Jupiter
Re: Jupiter 2018
Moc pěkný Pavle... u mě byl seeing fakt bída
... ani to sem nebudu dávat, snad dneska 
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
Pavle super výsledek. Já to zkusil o něco dříve, ale tradiční bída. Je to N200, zkusím to dnes AR127, pro porovnání.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Hamr, máš to skoro jak jsem to viděl v noci od nás, jen méně kontrastní, takže jsem rád, že mohu ukázat, jak mizerně to bylo vidět.. Pravda, občas to probliklo zřetelněji, ale to co tam má Proky je jiná liga, doufal jsem, že točil/fotil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- SIRIUS_758
Pavle, ten Jupík je náhodou moc pěkný.. Malinko přebývá fialová a nebál bych se přidat saturaci - ten kontrast byl včera vynikající, tak si myslím, že si to zaslouží trochu veselejší barvičky. Ten Ganymed je skvělý !
Pavle, to je skvělý Jupiter. Těším se na finálni zpracování. Já mám nyní nucenou pauzu a skřipou mě zuby, když slyšim, že byl skvělý seeing. 
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Kolegové děkuji moc za Vaše komentáře. Snad se ke zpracování dostanu co nejdřív. Dnes již není seeing takový jako byl včera.. Takže toho nebude tolik.. 
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
proky máš to veľmi pekné, hoci detailov tam je podobne, ako cez môj achromát
. Ale ten prechod si vystihol skvele
.
Včera jsem zkusil achromát 127/1200. Barvy tím samozřejmě padly, takže jsem udělal černobíle. Je to podobné jako N200, možná o chloupek lepší...
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Prkný výsledok. Ako vidím, moje pokusy s achromátom motivovali aj druhých k foteniu
. A to sa mi páči. Aspoň vidieť, že na pekné fotky netreba drahý a veľký bojler
. A ako možno vidieť v mojom príspevku vyššie, dá sa to aj vo farbách. Ten posledný snimok je dokonca RGR, teda fotil som len cez zelený a červený filter. Hoci, dá sa požiť aj ten modrý, ale tam je aj tak ten seeing vždy strašný
.
Luďku pěkné snímky. Docela by mě zajímalo, jak by podobný snímek vypadal přes APO se stejným průměrem, ale ten už by cenově vyšel stejně jako můj bojler...
Včera to nakonec nebylo tak tragické. Malá animace nebo spíš timelapse.
C11, ZWO ADC, 2xBarlow, ASI224MC, Praha.

C11, ZWO ADC, 2xBarlow, ASI224MC, Praha.

Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- SIRIUS_758
No já jsem právě po půlnoci nelenil a vylezl na lodžii a nebyl ten seeing o tolik horší, jak jsi zvečera avizoval. Jen to chtělo dlouhé soustředění, aby tam člověk ty menší detaily vykoukal. Takové přínosné zvětšení bylo kolem 200x. Zajímavé včera bylo to ( oproti předchozím dnům ), že v pozdní noci ten seeing vysoko nad hlavou nebyl o moc lepší, než v mínusové deklinaci nad jihem.
Ta animace moc pěkná, jen je tam moc zelené..
Ta animace moc pěkná, jen je tam moc zelené..
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
proky: o moc lepšie od toho môjho snímku to zrejme nebude. Ten posledný snímok, čo som dával bol za lepších podmienok a myslím, že to bolo na hranici rozlíšenia (už sa to skôr podobalo na snímok cez 200mm Newton
). Taktiež som snímal schválne iba cez zelený a červený filter, kde je ten achromát korigovaný (v rámci možností).
Borisi co ty to máš za monitor?..
Zkusil jsem opravit barvu podle některých původních snímků. Snad je to tak lepší.
Romane mě by spíš zajímalo, zda by APO s průměrem 100mm byl fotograficky srovnatelný například s tou C6kou co jsem s ní dříve fotil.
Např. toto je jeden ze snímků co jsem tou C6 pořídil.

Romane mě by spíš zajímalo, zda by APO s průměrem 100mm byl fotograficky srovnatelný například s tou C6kou co jsem s ní dříve fotil.
Např. toto je jeden ze snímků co jsem tou C6 pořídil.

- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
proky sa ta treba tak pýtať
. Tvoj pôvodný dotaz smeroval na priemer 127mm, čo použil Hamr a ja ... Inak podľa mňa áno. Už tých 127mm je porovnateľných s 200mm (to viem povedať s určitosťou ...), takže C6 a 100mm apo bude podľa mňa tiež veľmi podobné. A už len tak odhadom, keď od priemeru Newtona, či SCT odrátať centrálne tienenie, tak napr. pre môjho newtona to robí 150mm, čo je celkom blízko tých 127mm. A aj svetla je tam podobne = pri achromáte používam len trošku vyšší gain oproti Newtonu.
- SIRIUS_758
Myslím, že sebelepší APO 100 mm na povedenou a dobře zkolimovanou C6 fotograficky stačit nebude. Aspoň takovéto případy na netu moc nejsou. Ta poloviční expozice u většího průměru dělá hrozně moc.. A ten horší kontrast SCTčka se dožene v editoru. Za velmi dobrého seeingu dá ta C6 nějaký ten detail navíc i vizuálně. Několik let jsem střídavě pozoroval s ED100 a C6 - obraz Měsíce byl v EDčku vizuálně o dost lepší, kontrastnější a řezavě ostrý. Ale najednou jsem si všiml, že v C6 byla vidět v moři jamka - kráter, po kterém jsem v EDčku marně pátral...
Ta výhoda té poloviční expozice u C6 se dá velmi dobře připodobnit na příkladu mých jednoduchých single-shotů - musí být opravdu velmi dobrý seeing,abych mohl použít na Měsíci základní ISO 100 a tedy 2x delší expozici, než u ISO 200. Na té ostrosti je to prostě znát. A pokud bych místo Měsíce fotil Jupitera, tak ta potřebná expozice je mnohem delší - a zde ten rozdíl je, např. mezi 1/30 a 1/15 sec., už zatraceně vidět. Určitě vlivem seeingu víc, než mezi 1/250 a 1/125 sec. A toto je ta nevýhoda malých průměrů refráků u natáčení planet.
Ještě násobně horší je to v případě, kdy kromě delší expozice současně natahuji i ohnisko - což znamená další zvětšení seeigu úměrně natažení ohniska. U relat. krátkých ohnisek refraktorů do výsledných cca 2m není celkem co řešit ( nárůst detailů je skoro vždy ), ale když dáme modelovou situaci podobnou SC 11", tedy mého Vixena VMC 260L ( ohnisko 3m ), tak se mi ještě nikdy nepovedlo docílit větších detailů při natažení ohniska na 6m - ano, je to už 4-násobná expozice, ale i tak.. - a to jsem to zkoušel za velmi dobrého seeingu. A statisticky - pokud bych nasekal kupu expozic základním ohniskem 3m a pak delším ohniskem - a pak to skládal, tak se na mé úvaze nic nezmění, delší expozice a znásobený vliv seeingu natažením ohniska zase víc ty detaily na složenině rozmaže..
Jedině snad, že tím natažením ohniska mám větší obraz a mohu ho pak zmenšit.
Ta výhoda té poloviční expozice u C6 se dá velmi dobře připodobnit na příkladu mých jednoduchých single-shotů - musí být opravdu velmi dobrý seeing,abych mohl použít na Měsíci základní ISO 100 a tedy 2x delší expozici, než u ISO 200. Na té ostrosti je to prostě znát. A pokud bych místo Měsíce fotil Jupitera, tak ta potřebná expozice je mnohem delší - a zde ten rozdíl je, např. mezi 1/30 a 1/15 sec., už zatraceně vidět. Určitě vlivem seeingu víc, než mezi 1/250 a 1/125 sec. A toto je ta nevýhoda malých průměrů refráků u natáčení planet.
Ještě násobně horší je to v případě, kdy kromě delší expozice současně natahuji i ohnisko - což znamená další zvětšení seeigu úměrně natažení ohniska. U relat. krátkých ohnisek refraktorů do výsledných cca 2m není celkem co řešit ( nárůst detailů je skoro vždy ), ale když dáme modelovou situaci podobnou SC 11", tedy mého Vixena VMC 260L ( ohnisko 3m ), tak se mi ještě nikdy nepovedlo docílit větších detailů při natažení ohniska na 6m - ano, je to už 4-násobná expozice, ale i tak.. - a to jsem to zkoušel za velmi dobrého seeingu. A statisticky - pokud bych nasekal kupu expozic základním ohniskem 3m a pak delším ohniskem - a pak to skládal, tak se na mé úvaze nic nezmění, delší expozice a znásobený vliv seeingu natažením ohniska zase víc ty detaily na složenině rozmaže..