Čištění optiky

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
asadin
Věk: 69

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od asadin »

Pročtením tohoto vlákna jsem se teoreticky připravil a po dvou létech sebral odvahu a pustil se do mytí zrcadla. I při použití destilky z lékárny po pouhém odmočení a uschnutí bylo zrcadlo jedna velká mapa. Došlo tedy na vatový tampónek (samozřejmě pod vodou) a výsledek – skvost!
Velký dík všem za návody, zkušenosti a postřehy.
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
masan

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od masan »

Neviem, ale mne sa lieh neosvedčil - kupovaný z lekárne 60%. Zanecháva šmuhy, ktoré sa potom už nedajú ničím odstrániť. Pri jednom lacnom dalekohľade mi dokonca úplne naleptal antireflexné vrstvy - musel som ich potom odstrániť technickým benzínom, a pri nočnom pozorovaní bol nádherný halo efekt - každá pouličná lampa sa odrážala asi 10x :)
Celkom sa mi osvedčili čistiace perá na optiku alebo papierové obrúsky na čistenie okuliarov, ktoré predávajú v optike. Myslím tým čistenie okulárov, ktoré sa často zamastia od mihalníc, ked je malá vzdialenosť výstupnej pupily od očí. Nie zrkadlá na newtonoch.
triedre: nikon 7x35,BPC 7x50, skymaster 15x70, 25x100, AZ4, fotostatív Baader Astro&Nature
Artaban
Věk: 59

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Artaban »

Celkom sa mi osvedčili čistiace perá na optiku alebo papierové obrúsky na čistenie okuliarov
No nevím, jaké kvality jsou dnešní papírové ubrousky, ale já kdysi asi před 25ti roky s nima poškrábal AR vrstvy jednoho malého ahromátu. Doporužuju LENSPEN.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN
Věk: 76

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od MilAN »

Nevím, co to je lékárenský 60% líh. Běžně je prodávaný lihobenzin, a ten má minimálně 94% . Navíc, líh neni látka, která by rozpouštěla jakékoliv AR vrstvy ( leda nějaké ozdobné barevné vrstvy na pouťových dalekohledech.).
Na oční čočky v okulárech používám běžně roztok z oční optiky na plastové brýlové čočky . A ani tam nedochází při dlouhodobém použítí tohoto roztoju a mikroutěrky na brýlové čočky k nějakému poškození. Rovněž izopropylalkohol je osvědčený prostředek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
zbignieww
Věk: 83

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od zbignieww »

Nevím, co to je lékárenský 60% líh.
Prodava se ten produkt v lekarnach, sam jsem ho pouzil na doporuceni Aquariusa a s mytim zrcadla vse dopadlo OK !
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Habl

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Habl »

Čistý lékařský líh (ne denaturovaný benzinem - neměl by obsahovat rozpouštědlo) bývá někdy doporučovaný. Někteří výrobci optických filtrů ho doporučují např. Hama. Čištění optických ploch, ale nikdy by jsem ho nepoužil hlavně na zrcadla s náparem na optické ploše, neb u objektivů s náparem AR vrstev.
Ale pro očištění optiky od prachu, by jsem doporučoval jen větší  balonek, aby byl proud vzduchu dostatečný k odfouknutí. Malé množství prachu samozřejmě nevadí. Vyvaroval by jsem se samozřejmě na sahání rukama na optickou plochu.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od MilAN »

Jak se můžete divít tomu, že 60%líh zanechává šmouhy ? To můžete rovnou čistit vodkou nebo slivovicí. A silnější líh v lékárně nekoupíte.
To, že je čistý líh doporučován, je chválihodné, ale jen v okamžiku , kdy se bude jeho čistota blížit 100% a ne 60%.(celkem dostupný je ještě 95% -nejde však asi jednoduše koupit.)
Pokud někomu z pocitových důvodů vadí lékárenský lihobenzín (= obvykle 95% líh + 1,5 %-2,5% čistý benzín) , tak dobrým čistidlem jsou Hofmanské kapky = směs lihu a etéru (připraví v lékárně) .
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od MMys »

Nedělal bych z toho vědu. Zrovna dneska jsem po třech letech čistil zrcadlo z astrografu, protože po třech letech už se fakt na něj nedalo dívat a měl jsem zrovna rozdělaný dalekohled. Takže jsem ho strčil pod kohoutek, a nechal na něj 5 minut téct proud vlažné vody, to spláchlo 90% špíny. Zůstaly mušince a naschlý pyl (nesjpíš z řepky, toho je vždycky všude hromada). To jsem postříkal izopropanolem, a nechal několik minut působit. Pak jsem to znova opláchnul normální vodovodní vodou, otřel pod vodou vatovým tamponem a přelil trochou destilky, abych spláchl tu vodovodní vodu. Zbylé kapičky destilky jsem pak nechl oschnout. Zrcadlo je skoro jak nové.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
zbignieww
Věk: 83

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od zbignieww »

Milaně !

Zivot je nekdy pestrejsi, nez se nam zda...

Mozna nekdo neco vyvadi pri tim myti a ma problemy?

