsem takto udělal ( ne ale průměry 400 a větší ) - není to vůbec můj nápad, tohle řešení se tu objevuje i v literatuře dost dlouho.  Jen jsem to technicky   vyřešil  k   teleskopickému tubusu. Ale je to , jak jsem napsal v příspěvku  č. 325. Dá se to udělat velmi pevné a tuhé a nemá pravdu ani MMys, že to nejde kolimovat. Jde , a dokonce jednodušeji  než u 3 tlačných a jednoho tažného  (  nebo i opačně) šroubu. Zrcátko je  potom na tyče, kterou lze vysouvat a otáčet, přední 4 dráty zajišTují polohu držáku ve středu tubusu, ty směrem ven z tubusu regulují náklon  x,y proti sobě. Je to jednoduché a pevné, dráty musí hezky zvonit jak na kole.
Ten dalekohled je předělaný  výrobek od pana Drbohlava, zbyl z něho držák s podložkou primáru , ten  držák sekundáru, vše včetně optiky a hledáčku :)
Rekmarik :
bez té tečky na primáru laserem nezkolimuješ dalekohled. To by se ti podařilo jen v případě, že by byl  zkolimován primár, ale to zase neuděláš bez té značky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Milane, tak to dík za rozšíření obzorů. Takhle udělané kolimování těmi dráty jsem opravdu doteď nikde neviděl.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stanislavxyz

MilAN: Tak teď už je v tom jasno Viděl jsem to na fotkách někde na netu... A líbilo se mi že to vypadá funkčně a jednoduše (v jednoduchosti je krása). Ovšem často se to vidí udělané tak jak to má Rekmarik- proto jsem si nebyl jistý.

Díky za vysvětlení a hlavně doplnění jak to přesně funguje- to otáčení mě nějak nedošlo.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

tady je originál, na kterém je to trochu vidět

LaH

Příspěvek od LaH »

Možná dostanu "přes prsty", ale pár cykl. tuhých výpletů už jsem už dělal a vím, že aby byl výplet opravdu tuhý, jsou dráty skutečně hodně napnuté a při přetažení to potom zase hrozí zborcením ráfku či vytržením niplu. Tenhle "astro-ráfek" s takhle řídkým svazkovým výpletem musí být opravdu, ale opravdu hodně utažený a zborcení bych se zde potom skutečně obával. Nebo to není tak moc utažené, ale potom, domnívám se,  s následky analogickými Rekmarikovu stroji. Protože to patrně funguje správně, jinak by se to snad nepoužívalo, je něco v mých předpokladech špatně. Jen nevím, co.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jenomže když si prohlédneš tenhle tubus, tak má oproti tomu Rekmarik-ovu ještě uvnitř další výztuhu proti zborcení tubusu. Taky tloušťka toho středu - rozevření drátů, je větší, takže to bude stabilnější.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Proč by ses měl obávat zborcení ?
Proti tomu, co tam má Rekmarik, tady je asi 10 věcí jinak.
1/ síla stěny, skrz kterou prochází dráty asi 4x silnější.
2/nyple jdou skrze mosazné frézovné průchodky,nejsou uchyceny ve dřevě
3/ vstupná clona má větší průměr a je dále zesílená osazením
4/ překližka není 3 vrstvá , ale 7 vrstvá
5/ vstupní clona je zdvojená, spoj několikrát přeplátován.
6/ není tam ta vrklavá nástavba s justací sekundáru
7/ dráty jsou ve větším vzájemném úhlu
8/ Je volena orientace překližky proti namáhání
9/ rozdíl při průměru optiky 350 nebo 400 mm je při tomto upořádání dost výrazný
10/ jsou voleny značkové nejtvrdší dráty s největším průmerem
Stanislavxyz

Já to myslím pochopil už z toho příspěvku výše, jen jsem se špatně vyjádřil. Měl jsem na mysli to, že na otáčení sekundáru jsem nějak zapomněl, když jsem říkal že se s tím dá hýbat všemi směry.

Každopádně díky za rady i foto- tak nějak bych si to představoval- jednoduché a čisté, přičemž zcela funkční, prostě krása.

LaH: Nevím jestli se to dá srovnat- na kolo při silovém šlapání působí asi řádově jiná síla a kroutí se lecos, klidně rám z ocelových trubek... (vím co říkám, vozím řetězy s pevností 1300 Kg jelikož slabší až příliš často trhám)
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Dnes jsem opět trochu testoval na zahradě drobečka, a i přes všechny vámi zmiňované nedostatky v mém pavouku musím konstatovat že uchycení je značně rigidní a dostatečně pevné - při všemožných zatíženích rukou na strany, různé kroutící snahy a snahy o vyosení - drží pevně a na kolimátoru to nedělá téměř nic, samozřejmě jsem neměl v úmyslu to urvat.
Naprosto nedostatečné je to ostatní co následuje k uchycení sekundáru - viz minulé příspěvky.

Docela jsem si věřil, že můžu okem odhadnout dostatečně přesně střed primáru, abych mohl kolimovat sekundár, ale udělat tam tečku na středu bude cestou k lepšímu výsledku, není pochyb.

Dle příspěvku #339 a vložené fotce, nezbývá než si postesknout, škoda že ten můj dalekohled tenkrát neprošel při přestavbě jinýma rukama .. jinými slovy - parádní práce !

Odpovědět