OK rad by som niektore veci uviedol na pravu mieru a ine doplnil:
hodnota z CN moze byt ovplyvnena znizenou priezracnostou (normalne moze byt (zdat sa) jasno) ale vplyvom vyssej vlhkosti alebo "neviditelnej" vysokej obl. stupne extinkcia a v oblasti bez svetelneho znecitenia (resp. od urciteho stupna znec. smerom nizsie) sa javi tmavsia (v oblasti postihnutej sv.zn. naopak svetlejsia).
Preto napr. na La Palme pri baraku sme mali normalne 21.4 a pri komplet.zatiahnutej oblohe 22.8.
Tie hodnoty co uvadzas Dominik, mozu byt zatazene x-chybami, od kolisania vzajomnej abs. kalibracie SQM (+/- 0.1mag), cez nespravnu obsluhu (naklapanie pristroja pocas merania), meranie nie na otvorenom priestranstve (stacia ak tienia okolite stromy do urcitej vysky a meranie je skreslene t.j. tmavsie ako by malo byt) az po take chyby ako ze prve cisla ktore lezu z SQM po stlaceni gombika su asi o 0.5 mag tmavsie ako tie dalsie (znamy bug sw ?). Skratka ani SQM nie je blbovzdorny. Hodnoty 22.0 a menej nepovazujem za realne, ale zatazene nejakou zo spominanych chyb.
Treba si uvedomit, ze SQM nemeria v obore V ale v "SQM" obore, je tam Hoya filter sice z maximom okolo V ale velmi siroky. Konverzia na V nie je jednoznacna (vid recenzia P.Cinzano na Unihedron). Dalej vyzarovaci uhol je asi 120 st. co je prilis na "bodoven meranie v zenite" ktore je typicke pre profesion. merania. Najtmavsia prirodna obloha na zemeguli je 22.00 pocas minima sln. cinnosti (teraz!), v zenite a mimo ZD pasu, svitu, mliecnej drahy, bez Mesiaca, pocas astr.noci

atd.
Na La Palma je namerana tato hodnota 21.9. Hranica skutocne tmavej (prirodnej) oblohy je 21.5 a zaroven je to hodnota pocas maxima sln. cinnosti v takejto oblasti.
Meranie SQM sa da prepocitat na bodove meranie v zenite v obore V ale za idealnych podmienok ako je homogenny jas (resp. symetricky okolo zenitu, bez gradientu na smer svet. znec. atd).
DB SQM merani exituje a je na Unihedron stranke.
Kolonica ma podmienky, ktore hranicia s prirodnymi. Pocas zamracenej noci tam Laci nameral 21.3-21.5 a rovnake udaje namerala skupina Dr.Hollana pocas noci bezoblacnej, ktorej vysledky najdete tu:
http://amper.ped.muni.cz/light/luminance/sites/kolonica/Kolonica ma (este zatial) oblohu, ktora ma parametre blizke (spodna hranica) prirodne tmavej oblohe a za vybornych atmosf. podmienok urcite vidiet ukazy typicke pre skutocne tmavu oblohu.
Mam vlastny subor merani, ktory zhrna merania jasov zo Slovenska, Rumunska a Kanarskych ostr. a rad ich dam na web avsak este chvilku budes musiet pockat, lebo mam tolko roboty, ze neviem kam skor skocit

Urcite v najblizsej dobre tieto veci zverejnim aj s popisom. (pre tych ktory takuto vyzvu uz citali (Myzer sa mi teraz urcite smeje

a ma pravdu

) chcem definitivne dokoncit a donaplnat novy web do konca roku - samozrejme naplnat som uz zacal avsak linku zverejnim az ked to bude upratanejsie ;)
Viem, ze SQM nie je u nas prilis rozsireny vzhladom k cene. Spolu s Dr.Hollanom pracujeme (nielen) na "ludovej" verzii, ktora by bola cenovo dostupna pre nasich ludi a navyse pripojitelna na pocitac. Bolo by zaujmave mat suvisle data z roznych bodov SR, CR a tym aktualizovat Atlas svet.znecistenia,ktory je uz trochu stary. Na tomto poli (merania kvality oblohy) je viaco bielych miest a v sucasnosti neexistuje suvisly monitoring jasu oblohy (online ani nevravim). Robia sa z casu na cas bodove merania avsak z nich sa neda vycitat suvislost medzi meteo pram. ako vlhkost a extinkciou. Tiez napr. obcas vypadne kdetu prud a nastane blackout, toto by bolo tiez zaujmave odmerat (ako inak ako automatizovanou stanicou).