Čištění optiky
- Alien_MasterMynd
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Nestacila by i voda bez cisticiho prostredku, kdyz je to cistene ultrazvukem (zrcadlo cistit nechci, jen me to zaujalo)?
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Ahoj.
to ladis: kontak ti mohu poslat , jestli máš zájem o čištění?? Ten člověk nechce být zveřejňován.(je to takovej vedlejšák!! )Tak jeho prosbu respektuji.
to Milan: omlouvám se zapoměl jsem napsat ještě opláchnout čistým lihem s minimem vody. Tak mi to poradili v VOD Turnov kam jsem odeslal dotaz na toto čištění.
to Alien_MasterMynd: jen vodou jsem to zkoušel ale nebylo to ono. taqk jsem použil jar jak mi bylo porazeno z VOD Turnov.
to ladis: kontak ti mohu poslat , jestli máš zájem o čištění?? Ten člověk nechce být zveřejňován.(je to takovej vedlejšák!! )Tak jeho prosbu respektuji.
to Milan: omlouvám se zapoměl jsem napsat ještě opláchnout čistým lihem s minimem vody. Tak mi to poradili v VOD Turnov kam jsem odeslal dotaz na toto čištění.
to Alien_MasterMynd: jen vodou jsem to zkoušel ale nebylo to ono. taqk jsem použil jar jak mi bylo porazeno z VOD Turnov.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
A co tak zkusit ofouknout primár místo balónkem tlakovým vzduchem ? Ve " sprejích " se prodává pro čištění počítačů tlakový vzduch.Měl by být čistý a suchý.Nemá s tím někdo zkušenost ? Bob.
Orion Optics UK 500/2000
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Biba75 napsal: Ahoj.
nepotrebuji primar cistit, mam ho zcela cisty zatim. Jen me zajimalo, kde jsi zaridil ultrazvukove cisteni. Diky za odpoved!
nepotrebuji primar cistit, mam ho zcela cisty zatim. Jen me zajimalo, kde jsi zaridil ultrazvukove cisteni. Diky za odpoved!

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Bob napsal: A co tak zkusit ofouknout primár místo balónkem tlakovým vzduchem ? Ve " sprejích " se prodává pro čištění počítačů tlakový vzduch.Měl by být čistý a suchý.Nemá s tím někdo zkušenost ? Bob.Myslim, ze s tim ma zkusenost Bartaj007. Dost spatnou.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Bob napsal: A co tak zkusit ofouknout primár místo balónkem tlakovým vzduchem ? Ve " sprejích " se prodává pro čištění počítačů tlakový vzduch.Měl by být čistý a suchý.Nemá s tím někdo zkušenost ? Bob.Stlačený vzduch ve spreji v žádném případě nepoužívat!!!!
Tlak je na ofuk moc silný a bodový a stlačený vzduch v sobě má navíc nečistoty, je to nejlepší cesta k nevratnému poškození napařené vrstvy! (byl jsem toho svědkem) V žádném případě ho nedoporučuji používat na čištění jakékoliv optiky, je to konstruhováno na vyfoukání prachu ze špatně dostupných míst, z mechanických a elektronických zařízení, kde poškození tohoto rázu nehrozí.
Risben
Tlak je na ofuk moc silný a bodový a stlačený vzduch v sobě má navíc nečistoty, je to nejlepší cesta k nevratnému poškození napařené vrstvy! (byl jsem toho svědkem) V žádném případě ho nedoporučuji používat na čištění jakékoliv optiky, je to konstruhováno na vyfoukání prachu ze špatně dostupných míst, z mechanických a elektronických zařízení, kde poškození tohoto rázu nehrozí.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Díky Risbene,zachránil jsi mi pěkných pár peněz za nové pokovení 350ky.Až se potkáme máš u mne pivko! Bob. 

Orion Optics UK 500/2000
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Nehrozí u ultrazvukového čištění poškození napařené vrstvy, třeba odloupnutí?
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Tomkk napsal: Nehrozí u ultrazvukového čištění poškození napařené vrstvy, třeba odloupnutí?
Mě se nic se zrcadlem nestalo. Vše v pohodě a bez žádého problému.
Mě se nic se zrcadlem nestalo. Vše v pohodě a bez žádého problému.

Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Už jsem psal výš, já jsem na utrazvukové čističce léta čistil (zhruba 1x denně) určitá skleněná zařízení s pokovenou vrstvou a z celkového počtu asi 15 kousků se (ale asi až nejdřív po roce) tak u cca 1/4 začala ta pokovená část odlupovat. Zjevně to ale záleželo na kvalitě napaření té vrstvy. Nejddřív se u nich zvýraznily mikrotrhliny a v jejich místech to pak pokračovalo, až se třeba 1cm2 po čase odloupl. U zbytku to čištění ale proběhlo bez problémů celou dobu. Takže určitě to záleží na kvalitě pokovení. Vzhledem k tomu, že budeš čistit max 1x za rok (nebo ještě míň), tak bych vůbec neměl obavu.
Ale pozor na vnitřní pnutí v bloku, to by mohlo být větším nebezpečím. Ale ani tu bych se u malých průměrů nebál. Maximálně zjistíte, že jste měli nekvalitní zrcadlo ;D
Ale pozor na vnitřní pnutí v bloku, to by mohlo být větším nebezpečím. Ale ani tu bych se u malých průměrů nebál. Maximálně zjistíte, že jste měli nekvalitní zrcadlo ;D
e-mail: vokope(at)cmail.cz
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Přesně z toho bych měl obavy u starších narušených vrstev. Těm prosté opláchnutí neublíží, ale ultrzvuk by je mohl odtrhnout. Obzvlášť, bych se obával pustit čističku na plný výkon. Chvění kapaliny je pak velmi intenzivní a odtrhává malé části. Opravdu by se mohlo jednat o nechtěný test vrstvy a toho jak pečlivě bylo sklo před napařením vyčištěno.
Pro zajímavost pokus o vyčistění zanesené tiskací hlavy ink. tiskárny skončil totální destrukcí trysek...
Pro zajímavost pokus o vyčistění zanesené tiskací hlavy ink. tiskárny skončil totální destrukcí trysek...
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Při silném znečištění bude asi nejlepší nechat zrcadlo "odmočit" v čisté vodě a pak pokračovat tak,jak to popsal mkcz.Já to asi tak provedu,pokud to bude nutné.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Ahoj
Chtěl bych se zeptat těch co již mají zkušenost s čištěním zrcadel dalekohledů od pana Drbohlava, jak se jim je podařilo vyprostit z tubusu ???. Vypadá to, že primární jsou k němu přilepeny nebo co. Děkuju
Chtěl bych se zeptat těch co již mají zkušenost s čištěním zrcadel dalekohledů od pana Drbohlava, jak se jim je podařilo vyprostit z tubusu ???. Vypadá to, že primární jsou k němu přilepeny nebo co. Děkuju
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
quasar napsal: Ahoj
Chtěl bych se zeptat těch co již mají zkušenost s čištěním zrcadel dalekohledů od pana Drbohlava, jak se jim je podařilo vyprostit z tubusu ???. Vypadá to, že primární jsou k němu přilepeny nebo co. DěkujuMenší zrcadla bývala proti posunu zajištěna třemi šroubky a lepena silikonem nebo akrylátem. takže buď nechat přilepené a umýt, nebo odříznout a pak znovu stejně nalepit.
Chtěl bych se zeptat těch co již mají zkušenost s čištěním zrcadel dalekohledů od pana Drbohlava, jak se jim je podařilo vyprostit z tubusu ???. Vypadá to, že primární jsou k němu přilepeny nebo co. DěkujuMenší zrcadla bývala proti posunu zajištěna třemi šroubky a lepena silikonem nebo akrylátem. takže buď nechat přilepené a umýt, nebo odříznout a pak znovu stejně nalepit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
vla napsal:
Menší zrcadla bývala proti posunu zajištěna třemi šroubky a lepena silikonem nebo akrylátem. takže buď nechat přilepené a umýt, nebo odříznout a pak znovu stejně nalepit.
Vy jste to zkoušel kterým způsobem?Já bych to rád nechal, tam kde to je, ale opravdu nevím jak bych se tam dostal. Předešlé rady na čištění zrcadel jsou tuším na "vydělané skla". Výplachem si nejsem jistý, jak by to dopadlo...
Menší zrcadla bývala proti posunu zajištěna třemi šroubky a lepena silikonem nebo akrylátem. takže buď nechat přilepené a umýt, nebo odříznout a pak znovu stejně nalepit.
Vy jste to zkoušel kterým způsobem?Já bych to rád nechal, tam kde to je, ale opravdu nevím jak bych se tam dostal. Předešlé rady na čištění zrcadel jsou tuším na "vydělané skla". Výplachem si nejsem jistý, jak by to dopadlo...