Jeste mam obaly ze zbytkem po tym lihu 60%, muzu vyfotit ;)
A Aquarius napsal mi tak / doufam, ze nema nic proti, ze zverejnuji te klicove body / :

Uvodem: Ja se se zrcadlem neparu.
.
.
3. Napred osprchuji nejhorsi necistoty
4. Na zrcadlo naliju cisty 60% lih z lekarny
5. Vatovym tamponem prejizdim po zrcadle a odstranim prilepene smeti
6. Vyliju lih
7. Znovu osprchuji
8. Sliju vodu tak, aby nezbyly kapky. Pripadne kapky odsaji vatovou tycinkou
.
.
Pouzil jsem destilovanou vodu z benzinove pumpy, dodrzel postup a zrcadlo jak nove! A bylo pomerne spinave, 4 roky pouzivani.

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Honza Ebr (honza42)

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Já jsem nedávno udělal zajímavou zkušenost s vatou - vždycky jsem si myslel, že je to celkem "neškodná" věc, ale po té, co jsme s ní usušili posledních pár kapek na zrcadle jsme se nestačili divit: kamkoliv jsme šáhli vatou, zbyla výrazná mastná skvrna! Asi do toho něco dávají pro lepší pleť ...

Takže zrcadlo šlo znova a tentokrát jsme to nechali zaschnout (destilku z benzínky po osprchování normální vodou) a nic po ní nezbylo. Izopropyl už nemám, neboť se ukázalo, že pixla nebyla dobře zavřená a všechen jsme ho vydýchali... ale i tou vodou to jde skvěle. Akorát tedy mytí 40cm zrcadla je už trocho gymnastický výkon :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
MilAN

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od MilAN »

Zrcadla myju zrovna tak -a není s tím žádný problém.A hlavně, není se opravdu čeho obávat. Jinak, pokud má někdo obavy, myslím, že jsou zbytečné. Mnohokrát jsem zrcadlo myl čistým (technicky čistým- nikoliv z drogerie) acetonem, a žádné vrstvy tím netrpí. Zrovna tak čočky s AR vrstvami.
Ale ta celá diskuse se to rozeběhla kvůli příspěvku, že 60% líh narušil AR vrstvy a dělá šmouhy. Šmouhám se nedivím, ale zničení AR vrstev 60% lihem považuji na nemožné.
Habl

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od Habl »

Co by jste tedy doporučili po delším působení od ptačího trusu na zrcadle, bez konzistentní vrstvy. Po uschnutí a odfouknutí cca 6 cm2 je snížená odrazivá schopnost. Hezky jste se pánové rozepsali... Ničeho se neobávám, koukat se s tím nechá :)
Jak toto řešit, kromě umytí vrstvy a nové vrstvy AlSiO.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
masan

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od masan »

No vážne, mne ten 60% lieh zanechal škvrny na okulároch na dalekohlade delta 8x32. Pravda je ich vidieť iba v určitom uhle, v inom uhle sa zdajú byť čisté. Skúšal som ich potom vyčistiť čistiacim perom na optiku celestron, no neúspešne.
K zotreniu AR vrstiev došlo pri dalekohlade door alpina zoom- dosť nekvalitný dalekohľad, ale zas nemal krikľavé oranžové AR ako nejaký z tržnice. Vyzerá takto: http://talkive.sk/index.php?page=shop.p ... 1&vmcchk=1
Najprv zanechal len šmuhy, tie som sa snažil rozleštiť -čo bola moja chyba, uznávam- tak som ešte pridal toho liehu a šúchal a naraz sa na objektívoch vytvorilo niečo s prepáčením ako husté sople. Nedalo sa cez to vôbec pozerať, tak som to odstránil technickým benzínom a odvtedy je bez AR vrstiev :)
Inak silnejší ako 60% lieh v lekárni predajú len na predpis.
triedre: nikon 7x35,BPC 7x50, skymaster 15x70, 25x100, AZ4, fotostatív Baader Astro&Nature
KhanN7

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od KhanN7 »

Já mám dobrou zkušenost s vodičkou CLEANING FLUID od Baaderu co jsem si koupil v Supře. Použil jsem to na sekundární zrcátko nevtona s otevřeným tubusem z druhé ruky, na kterém se skvěl otisk prstu. Přejel jsem ho lehce kouskem vaty, ze kterého kapalo, a nechal uschnout a po otisku prstu, který tam byl asi delší dobu, nezbylo nic. Kde zůstala loužička a uschla, nebylo poznat že tam byla. Teď je jako nové.
triedr 10x50, SW 200/1200 DOBSON, Celestron 102/500 Wide View; okuláry setové 25 a 10;  TV Nagler 12 a Panoptic 19; Pentax XF 8,5; WO SPL 6; barlow BDP Triplet 2x; Astronomik CLS
MartinP
Věk: 39

ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Příspěvek od MartinP »

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu jak nejšetrněji vyčistit objektiv mého tripletu

http://martinsk8.rajce.idnes.cz/objektiv

Po 2 letech co ho mám, je už docela zaneřáděný. Vlákno jsem přečetl celé, ale jsem pořád na vážkách. Ofuk či štěteček už nezabírá. Zvládne tohle Lenspen?Nikdy jsem ho neměl v ruce.
Mám ještě tuhle sadu ze Supry http://www.supra-dalekohledy.cz/acc-ome ... -4204.html, ale s ní jsem zatím jen párkrát čistil šmouhy na okulárech.

dík, za případnou odpověď. M.
SWnewton 200/1000, Scopos 80/560 triplet APO, HEQ-5 syntrek, refr. 70/325
Odpovědět