Stellarium

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1077
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Satelity Starlink

Příspěvek #241 od juh » 26. 05. 2019, 11:42

V Stellariu je v zásuvnom module niečo, čomu sa hovorí help (alebo pomoc, alebo O module). Píše sa tam:
"Keď vypnete aktualizácie cez internet, môžete vykonať aktualizáciu zo súboru na svojom počítači. Tento súbor musí byť v rovnakom formáte ako aktualizácie, ktoré poskytuje Celestrak (ako príklad si pozrite visual.txt)." Potom si stačí už len nájsť TLE pre STARLINK GROUP

Two Line Element Set (TLE):
1 74001U 19029C 19146.23807623 .00001595 00000-0 45357-4 0 9991
2 74001 53.0009 165.1850 0006247 272.3109 87.7179 15.42720938 446

V prípade týchto satelitov nemusí sedieť čas a poloha preletu, pretože postupne menia svoju výšku.

p.palo
Příspěvky: 2
Registrován: 25. 11. 2016, 23:42

Re: Satelity Starlink

Příspěvek #242 od p.palo » 26. 05. 2019, 12:33

Ďakujem za nápovedu. Dal som aktualizovať zásuvný modul s družicami. Ako zdroj aktualizácie som vybral všetky dostupné zdroje. Pridalo mi do zoznamu cca 170 družíc no Starlink nie. Ručnú aktualizáciu som nezvládol.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 863
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Satelity Starlink

Příspěvek #243 od hades » 26. 05. 2019, 12:58

Vytvoř si na disku soubor txt s obsahem, co psal juh. Potom jdi to Stellaria -> nastavení -> Zásuvné moduly -> Družice a klikni na tlačítko Nastavit. Na první záložce vypni volbu Aktualizovat data pro družice z internetových zdrojů. Pak klikni na tlačítko Aktualizovat nyní a vyber ten textový soubor. Potom už stačí klasicky přes hledání v stellariu zadat heslo "starlink" a měl bys polohu satelitů vidět
Pro přehlednost jsem ještě upravil hlavičku TLE dat:

Kód: Vybrat vše

Starlink
1 74001U 19029C 19146.23807623 .00001595 00000-0 45357-4 0 9991
2 74001 53.0009 165.1850 0006247 272.3109 87.7179 15.42720938 446
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1053
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Satelity Starlink

Příspěvek #244 od LukasNestak » 26. 05. 2019, 16:08

[quote="hades"][/quote]
Nefunguje mi to.
Vytvorím si súbor napríklad starlink.txt a do neho napíšem "vložím" toto:

Starlink
1 74001U 19029C 19146.23807623 .00001595 00000-0 45357-4 0 9991
2 74001 53.0009 165.1850 0006247 272.3109 87.7179 15.42720938 446


Následne som spravil toto:
Potom jdi to Stellaria -> nastavení -> Zásuvné moduly -> Družice a klikni na tlačítko Nastavit. Na první záložce vypni volbu Aktualizovat data pro družice z internetových zdrojů. Pak klikni na tlačítko Aktualizovat nyní a vyber ten textový soubor.
Chápem dobre postup? Tak som to spravil a nenájde žiaden starlink.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 863
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Stellarium

Příspěvek #245 od hades » 26. 05. 2019, 16:29

A potvrdil jsi změnu nastavení pluginu Družice? Je tam vpravo dole tlačítko Uložit nastavení jako výchozí
Starlink.png
Starlink.png (504.61 KiB) Zobrazeno 946 x
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1077
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #246 od juh » 26. 05. 2019, 17:05

LukasNestak píše:... Chápem dobre postup? Tak som to spravil a nenájde žiaden starlink.

Nesmiete kopírovať tie TLE, čo sú v mojom príspevku, musíte si ich do toho súboru natypovať, alebo si ich vyhľadať na nete v správnom formáte a až tak ich tam vložiť. Problém je v tom, že tie TLE, čo som dal do môjho príspevku, som vložil v správnom formáte, ale astroforum si žije svojim životom a preformátuje si ich podľa seba. Preto som v príspevku písal: "Potom si stačí už len nájsť TLE pre STARLINK GROUP"
Přílohy
starlink_tle.jpg
starlink_tle.jpg (35.4 KiB) Zobrazeno 937 x

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1077
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #247 od juh » 26. 05. 2019, 17:15

Prípadne si TLE pre Stellarium stiahnite z tohoto odkazu: uloz.to - starlink-group-txt
V Stellariu ich potom nájdete pod názvom STARLINK GROUP.

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 7914
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Stellarium

Příspěvek #248 od Psion » 27. 05. 2019, 08:32

Taky jsem to zkoušel, nelze to updatovat ani ze souboru ani z linku z internetu, zkusím update SW, zřejmě zde bude problém.

Update: tak po aktualizaci je to OK.
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2450, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, SBIG ST-2000XM

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 265
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Stellarium

Příspěvek #249 od nou » 16. 08. 2019, 21:59

Neviem ci tu este niekto ma problem s Stellariom cez RDP vzidialenu plochu. Ale viem ze je to dokaze byt problem ak sa clovek prihlasy cez RDP bez toho aby sa prihlasil aj lokalne. Windows totiz v tom pripade nepouzije realnu graficku kartu na vykreslovanie ale iba virtualnu ktora ale nema podporu pre OpenGL. Teda je potrebne sa najprv prihlasit do Windows normalne cez kalvesnicu a az potom sa pripojit cez RDP.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti