Minisetkání u Ostravy
Minisetkání u Ostravy
Jo to je škoda Stando,máme toho dnes opravdu hodně v plánu. :DVe zkratce asi půl sluneční soustavy ;Da mezi tím zbytek vesmíru. ::)
Minisetkání u Ostravy
V noci na dnešek proběhlo pozorování na Hrabství a opět ve dvou. 
Tentokrát to s podmínkami opravdu vyšlo parádně,nezavazel žádný mrak,nefoukal vítr a zvěř si příliš blízko netroufla. ;D
Tma jak v pytli a my měli možnost vidět Mléčnou dráhu v celé své kráse. ::)
Podařilo se nám odpozorovat na tři desídky objektů a nějaký popis hodíme do příslušných vláken.Tady jen ve zkratce a co nás potěšilo asi nejvíc,byla kometa Garradd,planeta Neptun a ráno jsme pozorovali jak se měsíc Io pozvolna přibližuje ke kotoučku Jupitera až se ho dotkne. ::)
Spousta nových malých kulovek a jedna mlhovina nad Střelcem,kterou teprve budeme identifikovat,pár meteorů,spousta družic co se furt ftíraly do zor.pole a ISS, taky okořenily tuto noc.
Zdraví Pavel a Tomáš.
PS - no a ještě dodám,že Tomáš už tentokrát přijel i s pohony na své nové EQ montáži a ten komfort,že jsme toho Neptuna nemuseli furt honit byl supr.Díky.
Tentokrát to s podmínkami opravdu vyšlo parádně,nezavazel žádný mrak,nefoukal vítr a zvěř si příliš blízko netroufla. ;D
Tma jak v pytli a my měli možnost vidět Mléčnou dráhu v celé své kráse. ::)
Podařilo se nám odpozorovat na tři desídky objektů a nějaký popis hodíme do příslušných vláken.Tady jen ve zkratce a co nás potěšilo asi nejvíc,byla kometa Garradd,planeta Neptun a ráno jsme pozorovali jak se měsíc Io pozvolna přibližuje ke kotoučku Jupitera až se ho dotkne. ::)
Spousta nových malých kulovek a jedna mlhovina nad Střelcem,kterou teprve budeme identifikovat,pár meteorů,spousta družic co se furt ftíraly do zor.pole a ISS, taky okořenily tuto noc.
Zdraví Pavel a Tomáš.
PS - no a ještě dodám,že Tomáš už tentokrát přijel i s pohony na své nové EQ montáži a ten komfort,že jsme toho Neptuna nemuseli furt honit byl supr.Díky.
- Oldřich Řeháček
Minisetkání u Ostravy
Pánové, dnes , nemaje na starosti nikoho z Belgie, se chystám na Hrabství i já se svým tříkilem. Téma je jasné - Sgr a Sco.
Olda
P.s.: jen aby to počasí vydrželo
Olda
P.s.: jen aby to počasí vydrželo
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Minisetkání u Ostravy
Včerejší/dnešní pozorování bylo fakt parádní, bohužel si ode mě vybralo krutou daň - krk už se mi pěkně zanítil, takže dneska jsem nepoužitelný :'(.
S tou mlhovinou to vypadá, soudě podle tvaru, že to byla M17.
S tou mlhovinou to vypadá, soudě podle tvaru, že to byla M17.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Minisetkání u Ostravy
Kluci,dnes ani já nemůžu.Včerejšek byl náročný,hlídání pro tento týden vybráno, ;)a zítra už jdu na ranní.
Ať se daří.
Ať se daří.
Minisetkání u Ostravy
Teda pánové já vám zavidím podmínky.
Včera bylo u nás zataženo a dneska to vypadá , že bude to samé.
Na západě vypadá že bude jasno, ale nade mnou se furt honí mraky.
Asi se vyplňuje pravidlo, že když máš novou techniku tak je furt zataženo :'(
Franta
Včera bylo u nás zataženo a dneska to vypadá , že bude to samé.
Na západě vypadá že bude jasno, ale nade mnou se furt honí mraky.
