Tady zatím první pokus a víc zpracuju během večera a zítra.
Jupiter
- DejvStorm
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jupiter
Takový menší rychlý kuk ze včera večer. Seeing byl nejlepší těsně před západem Slunce, kdy ten vizuální pohled byl fakt parádní. Se soumrakem začal k nám do údolí od severu natékat studený vzduch a už se to kazilo, ale v dobré chvilky bylo porát vidět pěkné detaily. Moc pěkně se to sešlo, že byla vidět jak GRS, tak stín Europy, ale i Europa a Io hned vedle jupíka 
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
paráda, konečně lepší podmínky po delší době. Snad teď ještě paradoxně jaro se stabilnějším vzduchem večer za soumraku pomůže, i když už je planeta paradoxně níž.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
DejvStorm: Paráda!, v tu dobu byl na MHV seeing na prd, ale lepší byl o den později.
Jupiter_2026-04-18-19h02mUTC, NWT14", ASI662MC, ADC ZWO, L filtr
Jupiter_2026-04-18-19h02mUTC, NWT14", ASI662MC, ADC ZWO, L filtr
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Paradoxně nepomůže a někdy právě naopak. Stabilnější to bylo jen zpočátku. Když si odmyslíme jet streamy, které jsou na seeing občas hodně problém, tak nejhorší kazič seeingu jsou nějaká mísení vzduchu s různou hustotou ve spodních 3 km, spíše i mnohem níž. Teplotní inverze v zimních anticyklonách jsou dokonalý příklad jednoho typu situací... když už je při inverzi jasno (ideální by bylo samozřejmě být nad tou inverzní vrstvou), tak strašně záleží kde člověk je a jak se to chová zrovna v tom kterém místě. Špatné to pak bude častěji v údolích, na svazích nebo tam kde vzniká nějaká lokální cirkulace ala stékání studeného vzduchu dolů do údolí/kotlin apod. Nemluvě o vlivu unikajícího tepla z budov za silného mrazu apod.
No ale tohle jarní počasí přináší další průser a tím je přísun suchého severského vzduchu k nám za situace, kdy Slunce už "má sílu". Je příjemný, že se to i tak přes den příjemně prohřeje. Jenže suchý vzduch znamená výrazné radiační ochlazování pak během noci, protože chybí vodní pára co nejlíp drží teplo dole v zemské atmosféře a na povrchu. To se nám tedy o to víc vyzařuje pryč do vesmíru. Zase bude hodně záležet i na tom, kde člověk je a já jsem v jižním svahu, kde nade mnou je ploché návrší. Jižní svah byl přes den vyhřátý na příjemné teploty, balkon jsem preventivně zlil opakovaně studenou vodou, ale jak začal z té plošiny na sever ode mně stékat studený vzduch v takových jemných chladných závanech, tak šel seeing do kopru
Potřebuju ideálně vlhčí vzduchovou hmotu, co přijde do střední Evropy od JZ, aby se v noci tolik neochlazovalo oproti odpoledni.
No a další věc... vytemperovat velký průměry optiky se nepovede pokud je i venku teplo jak doma ještě při začátku pozorování a pak se ochlazuje fakt hodně rychle a je znát, že dalekohled na to ochlazování reaguje tím, že na rozostřeném obrazu vidím, jak mu od centrálního zástinu začiná plápolat ten "plamínek" teplýho vzduchu
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zkusil zpracovat to páteční focení Jupitera ještě jinak. Nelíbilo se mi totiž to vytahování detailů pomocí dekonvoluce, kdy to dělalo nepřirozené struktury ala špagety a tak jsem vybral jen pár skutečně nejlepších videí a z nich udělal složenky 20 a 50 % snímků, abych měl verze s maximem detailů a poté pozadí s minimem šumu. Doostřil jsem jen přes wavelety a pak po derotaci a složení ve WJP opět lehce doladil wavelety manuálně v GIMPu a netlačil jsem tolik na vyhlazení šumu, které mi jinak bralo jemnější detaily.
