Refraktor Sky-Watcher 150/750

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Libros

Příspěvek od Libros »

Zdravím,

dlouho jsem hledal něco o tomto přístroji, ale nenašel Zajímalo by mě, jak moc se projevuje jeho barevná vada. Do jakého zvetšení je ještě únosná. Zda nedochází ke zkreslování v okraji zorného pole apod.

V souvislosti s tím by mě ještě zajímal průměr sekundárního zrcátka u NWT Sky-Watcher 200/1000.

Pokud by mi někdo odpověděl, budu mu velmi zavázán.
mpe

Příspěvek od mpe »

Aniž bych ten přístroj znal, tak bych řekl, ze u achromátu s f/5 bude barevna vada docela zřetelná a nepříjemná.

Osobně bych si v této cenové relaci dokázal představit lepší koupi.

KoMar
Věk: 55

Příspěvek od KoMar »

Myslím, že dobrý test je na http://www.celestron.cz/intro/DsD04/spc-DsD04.htm, je tam i fotografie barevné vady a srovnání s jinými refraktory.
Na http://www.teleskop-service.de/CTelesko ... htm#150750 doporučují zvětšení od 25x do 240x, ale nad 100x je doporučeno používat filtry pro omezení barevné vady. (stejně si ale myslím, že je to dost optimistické)
Libros

Příspěvek od Libros »

Tak ta recenze z DsD 2004 od p.Zahajského je přesně to, co jsem hledal. Díky.

Jen bych ještě docela rád znal ten průměr sekundárního zrcátka NWT Sky-Watcher 200/1000 kvůli procentu stínění, resp. efektivnímu průměru primárního zrcadla.
KoMar

Příspěvek od KoMar »

U Newtonu stejných parametrů od firmy ORION z USA má mít sekundární zrcátko průměr malé osy 58mm. Sky-Watcher bude mít pravděpodobně stejný původ a parametry, ale nevím to jistě.
Libros

Příspěvek od Libros »

Tak to odpovídá zhruba 25% - 30% stínění. Díky
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ten refraktor je vylozene urceny pro mala zvetseni a siroka zorna pole. Dival jsem se s nim pres 14mm Meade UWA (53x) a byla to parada, barevna vada byla sice videt, ale nerusila. Tech vyse uvedenych 100x je takove optimisticke maximum, pak uz je to pohled do modreho vesmiru Na planetach a Mesici je situaci podstatne horsi nez na deep-sky. Nejake fotky s nim delane a porovnani s ED80 jsou tady: http://hvezdarna.plzen-city.cz/pozorova ... ovani.html
gaszton

Příspěvek od gaszton »

newton 200/1000 skywatcher pouzivam pomerne casto, pomocne zrkadlo je cca 50 mm teda dost male, hlavne na tu stavebnu dlzku okularoveho vytahu, pri pokuseo fotografovani rozhodne by bolo potrebne vymenit na vacsie (odhadujem nad 70mm) aj pri vizualnom pozorovani by bolo lepsie aspon 60 mm.

refraktor 150/750 ma vyraznu farebnu vadu, ak chces vizualne pozorovat planety tak kup aspúon 150/1200 (aj ten ma sice farebnu vadu ale neporovnatelne vacsiu) ak mas v umysle fotografovat deepsky tak zabudni na obidva typy, kup si aspon ED 80/600 alebo 100/900, viem sice ze su mensie ale ED alebo APO rovnakej velkosti su fakticky k nezaplateniu...
draxxx

Příspěvek od draxxx »

Ano barevná vada je viditelná cca od zvětšení 50x na planetách a jasných hvězdách. Deep sky bez problémů. Rozhodně to ale není takové drama jak se tu píše. Výhod refraktoru 150/750 je rozhodně více než nevýhod, jedinná o které jako majitel vím, je neustále zmiňovaná barevná vada. Je to takový módní trend, doporučovat každému ED za 40 000,-, nebo zrcadla i když je majitel nechce.
Proč si všichni své refraktory nechávají a zrcadla mění jak na běžícím pásu?

Pro info:
Barevná vada se dá jednoduše řešit několika způsoby / bavíme se v rozumných dimenzích /.
- zaclonění objektivu na 120 mm
- použití filtru / absolutně na prd, rozhodí to barvy, ubere kontrast a znehodnotí obraz /
- použití vhodných okulárů, které mají barevnou vadu tzv. opačně, takže se vada vyruší = můj případ.

Při použití vhodných okulárů lze bez problému používat zvětšení 250x a je vidět hodně a moc pěkně. Bez problémů dosažitelné rozlišení pod 1". Se zrcadlem stejných parametrů nesrovnatelné / refraktor je lepší /.
Achromát SW 150/750, Triedr SW 7x35, Celeston 15x70 a 25x100. Dětské kukátko 10x25.
KoMar

Příspěvek od KoMar »

- použití vhodných okulárů, které mají barevnou vadu tzv. opačně, takže se vada vyruší = můj případ.

Při použití vhodných okulárů lze bez problému používat zvětšení 250x a je vidět hodně a moc pěkně. Bez problémů dosažitelné rozlišení pod 1". Se zrcadlem stejných parametrů nesrovnatelné / refraktor je lepší /.