Asi se vyplňuje pravidlo, že když máš novou techniku tak je furt zataženo :'(
Franta
Dobson TS-GSO de luxe 250/1250 , Refraktor vlastní konstrukce 104/850 na AZ4 ,Newton 114/500 Bresser
Okuláry TS 70° 2"-30mm , plössl 1,25"-6.5;9mm , SW-UWA 70° 13;5mm , achro.barlow2x , triedr Bpc 7x50
Okuláry TS 70° 2"-30mm , plössl 1,25"-6.5;9mm , SW-UWA 70° 13;5mm , achro.barlow2x , triedr Bpc 7x50
- Tomáš Grygarčík
- Kontaktovat uživatele:
Minisetkání u Ostravy
Když jsme tam přijeli, taky ještě nebylo úplně čisto. Do hodiny se to však rozplynulo a viditelnost byla fantastická. Mléčnou dráhu jsem tak dobře viděl snad potřetí v životě. A to mám taky novou techniku! Zkoušel jsem najít třeba otevřenou hvězdokupu M29 v Labuti a měl jsem velké problémy ji odlišit od velkého množství dalších hvězd v jejím okolí.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- Oldřich Řeháček
Minisetkání u Ostravy
I přes zdánlivou nepřízeň počasí jsem se zúčastnil tohoto opravdu mini setkání u OV na Hrabství. Honza OV nakonec nedorazil, protože nestíhal a tak jsem si užil noční oblohy se svým dlouholetým kamarádem, Mirkem Kavanem (nečlenem AF) celou noc. Na pomoc jsem si vzal Dobson Orion 300/1500 s encoderovou podporou InteliScope a bylo to znát. Na začátku jsme se potěšili Saturnem se 4 měsíci. Dále se nebudu opakovat s popisy známých objektů. Dnešní téma bylo : Sco a Sgr. Útvary jako Laguna, Trifid (ta mě opravdu uchválila), Omega atp. jsou sice chronicky známé, ale i když jsem starší ročník, tak jsem je zatím neměl možnost pozorovat. Po těchto bohatých oblastech jsme prošmejdili celou oblohu. Krásná byla M51 s výraznými rameny a supernovou, M27 a........... Celkem jsme shlédli 56 objektů typu deep sky.
Na konec ps. : na základě této (opakované) zkušenosti všem doporučuji systém Dobson s encordéry.
Olda / Orionid 58
Na konec ps. : na základě této (opakované) zkušenosti všem doporučuji systém Dobson s encordéry.
Olda / Orionid 58
Minisetkání u Ostravy
Ahoj Oldo.Tak vám to vyšlo,pěkné pozorování. ;)Obloha tam opravdu není špatná,když se sejdou všechny plusy počasí. ::)To už pak váhám tady domy vytahovat dalekohled,když předem vím,jak jsem omezen. >:(
Už by nebylo od věci se sejít i v hojnějším počtu.Snad to brzy vyjde. ::)
Už by nebylo od věci se sejít i v hojnějším počtu.Snad to brzy vyjde. ::)
- Oldřich Řeháček
Minisetkání u Ostravy
Pavle ! Díky za reakci. Sice se cítím trochu blbě vůči Tobě a všem klasickým pozorovatelům - vzhledem k encoderovému hledání - , ale zase člověk toho dost vidí. Určitě něco spískáme.
Ps. : pokud uznáš za vhodné, pošli mi, prosím, mobil - SZ.
olda
Ps. : pokud uznáš za vhodné, pošli mi, prosím, mobil - SZ.
olda
-
Radoslav_Konecny
Minisetkání u Ostravy
Setkání na St. Jičíně :
http://www.astrovm.cz/cz/program/kalend ... icin1.html
http://www.astrovm.cz/cz/program/kalend ... icin1.html
Minisetkání u Ostravy
S vyhledáváním se nemusíš cítit blbě,cokoliv pozdvihne úroveň takovýchto setkání má pro mne a určitě i další pozorovatele,význam. ::)
Minule už Tomáš použil pohony na EQ5 a hned bylo pohodlí u pozorování někde jinde. ;D
Jinak,chodíme poctivě trénovat a tak GOTO v rukách má stále větší kapacitu paměti. ;D
PS - telefon ti píšu do SZ
Minule už Tomáš použil pohony na EQ5 a hned bylo pohodlí u pozorování někde jinde. ;D
Jinak,chodíme poctivě trénovat a tak GOTO v rukách má stále větší kapacitu paměti. ;D
PS - telefon ti píšu do SZ
Minisetkání u Ostravy
Zdravím,
ze středy na čtvrtek by mělo být úplně jasno. Přemýšlím, že bych zajel na Hrabství se svou malou dvoustovkou. Přidal by se někdo?
ze středy na čtvrtek by mělo být úplně jasno. Přemýšlím, že bych zajel na Hrabství se svou malou dvoustovkou. Přidal by se někdo?
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
- Tomáš Grygarčík
- Kontaktovat uživatele:
Minisetkání u Ostravy
Na čtvrtek se mi už něco rýsuje, avšak zatím nevím, jestli se to bude vztahovat i na ráno.
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- Oldřich Řeháček
Minisetkání u Ostravy
Zdravím.
To TomTom : Tak nevím, dnes je středa a prší. Vítr jen duje. Příští středa - no to může nastat úplně všechno. Napište datum a bude to jasné.
P.s.: Jinak; pokud bude jasno a jen to trochu půjde, tak se zúčastím.
To TomTom : Tak nevím, dnes je středa a prší. Vítr jen duje. Příští středa - no to může nastat úplně všechno. Napište datum a bude to jasné.
P.s.: Jinak; pokud bude jasno a jen to trochu půjde, tak se zúčastím.