Víc z toho asi nevytáhnu, bo seeing nepřečůrám, stejně jako ne úplně perfektní kolimaci a ani to, že dalekohled měl problém s temperací jak se rychle ochlazovalo a zpočátku bylo dost teplo. Poučení pro příště co zkusit zlepšit a doufat v lepší seeing, ten zlepšit neumím
Víc z toho asi nevytáhnu, bo seeing nepřečůrám, stejně jako ne úplně perfektní kolimaci a ani to, že dalekohled měl problém s temperací jak se rychle ochlazovalo a zpočátku bylo dost teplo. Poučení pro příště co zkusit zlepšit a doufat v lepší seeing, ten zlepšit neumím
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Díky za každý normální snímek. Úžasný výsledek. Byť za cenu urputně vydolovat každý detail.
Když vidím některé APODy, chce se mi brečet..
Když vidím některé APODy, chce se mi brečet..
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
@MaG Díky. Taky mě docela nebaví ta snaha, kdy se vše vylepšuje pomocí AI, nebo jen brutálně přeostřuje a přesycuje.
S naším seeingem to bude ale porát dost boj a když chce člověk mít reálné snímky, tak každé ty vydolované detaily z reálných dat nějakou rigorózní metodou (nevymyšlené pomocí AI) jsou malým vítězstvím, ale stojí to za to. V pátek večer jsem zkusil znovu fotit a dalekohled předem vychladit zmrzlými vložkami do chladícího boxu. Na ronchigramu i kontrole na rozostřenou hvězdu to bylo znát. Bohužel seeing byl znatelně horší než ten minulý týden. Obvykle se držel tak na Ant III-IV... takže dolování detailů byl zase boj.
Nejdřív jsem zkusil zase ten Lucky Stack Worker na derotaci a ostření. Ač je to výrazně jednodušší a rychlejší na zpracování, což se většině lidí líbí, tak to jede víc hrubou silou na vytažení detailů a mě se ty výsledky z toho nelíbí po té estetické stránce
Následně jsem zkusil tedy odlišný postup z minula, kdy jsem si udělal dvě sady "stacků" z AS4! a to skládání 20 a 50 %. To jsem decentně doostřil jen za pomocí waveletů, bez jakékoli dekonvoluce. Následovala derotace obou sad do sebe... skládačka z 20 % dodá detaily, z 50 % dodá "pozadí"(hrubé detaily a barevnost) s méně šumem. Následovalo už jen dolaďování pomocí waveletů a high-pass filtrů v GIMPu tak, aby to vypadalo přirozeněji než výsledek hrubé síly dekonvolucí z LSW.
Není to ideální, není to tak pěkné jako před týdnem, je tam znát, že seeing byl prostě podprůměr, ale esteticky se mi to líbí víc, než ten výsledek hrubé síly s viditelnými artefakty dekonvolucí
S naším seeingem to bude ale porát dost boj a když chce člověk mít reálné snímky, tak každé ty vydolované detaily z reálných dat nějakou rigorózní metodou (nevymyšlené pomocí AI) jsou malým vítězstvím, ale stojí to za to. V pátek večer jsem zkusil znovu fotit a dalekohled předem vychladit zmrzlými vložkami do chladícího boxu. Na ronchigramu i kontrole na rozostřenou hvězdu to bylo znát. Bohužel seeing byl znatelně horší než ten minulý týden. Obvykle se držel tak na Ant III-IV... takže dolování detailů byl zase boj.
Nejdřív jsem zkusil zase ten Lucky Stack Worker na derotaci a ostření. Ač je to výrazně jednodušší a rychlejší na zpracování, což se většině lidí líbí, tak to jede víc hrubou silou na vytažení detailů a mě se ty výsledky z toho nelíbí po té estetické stránce
Není to ideální, není to tak pěkné jako před týdnem, je tam znát, že seeing byl prostě podprůměr, ale esteticky se mi to líbí víc, než ten výsledek hrubé síly s viditelnými artefakty dekonvolucí
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
To už je hotová věda. Díky za užitečný popis, jak to zlepšit. Jestli tohle je za Ant III tak klobou dolů.
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak se mi před týdnem část dat zatoulala a při zpracování jsem je přehlédl a našel až včera navečer. Je to z pátku 17.4. a a více než půl hodiny po tom už prezentovaném snímku. Chvilkami ten seeing nebyl vůbec zlý a je to znát, protože je tam vidět značně víc než na datech z posledního pátku, 24.4.
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Včerejší večer jsem očekával už pár dnů, protože přes Jupitera měl přecházet stín Ganymeda velmi blízko GRS a bylo by moc pěkné to chytit a nafotit. S ohledem an mizerný seeing předešlých dnů jsem si ale říkal, jak to bude vypadat v ten první den oteplení, kdy vzduch ale bude stále suchý, vítr ze severních směrů a večer se má zase rychle ochlazovat.
