APT - Astro Photography Tool

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3905
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #16 od Bill » 28. 09. 2019, 19:38

saros píše:nejsem elektrikář, takže možná zde píšu blbinu, ale pokud vím, tak zemní smyčka vzniká právě tehdy, pokud nenapájíte dva spotřebiče ze stejného zdroje v síti a to úbytkem napětí na nulovém vodiči při zatížení, tedy mezi různými zásuvkami. Jinak nulový vodič mají všechny fáze společný a bez zatížení by na něm mělo být společné nulové napětí. Zemnící (ochranný) vodič se často u těchto napáječů ani nevyužívá. Kromě toho, myslím že napájecí zdroj jak foťáku, tak i noťasu galvanicky oddělují spotřebič od sítě, takže vznik zemnící smyčky by ani neměl být možný. U starších zařízení, kde toto nebezpečí hrozilo, se naopak doporučovalo napájet vše z jednoho místa.
Pokud píšu blbosti, prosím někoho s hlubší znalostí elektroniky, ať to zde napíše, budu jedině rád.

Problém je v tom, že na rozdíl od kamery zrcadlovka žádnou zem nemá.
A spojit s něčím některý pól napájení zrcadlovky není dobrý nápad.

Síťové zdroje jsou sice galavanicky oddělené, ale zem je bohužel někdy průchozí. Dá se tak jednodušeji a levněji dosáhnout shody s požadavky na odrušení. Typický je noťas se zdrojem s trojvodičovou vidlicí. U zdroje k zrcadlovce si to moc nedokážu představit - ale někdy bývá výstup spínaného zdroje spojen se síťovou části kondenzátory a to může taky dělat problém.

Ono mě vůbec nenapadlo, že by někdo fotil zrcadlovkou v dosahu sítě - takže jsem předpokládal spíše napájení z jedné 12V baterie...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
saros
Příspěvky: 38
Registrován: 25. 10. 2011, 21:08
Bydliště: Studnice u Hlinska
Věk: 54

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #17 od saros » 28. 09. 2019, 19:57

asi máš pravdu, já jsem dokonce kdysi měřením zjistil, že baterie je ve foťáku Canon Eos 20D téměř propojená -polem baterie s pouzdrem foťáku, a problém jsem málem vyrobil vodivým spojením pouzdra foťáku s uzemněnou DIY montáží přes dalekohled. Člověk musí být opatrný a stejně ho všechno nenapadne :( .
Taky by tam mohlo být rušení od nějakých spínání, třeba vyhřívání, nebo motory v montáži. Zkusil bych to dočasně vypnout, jestli to nepřestane padat.
Refraktor 6" F/15 (objektiv Jaegers) , Celestron C 80 ED, Newton 300/1200 GSO, Dobson 300mm Drbohlav, Canon EOS20D, Triedr 20x80

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 458
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #18 od pedrosanchez » 29. 09. 2019, 18:08

Děkuji Vám všem za rady. Vyzkouším DSLR s baterkou, případně mám batery grip. Jinak elektřine moc nerozumím, mám na zahradě trojfázovou síť...
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1023
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #19 od LukasNestak » 01. 10. 2019, 18:43

Teraz som si všimol na pravo dole WHITE BALANCE, čo tam máte nastavené keď fotíte s DSLR prípadne 6Dčkom?
Nikdy som to nemenil. Napadlo ma že či to nerobí problém pri FF.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
francek
Příspěvky: 109
Registrován: 16. 02. 2012, 15:22

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #20 od francek » 01. 10. 2019, 19:05

Pozri vlákno viewtopic.php?f=34&p=406809#p406809, príspevok od MMys
Celestron Advanced VX, CG-4, RC 152/1380, ED 80/480, Binar 80/300, MAC102/1300, LACERTA MGEN GUIDER, Canon EOS 1000D mod.,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1023
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #21 od LukasNestak » 01. 10. 2019, 19:17

Ale to nejake nastavenia v PI ja myslím APT, v pravom dolnom rohu je možnosť white balance a asi 6-8 rôznych nastavení.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 828
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #22 od hades » 02. 10. 2019, 07:56

To by ale nemělo nic dělat, pokud fotíš do RAWu
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3905
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #23 od Bill » 02. 10. 2019, 08:06

hades píše:To by ale nemělo nic dělat, pokud fotíš do RAWu


Bude to stejné jako když to nastavíš na foťáku. Raw data budou stejná, ale SW který pracuje s hlavičkami to bude umět různě interpretovat...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1333
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #24 od nosuh » 02. 10. 2019, 08:41

Pouzivate v APT funkci automatickeho doostrovani? Ja s tim celkem bojuju..Vzdycky nastavim na vyrezu 1:1 nejakou hvezdu s FWHM kolem 3-5.
KDyz ale spustim sekvenci k doostreni, tak treba prvni 2-3 expozice FWHM klesa, nasledne spadne na 0 a ackoli se kotoucky hvezd meni, udaj FWHM po snimku chybi..A kdyz uz to konecne dobehne do konce, tak si obcas nastavi hodnota focuseru, pri ktere parametry FWHM a HDF stejne nebyly nejnizsi..
Skonci to tak, ze musim vzit bathinovku a doostrit to podle ni. Zkousel jsem v parametrech zmenit aby ostril podle HFD, ale chova se to podobne. A obcas to funguje bezvadne..nenapada nekoho, v cem muze byt problem, pripadne jakou hvezdu vybirat, aby se AF tool chytil hned na prvni dobrou?
DIky
002_AF_wrong.jpg
002_AF_wrong.jpg (438.36 KiB) Zobrazeno 199 x
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 828
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #25 od hades » 02. 10. 2019, 09:05

Měl jsem s tím ty samé problémy, co tu popisuješ, tedy ještě v době, kdy jsem APT používal. Po čase jsem to vzdal a, jak už jinde radil Milan, na tyto automatické funkce se nespoléhám. Ono se totiž FWHM nebo HFD mění se seeingem, a to dost podstatně a tyto algoritmy si s tím nedokážou poradit. Jako dá se tam nastavit tolerance, ale to by jsi ji musel měnit pokaždé podle aktuálního stavu seeingu.
Mě se osvědčilo (v Ekosu, ale na použitém toolu nezáleží) pustit sekvenci automatického ostření, sledovat, jaké hodnoty to ukazuje a pak si vybrat tu nejlepší. Následně nasadím masku a udělám několikavteřinovou expozici a zkontroluju paprsky difrakce. Když se mi nelíbí, tak nastavím fokusér na další nejbližší dobrou hodnotu a proces zopakuji. Je to pracné ale funguje to
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1333
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: APT - Astro Photography Tool

Příspěvek #26 od nosuh » 03. 10. 2019, 23:47

Tak jsem si psal chvilku se "suportem" APT a ten mi na moje dotazy odpověděl asi takto - don't touch the focuser for several exposures and see how HFD varies. if it is something like 0.1, 0.2 try to set threshold as 0.3 - to vse v lifeview modu s expozicemi cca od 5s vyse a koukat jak se meni hodnota HFD ( je pry lepsi používat HFD, je spolehlivejsi) . Podle toho nastavit treshold v setings a pak by to mělo jet jak ma..pokud to pry spadne hned na 0, tak bud dat jasnejsi hvezdu, nebo zvýšit ten treshold. Kazdopadne pracovat v HFD modu..
Vyzkousim, uvidim
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host