Příspěvek #199 od dvader » 20. 05. 2009, 13:23
Taky se o problematiku SZ zajímám a i se snažím v tom něco dělat. Např. moje přednáška v Liticích na astrosetkání a když někde s přáteli dojde řeč na podobná témata, tak o tom také něco povídám, neboť osvěta nikdy neuškodí. Snažím se uvádět komplexní argumenty ale problému SZ pro astronomy se nevyhýbám. Nevím, proč bych to měl dělat, astronom jsem, vadí mi to a nemám se proč za to stydět...
Vždy uvedu, že astronomie je pro mne důvod, proč jsem se k této problematice dostal a že to je pro mne jeden (ale nikoliv jediný) argument, proč s tím něco dělat. :)
Jinak jsem v tomhle směru spíše pesimista. Bude to běh na dlouhou trať s množstvím překážek.
Jen si vezměte problém kouření, také společensky velmi významný, vadí mnohem více lidem než SZ a přesto se zatím nic pořádného nepovedlo... Přitom se dá kouření považovat (kromě ohrožování zdraví okolí) i za formu znečišťování ovzduší! Může mne trefit šlak, když jsem někde v přírodě a krásnou vůni lesa přebije nějaký závislák hnusem cigaretového dýmu. :-/ Navíc to musí vadit i zvířatům a rostlinám.
A přesně stejně mi to vadí i u pozorování oblohy. Proboha vždyť koukání na hvězdy v přírodě je nádhernou a povznášející záležitostí, proč bych měl tohle přebíjet smradem z cigaret... Myslím, a to je můj osobní názor (třeba někdo nebude souhlasit), že astrosetkání by měla být ryze nekuřácká. 8-)
Navíc bych se být kuřákem trochu bál i o optiku - mám s tím, co dovede cigaretový kouř trochu zkušenosti. Ten se dostane všude a povlak z něj likviduje kontakty (i zlacené) a bůhví, jakou mastnou a odolnou vrstvou pokryje optiku... >:(
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO Megrez 72 APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42 mm, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Radian 8 a 5 mm, triedr Kowa XD 8x33 Genesis