Čištění optiky
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
díky za odkaz
SWnewton 200/1000, Scopos 80/560 triplet APO, HEQ-5 syntrek, refr. 70/325
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Zdravím všechny,mám problém.v sobotu v noci jsem pozoroval,vše bylo v pořádku.šel jsem pozorovat v neděli ráno a když jsem najel na měsíc,byly na něm fleky.po kouknutí do "roury" jsem zjistil,že jsou na zrcadle velké kapky.neřešil jsem a koukal dál.včera jsem na zrcadlo koukal znovu a byly tam pořád.Vzal jsem ho do tepla v domění,že je to voda,aby vyschl.Sice vyschl,ale fleky zůstali.Vypadá to jako když vezmete silikonový sprej a "fouknete" na to z dálky.potřebuju poradit,jak dostat primár ven.na obvodu je 6 šroubů.vypadá to,že 3 drží primár a 3 plastovou přírubu.nevím,který povolit dřív,abych nebyl
-zrcadlo.a poraďte prosím čím vyčistit.
Díky všem
Dalekohled je Dobson 200-1200
-zrcadlo.a poraďte prosím čím vyčistit.
Díky všem
Dalekohled je Dobson 200-1200
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Než si zničíš primární zrcadlo, pečlivě si přečti toto vlákno. A taky používej funkci hledání před založením vlákna s dotazem mnohokrát zodpovězeným, navíc ve špatné sekci.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Karell - omlouvám se a díky za přesunutí
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Pochybuji, žes v okuláru viděl nečistoty na primáru, spíš rozostřený prach v okuláru.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
právě,že kdybych to neviděl v okularu,tak si toho ani nevšimnu.uvidim,jestli něco uvidim.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Fleky od zaschlé zkondenzované vody na zrcadle NEJSOU vidět v okuláru. Nejsou vidět na obraze vůbec (tedy pokud toho tam není nasviníno za mnoho mnoho let. Zrcadlo se čistí maximálně jednou za několik let, a fleky tam máme všichni, tedy ti, kdož dalekohledy používáme. Ty, kterým jen stojí v koutě, pomíjím 
Tipuji, že máš ten dalekohled chvilku.
Tak je neřeš, a pozoruj.

Tipuji, že máš ten dalekohled chvilku.
Tak je neřeš, a pozoruj.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Místo pozorování hvězdiček jsem se dneska bavil trochu jinak - čištěním primáru 
Nejlevnější a nejobyčejnější Jar v Intersparu asi za 14kč a pak 3l destilované vody.
Nejtěžší pro mě bylo zrcadlo vůbec vymontovat a pak ho tam zase zpět nasadit váží 13kg tak přece jen určitý respekt tam byl..
Oplach ve vaně sprchou opakovaně
koupel v jaru opakovaně
Vytvoření suspenze z Jaru a následné mytí rukou jemnými pohyby po zrcadle
Nechal jsem se inspirovat tady:
http://eprojet.nuxit.net/fredburgeot/Ne ... miroir.htm
(Díky Elonovi254 za odkaz)
Po překonání strachu se toho dotknout jsem pak celkem spokojeně plochu krouživými pohyby "omýval"
to zopakoval ještě dvakrát.
Několik smítek se ani nehlo, tak jsem je vatovým uchošťouchem nasáknutém v tom jaru a suspenzi nakonec uvolnil bez poškrábání.
Pak osprchování jaru vodou a nakonec opláchnutí destilovanou vodou.
Nemohl jsem se dočkat, tak jsem pak schnutí malinko popohnal fenem ..
Zrcadlo vyschnulo bez šmouh nebo škrábanců, detekuji diskrétní zbytky zaprášení, ale jsem spokojen

Nejlevnější a nejobyčejnější Jar v Intersparu asi za 14kč a pak 3l destilované vody.
Nejtěžší pro mě bylo zrcadlo vůbec vymontovat a pak ho tam zase zpět nasadit váží 13kg tak přece jen určitý respekt tam byl..
Oplach ve vaně sprchou opakovaně
koupel v jaru opakovaně
Vytvoření suspenze z Jaru a následné mytí rukou jemnými pohyby po zrcadle
Nechal jsem se inspirovat tady:
http://eprojet.nuxit.net/fredburgeot/Ne ... miroir.htm
(Díky Elonovi254 za odkaz)
Po překonání strachu se toho dotknout jsem pak celkem spokojeně plochu krouživými pohyby "omýval"
to zopakoval ještě dvakrát.
Několik smítek se ani nehlo, tak jsem je vatovým uchošťouchem nasáknutém v tom jaru a suspenzi nakonec uvolnil bez poškrábání.
Pak osprchování jaru vodou a nakonec opláchnutí destilovanou vodou.
Nemohl jsem se dočkat, tak jsem pak schnutí malinko popohnal fenem ..
Zrcadlo vyschnulo bez šmouh nebo škrábanců, detekuji diskrétní zbytky zaprášení, ale jsem spokojen
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Do podobné akce jsem se taky nedávno pustil, idkyž moje zrcadlo je oproti Tvému téměř třetinové... Odvahu dotknout se zrcadla rukama jsem ale nenašel Spoléhal jsem se spíš na oplach proudem vody a koupel v jaru. Jen ty nejvytrvalejší nečistoty jsem odstranil tahy hadříku po zrcadle.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
p.s. Nepořídil si při vyndavání zrcadla z jeho uložení nějaké detailnější fotky jeho uchycení ?
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Při tom omývání plochy rukou se člověk vlastně rukou nedotýká na zrcadle vznikne jakýsi film nebo vrstva suspenze - samozřejmě je tu nebezpečí že nějaké smítko nebo prachová častice se tlakem bude po ploše pohybovat a mohla by porušit vrstvu pokovení, ale je vlastně také zavzata v suspenzi, takže nenadělá tolik škody. Vetší nebezpečí mi připadá, když se to utírá vatou .. (v tom odkazu na čištění zrcadla to na fotkách i v popisu ten člověk ještě odsává houbičkou na nádobí 
Minulé zrcadlo jsem umýval systémem smotek vaty ponořený ve vodní a jarové lázni s jemnými pohyby od středu na okraj .. nicméně výsledek nebyl uspokojivý - tedy ne že bych kritizoval metodu, ale spíše já jako nezkušený čistič jsem neuměl asi tím malým smotkem/smotky - (na každý tah nový) pokrýt homogenně celou plochu .. nějaké menší šmouhy tam zůstaly. Bohužel když je zaprášení velké nebo ulpívají nějaké částice na zrcadle na mechanické čištění nebo jak to nazvat - dojde.
A nebo že by šlo všechno odmočit ?
Uchycení zrcadla jsem nefotil .. to je OT vzhledem k vláknu - jestli Tě to zajímá tak přes SZ.

Minulé zrcadlo jsem umýval systémem smotek vaty ponořený ve vodní a jarové lázni s jemnými pohyby od středu na okraj .. nicméně výsledek nebyl uspokojivý - tedy ne že bych kritizoval metodu, ale spíše já jako nezkušený čistič jsem neuměl asi tím malým smotkem/smotky - (na každý tah nový) pokrýt homogenně celou plochu .. nějaké menší šmouhy tam zůstaly. Bohužel když je zaprášení velké nebo ulpívají nějaké částice na zrcadle na mechanické čištění nebo jak to nazvat - dojde.
A nebo že by šlo všechno odmočit ?
Uchycení zrcadla jsem nefotil .. to je OT vzhledem k vláknu - jestli Tě to zajímá tak přes SZ.
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Po mojí zkušenosti si myslím, že mechanické čištění je skoro nutností. Zrcadlo přeci jen nečistíme každý den a tak než na oplach dojde, stihne se tam nečistot usadit víc než dost. Pro mě byl největším problémem asi řepkový pyl. Po prvním opláchnutí tekoucí vodou jsem jásal, že mám vyhráno. Hned co začalo zrcadlo schnout jsem ale viděl, že se pyl jen tak nevzdá Sáhl jsem tedy po jaru a nechal odmáčet. Je pravda, že pak byl výsledek lepší, ale na lehké stahování hadříku po ploše zrcadla stejně došlo. Ale pak už vypadalo zase téměř jako nové 
A sekundární zrcátko jsem ani z tubusu nevyndaval. Skrz okulárový výtah jsem jej zkusil opláchnout, ale ani tady to nestačilo a tak ke slovu přišel znovu hadřík. Obě zrcadla jsem nakonec samozřejmě opláchl destilovanou vodou. Možná je to trošku divočina, ale já jsem s výsledkem spokojen

A sekundární zrcátko jsem ani z tubusu nevyndaval. Skrz okulárový výtah jsem jej zkusil opláchnout, ale ani tady to nestačilo a tak ke slovu přišel znovu hadřík. Obě zrcadla jsem nakonec samozřejmě opláchl destilovanou vodou. Možná je to trošku divočina, ale já jsem s výsledkem spokojen

ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Chcem už konečne vyčistiť zrkadlo (nikdy som to pred tým nerobil a dosť sa toho bojím) ale neviem ako :-[ špinu až tak nevidím iba pri večšom zvačšeni. Zrkadlo by som ešte vedel vybrať ale neviem ako ho umyť a vložiť naspať. Tak sa pýtam čim ho umyť a ako ho vložiť ? A ešte ten krúžok v strede zrkadla keď ho budem umývať zmyje sa ? 

16" Dobsonian
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Doufám, že pochopíš přesměrování do tohoto vlákna jako doporučení si ho pročíst a zjistit, že k jeho čištění nemáš žádný důvod.