Také je dobré vědět, jestli zrcadlo má opravdu kvalitní Si vrstvu!Pokod ji má tak snese poměrně drsné zacházení. Jestli né tak velice opatrně jen opláchnout lihem nebo destičkou. Jinak hrozí setření hliníku. Dobrá Si vrstva ochrání zrcadlo proti poškrábaní při omývaní. Není se třeba bát pod tekoucí vodou tamponem nebo vatou umýt a potom opláchnout lihem nebo destičkou.
Mám už 15 let Kasíka 200/3000mm od p. Drbohlava. Je tam pořád původní pokovení ale hodně kvalitní Si vrstva. Za tu dobu jsem ho 5 x myl pod vodou tamponem. A dost jsem musel tlačit, protože nálet prachu nechtěl dolů. Nakonec to šlo lihem. Zrcadlo je pořád použitelné.
Chce to trochu odvahy a vlastní zkušenost!
Newton-čočková fotokomora135/550mm.Mak.127/1500mm. HD Celestron 203/2000/1400mm
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Mám zkušenost že větší optické firmy si už začaly na toto dávat majzla a nešidí. Tak že pravděpodobně tam bude dobrá Si vrstva? A ta umytí jak jsem psal, snese. Ale ruku do ohně za to nedám . Ale je na to malý testík jak to zjistit. Můžu poradit v soukromé správě abychom někoho nepřivedli do mdlob! ;D
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Raději bych nijak nezkoumal, zda je tam ochranná vrstva SiO nebo SiO2 (nikoli Si) Napadá mě jeden způsob, jak to zjistit, ale fakt to sem psát nebudu.
Ale ta vrstva tam na 100% bude. Bez ochranných vrstev dnes žádná firma zrcadla neprodává (a tedy ani SW), to by je zákazníci za pár let utloukli ;)
Prostě to neřeš. Pokud je zrcadlo opravdu špinavé, tak odmočit ve vodě a lehce omýt vatovým tamponem a opláchnout destilkou. Pokud to tak hrozné ještě není (hranici nechť si každý stanoví sám), tak nechat být.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jo myslím, že to každý pochopí že Si se myslí křemík a né síra. To je problém slangu. Ale jinak s těma ochrannýma vrstvami to zas není tak růžové. Ono do nedávna i známe firmy na tom dost šidily. Ptal jsem se na to člověka, který na vakuové komoře dělal a také stovky zrcadel před pokovením umýval. A od něho mám, že je sakra rozdíl mezi poctivou a ošizenou vrstvou! Ono totiž podle něho umýt dobře napařený křemík, i když je už poškozený dá práci. Zato jen hliník nebo slabou křemíkovou vrstvu dát dolů je hračka.
Proto také před tím než se rozhodnu jestli takové zrcadlo budu umývat, si zjistím jak asi kvalitní křemíková vrstva je. Já jsem začínal v době, kdy se ještě dával jen hliník a to se musel člověk hodně rozhodovat, jestli to riskne a umyje špínu nebo třeba i hliník. A pak to poslat na nové pokovení.
Ale existuje jedno řešení, né zrovna levné, které obchází všechny tyto problémy s pokovením a špínou na zrcadle: byl o tom napsaný článek v jednom čísle v Kozmosu. Jedná se o primární zrcadlo, které optik vyrobí v podobě menisku z BK7čky a v tomto případě se pokovuje spodní plocha tohoto „zrcadla“ , která se pak opatří kvalitním například pryskyřičným nátěrem a toto řečení podle některých informací může vydržet i desítky let. Prakticky po celou životnost menisku a spodního nátěru, který chrání kovovou vrstvu. Také s přihlédnutím k dnešním cenám kotoučů prvotřídní sklokeramiky by toto řešení nebylo až tak moc drahé. Ale ať se k tomu vyjádří zkušení optikové. Např. Jiří Skalský, ten určitě bude vědět o čem mluvím. :)
Jo myslím, že to každý pochopí že Si se myslí křemík a né síra.
Kdo psal co o Síře ???
Já jen reagoval na to, že to není křemík Si, ale oxid křemičitý (ve své podstatě křemen SiO2). To je dost podstatný rozdíl. Jak z hlediska tvrdosti, tak reaktivity (odolnosti oproti prostředí).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Myslel jsem to obrazně. Když jsem napsal Si vrstva nemyslel jsem síru ale oxid křemičitý(ve své podstatě křemen SiO2) .Prostě běžně používám slangové zkratky typu Mak, kasík , ref. To už je moje deformace. Doufám že se chápeme.
Ale více mi šlo o řešení problému jako takového a né o preciznost pojmenování.
Čistil som cca 5 rošný SW 10", vlažná voda, jemné zotretie s vatou, opláchnutie destilkou. Zrkadlo prežilo a nejavilo žiadne známky že by sa mu to nepáčilo. Myslím že na týchto zrkadlách je ochranná vrstva dostatočná.
Přesně tak, není třeba kolem toho dělat vědu. Pamatuji se, že kdysi kolem toho byla celkem hysterie, protože pár lidí si se špínou umylo i hliník! A pak se tvrdily různé nesmysly. Dnes je situace daleko lepší. ;)
Při brouzdání po internetu jsem před časem narazil na zajímavou metodu čištění zrcadla.Jednalo se o spray,který se nastříkal na optickou plochu,po určité době se vytvořila gelová vrstva a ta se dala od okraje zrcadla stáhńout i s nečistotami.Bohužel už se mi nepodařilo tutu webovou stránku znovu najít.Nevěděl by někdo o této metodě konkrétnější údaje.Díky za event. informaci.
Mizar