Dakujem pekne za ohlasy, som rad, ze sa vam to paci, aj ked kvoli problemom, ktore uz boli spomenute - hlavne ta elektroluminiscencia, kedze malokedy mi naozaj sadnu DF v tomto letnom obdobi (meriam teplotu, aka je pocas noci a snazim sa, aby bola rovnaka aj pri foteni DF, no vacsinou sa meni) som s tym nie az tak spokojny (ak by som bol, nebolo by co zlepsovat

)
Psion: Tvoja uprava sa mi zapacila, ja som sa najskor nechcel pustat do odstranovania tych gradientov po elektroluminiscencii. Zvycajne pouzivam GradientXTerminator, pouzivanou metodou v PS vsak tazko vybrat na tomto snimku pozadie a po aplikacii by to potlacilo aj hmloviny v pozadi. No dnes rano som sa zacal hrat s PixInsightLE, ktory tak chvalis a som prekvapeny. Ma to naozaj vynikajuci nastroj na kompenzaciu gradientov v pozadi. Takze som ho pouzil a re-upol snimok.
Biba: Diky moc. Ak chces vediet presne miesto, toto konkretne bolo tu Je to na kopci na luke nad dedinou vo vyske asi 700 m n.m. Mame tu s astroklubom pravidelne meteorarske expedicie, teraz to boli Perzeidy. Obloha je tam naozaj kvalitna, aj ked za tych par rokov citim, ze je uz trosku svetlejsia oproti. Znamenim zhorsujucej sa situacie s LP bolo ako som si vsimol v nedalekej obci Gelnica tento rok postavenie OD Tesco uz aj v tomto dost tmavom regione (doslovne tmavom...obyvatelstvo hovori za vsetko

) Ale stale lepsie ako Kosice, kde byvam a chodim do skoly. Tu sa RGB na DSLR neda ani fotit, to musim ist aspon 20-30 km prec. Aj ked mam par fotiek aj z balkona Rozhodne by si mal skusit nieco odfotit aj bez filtra. Teda ak Ti to obloha dovoli, neviem aka je tam u Teba tmava/svetla. Ale mas oproti mne moznost to vyskusat, to ja si v Kosiciach ani skusat dovolit nemozem. Skus nejaku optimalnu dlzku expozicie prisposobenu oblohe a uvidis... Za pokus to urcite stoji.
ogami: jj, je to tam, totiz to je objektivom mojho ED, skusal som ho uz aj kolimovat davnejsie, no nic sa nezmenilo (zasa tych moznosti na kolimaciu je velmi malo...iba povolenim okularoveho, nastelovat za pomoci laserkolimatora a utiahnut). Akurat pri tom rovnaci od SW sa to trochu lepsie skryje, je aj navyse dizajnovany na ED80, je priemerom vacsi, takze aj celkovo lepsie koriguje a tato chyba je menej viditelna. Pri WO FF 2 to akurat vidno omnoho viac (bol navyse navrhnuty najskor pre 66). Rovnac je v poriadku, chyba je v ED.
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)