Ahoj všichni
Ten pondělní výjezd do Orlických hor, zvláště na Komáří vrch-Mezivrší jsem plánoval už od zimy (bohužel Covid s tím zamával). Mělo se jet v sobotu 8.5. na celou noc, ale počasí nikdo neporučí.
Orlické hory sleduju dlouhodobě a krom Šerlichu, Jedlové, Komářího vrchu, Neratova pozorujeme i nad Bartošovicemi. Jak už psal Michal Bareš, před pár lety se uskutečnilo celonoční mapování a měření celých Orlických hor i kraj Polska při setkání na Litickém hvězdobraní. O tmavosti se ví dlouhodobě, už během počátku Jizerské temné oblasti. Když vznikla Beskydská a Manětínská oblast, Orlické hory ustoupily bohužel do pozadí.
Z pohledu měření a pozorování je právě okolí Komářího vrchu a Neratova nejtmavší a nejlepší na odstínění. Střed Orlických hor (Luizino údolí i Čertův důl) jsou fajn, ale vlhkost ovzduší tato místa sráží, byť jsou též obzorově odstíněná.
Dříve jsem právě jezdil na Komáří vrch-Mezivrší na zmíněný bunkr. To ještě než růst stromů udělal své. Oblast nad Neratovem je hodně fajnové místo, ale je to pro terénní SUV a místní usedlíci tam návštěvníky moc nemusí. Na výjezdy nám zůstaly tedy víceméně jen Bartošovice s krásným výhledem až k obzoru.
To se však změnilo loňským rokem, kdy se dokončila oprava 1/2 silnice Říčky/Orlické záhoří se zvětšeným parkovištěm na rozcestí. Původně pro tak 5-6 aut bez valného výhledu, na
pořádné fotbalové hřiště pro snad 100 aut. Tedy ideálně pro nás,... hvězdáře.
Zmíněnou noc jsem prováděl měření oblohy SQM-L a nejtemnější to bylo o půlnoci. Hodnoty k obzoru cca 10st. neklesaly pod 21 MSA
http://www.skyquality.cz/observation/sh ... ionId=1631
Zmíněná noc byla průměrná se slabým cirovým oparem, který se ráno na Sat24 potvrdil. Zažil jsem lepší a temnější podmínky v těchto místech. Doma v Chocni, kde si to průběžně měřím jsem byl v zenitu na mém průměru 20.44 MSA a to vím, že to dokáže někdy vylést v zenitu až na 20.78 MSA. Samozřejmě, že temnost místa je nahodilá a různá v průběhu roku. Hodnoty houpou někdy velmi výrazně. A bohužel musím potvrdit, že rok od roku jdeme dolů. U mě za 10 let v průměru o 0,1-0,2 MSA.
Místa je tam na parkovišti dost, rozhodně se strkat nebudeme...
Co se týká Králického Sněžníku.... Dle map světelného znečištění jde též o pěkná místa. Mám noční pozorování a panorama z vrcholu, bohužel přístup je jen pěšmo, s batohem a omezeným vybavením.
Osobně pro mě Bartošovice a Komáří vrch rozhodně vedou....

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.