Které okuláry to jsou? Můj malý refraktor mi taky přirostl k srdci a zjistil jsem, že ho používám raději a častěji než Newtona (asi je v tom taky trochu lenosti). Výhledově si chci nějaký trošku větší refraktor pořídit a využít ho hlavně s binokulární hlavicí. Takže bych rád věděl, které okuláry jsou vhodnější.
draxxx

Příspěvek od draxxx »

Chce to zkoušet. Do ohniska okuláru 20 mm je vada nepostřehnutelná . 20 mm až 10 mm je postřehnutelná ale snesitlená. SW UW 6 mm si s dalekohledem rozumí docela dobře, paradoxně s obyčejným neznačkovým barlowem / celkové zvětšení 250x / se to mírně zlepší. Jak jsem psal jinde, dost pomůže detailní začernění vnitřku dalekohledu a obvodové části objektivu - odlesky a parazitní vlnění se tím vyruší.
Při maximálních zvětšeních vada vždy bude, to je dáno konstrukcí dalekohledu. Vada se nejvíc projeví ve dne při pohledu na něco ostře kontrastního, nebo pohledem na měsíc, planety se zvětšením nad 150x.
Ale, v podmínkách atmosféry je stejně po většinu roku limitní zvětšení 100 -150x, takže to kde se nejvíc vada projeví, stejně využívám poskromnu.

Tady je má ideální kombinace:
- dokonalé začernění
- jednoduše snímatelné zaclonění na 140 a 120 mm / na 120 mm se dodvává s dalekohledem a na 140 mm jsem si vyrobil /
- použití obyč. okulárů
- nesoustředění se na vadu a pohodlné pozorování, po 10 minutách mi nepřijde nic zvláštního. Jak říkal pan Zahajský, do 70. let se pozorovoalo klasickými dublety a nikdo z toho nedělal žádnou vědu.

Ještě jedna poznámka, daleohled není jen o optice, ale také o odolnosti, přenostielnosti, bezúdržbovosti...což 150/ 750 dokonale splňuje.
Jedna barevná chybka vyměněná za mnoho neocenitelných výhod.
Achromát SW 150/750, Triedr SW 7x35, Celeston 15x70 a 25x100. Dětské kukátko 10x25.
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

Ano barevná vada je viditelná cca od zvětšení 50x na planetách a jasných hvězdách. Deep sky bez problémů.  Rozhodně to ale není takové drama jak se tu píše. Výhod refraktoru 150/750 je rozhodně více než nevýhod, jedinná o které jako majitel vím, je neustále zmiňovaná barevná vada. Je to takový módní trend, doporučovat každému ED za 40 000,-, nebo zrcadla i když je majitel nechce.
Proč si všichni své refraktory nechávají a zrcadla mění jak na běžícím pásu?

Pro info:
Barevná vada se dá jednoduše řešit několika způsoby / bavíme se v rozumných dimenzích /.
- zaclonění objektivu na 120 mm
- použití filtru / absolutně na prd, rozhodí to barvy, ubere kontrast a znehodnotí obraz /

Mohu se zeptat, v čem je ten refraktor o tolik úžasnější než dobré parabolické zrcadlo stejné apertury ?
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

. Jak říkal pan Zahajský, do 70. let se pozorovoalo klasickými dublety a nikdo z toho nedělal žádnou vědu.Jen malá poznámka: pozorovalo se sice klasickými dublety, ale ty měly relativní poměr 1:12 až 1:15. Světelnější pouze jako hledáčky nebo hledače komet. Ona ta barevná vada je dost  mezi těmito přístroji výrazně jinde. ( u světelných několikanásobně).  Nejde jen o to, že vidíš barevný okraj a že se mění se zaostřením, on se s tím výrazně zhoršuje celkový kontrast.

Jinak, jako první dalekohled  bych vždy doporučil refraktor, a to ještě na azimutální montáži. Ale asi ne tak velký.
Vztah  k  refraktoru/reflektoru je  velmi individulní a osobní , a tudíš tyto dohady nikam nevedou.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
draxxx

Příspěvek od draxxx »

To mkcz, není o tolik úžasnější, ale rozhodně na tak nepoužitelný jak na fóru někteří píšou. Je to názor z opačného pólu podložený praktickými zkušenostmi při pozorování.

To Milan, ano přesně tak vztah k refr/ refl je individuální, chvílemi to ne mně v některých odkazech fóra působilo, že kdo má achromát je úplně vedle.
Skoro jsem tomu podlehl.... nyní jsem rád že po osobním zkoumání několika druhů dalekohledů jsem vybral jak vybral.
Duk

Příspěvek od Duk »

S tím zastíněním je to rovněž diskutabilní, průměr objektivu 150mm je již slušné, snížením o 25%, ztratíš rozlišení a zhoršíš světelnost, což u zrcadla stejného průměru ne.
Pokud chceš například pozorovat planety a jejich detaily, zde rozhodně přes zvětšení 100x jít musíš a jsem si stoprocentně jist, že barevná vada v těchto případech vadí i jak psal MilAN, snížením kontrastu.
Využití tohoto průměru bude určitě dobré na slabé DS a ideální hledač komet.
Odpovědět