Začal jsem proto fotit ještě dlouho před západem Slunce, kdy mi ale na balkón už nějakou chvilku nesvítilo a povrch balkónu jsme na dvakrát zlil studenou vodou, abych ho ochladil a nesálalo z něj teplo, co by kazilo seeing. Stejně tak dalekohled jsem obložil už po poledni chladícími vložkami do přenosných chladniček. Sice nebyl problém s temperací, ale po přechodném pěkném seeingu krátce před západem Slunce, kdy to bylo tak Ant II, se situace po západu začala rychle horšit a pak převažoval opět seeing tak Ant III-IV, s čím dál vzácnějšími chvilkami, kdy se úkázaly detaily a dalo se i zaostřit. Výsledky mě překvapily, že i přes tu bídu většiny skládaných videí z toho jde dostat i u tech už pozdějších podmínek s mizerným seeingem, fakt celkem dobré detaily
Tady první kousek ještě na modré obloze před západem Slunce... ..a následně o více než hodinu později už na skoro temné obloze, kdy mi do toho nad nedalekým lesem vycházel Měsíc krátce po úplňku
Tak a jsem zvědavý, co to udělá další dny večer... bohužel tak pěkné jevy už tam zdáse nebudou.
Začal jsem proto fotit ještě dlouho před západem Slunce, kdy mi ale na balkón už nějakou chvilku nesvítilo a povrch balkónu jsme na dvakrát zlil studenou vodou, abych ho ochladil a nesálalo z něj teplo, co by kazilo seeing. Stejně tak dalekohled jsem obložil už po poledni chladícími vložkami do přenosných chladniček. Sice nebyl problém s temperací, ale po přechodném pěkném seeingu krátce před západem Slunce, kdy to bylo tak Ant II, se situace po západu začala rychle horšit a pak převažoval opět seeing tak Ant III-IV, s čím dál vzácnějšími chvilkami, kdy se úkázaly detaily a dalo se i zaostřit. Výsledky mě překvapily, že i přes tu bídu většiny skládaných videí z toho jde dostat i u tech už pozdějších podmínek s mizerným seeingem, fakt celkem dobré detaily
Tady první kousek ještě na modré obloze před západem Slunce... ..a následně o více než hodinu později už na skoro temné obloze, kdy mi do toho nad nedalekým lesem vycházel Měsíc krátce po úplňku
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak další jasný a teplý večer a tedy další ještě denní Jupiter. Seeing zpočátku znatelně lepší (Ant II), ale se západem Slunce opět bohužel velmi rychlé zhoršování seeingu (na Ant III - IV) 
Škoda, že to nevydrželo stabilní po delší dobu, ale i tak vizuálně i fotograficky moc pěkné
Dnes už by to bohužel měla kazit vysoká oblačnost, která bývá na seeing docela nevyzpytatelná bo sama může obsahovat turbulence, na druhou stranu by mohla zpomalit večerní ochlazování a zhoršování seeingu se západem Slunce. Uvidíme.
Škoda, že to nevydrželo stabilní po delší dobu, ale i tak vizuálně i fotograficky moc pěkné
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak další víkendový jasný večer, další Jupiter... zřejmě ale jeden z posledních v tomhle pozorovacím okně (apparition 2025-26). Seeing zpočátku byl tak na Ant III, ale pak se na chvilku našly okamžiky, kdy to šlo na dvojku a bylo to moc pěkné pokoukání, kdy byly vidět i kontrastnější detaily jako bílé konvektivní pásy v NEB apod.
I tady připomínám, že pokud by ve čtvrtek 14.5. náhodou přálo počasí během večera po 20 h. SELČ, tak začíná asi roční série vzájemných zatmění a zákrytů Jupiterových měsíců a hned jedním z nejlepších úkazů z celé série, kdy Io zastíní z velké části Europu.
I tady připomínám, že pokud by ve čtvrtek 14.5. náhodou přálo počasí během večera po 20 h. SELČ, tak začíná asi roční série vzájemných zatmění a zákrytů Jupiterových měsíců a hned jedním z nejlepších úkazů z celé série, kdy Io zastíní z velké části Europu.