Sequence Generator Pro

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1082
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #31 od LukasNestak » 26. 06. 2019, 00:35

V APT som nerozbehal rozumne QHY10.
No neviem, je to divné, v SGP to normálne ukazuje graf z PHD2 + v PHD2 v grafe vybehne napísané že dither, ale nejaké presúvačky sa nekonajú.
Přílohy
SPG a PHD2 dither.jpg
SPG a PHD2 dither.jpg (138.27 KiB) Zobrazeno 804 x
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1082
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #32 od LukasNestak » 26. 06. 2019, 00:43

Teraz to zase vyzerá to niečo spravilo:
Inak nejak extra mi to nevedie "možno preto že fotím M16ku teste nad susedovou strechou".
Přílohy
SPG a PHD2 dither2.jpg
SPG a PHD2 dither2.jpg (120.72 KiB) Zobrazeno 812 x
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15127
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #33 od MMys » 26. 06. 2019, 00:50

co se nevede ? Máš to +/- 1", v té výšce nad obzorem co je M16 to je vynikající výsledek, to je prakticky seeing, a slušný.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1082
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #34 od LukasNestak » 26. 06. 2019, 09:15

Po 12tej to bolo v poriadku "skôr to rochu poskakovalo".
Medzi 1:20 a 2:00 prastalo PHD2 vodiť "vrcholky stromov suseda", aspoň viem moje maximum "30st smer juh".
Zaujímavé že po meridian flipe sa montáž vôbec nenasmerovala na M16ku "okolo 1:00". Takže všetky snímky po 1:00 sú na nič.

Zdalo sa mi že dithering pri SGP + PHD2 začne normálne fungovať až po prvej nasnímanej snímke.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18888
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #35 od MilAN » 26. 06. 2019, 09:30

LukasNestak píše:Zaujímavé že po meridian flipe sa montáž vôbec nenasmerovala na M16ku "okolo 1:00". Takže všetky snímky po 1:00 sú na nič.

No jo, to jsou ty představy o tom, jak půjde všechno automaticky a při tom se neřeší, jaké všechny podmínky by musely být splněny a že i u té nejlacinější techniky je na vině většinou člověk - jeho postupy a neznalosti.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1082
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #36 od LukasNestak » 26. 06. 2019, 09:47

Meridian flip som zadal ručne, priamo v SW k montáži. Neviem ktorý z program to má spraviť automaticky.
Predstavujem si že SW k montáži dá povel PHD2 že chce flip. PHD2 to oznámi SGP a to keď dosníma snímku dá povel PHD2, ktoré zastaví pointáciu a dá povel montáži pre flip. Po flipe si PHD2 nájde vodiacu hviezdu a začne pointovať. Následne PHD2 dá vedieť SGP a SGP začne snímať.
Správne?
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4027
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #37 od Bill » 26. 06. 2019, 09:50

LukasNestak píše:Po 12tej to bolo v poriadku "skôr to rochu poskakovalo".
Medzi 1:20 a 2:00 prastalo PHD2 vodiť "vrcholky stromov suseda", aspoň viem moje maximum "30st smer juh".
Zaujímavé že po meridian flipe sa montáž vôbec nenasmerovala na M16ku "okolo 1:00". Takže všetky snímky po 1:00 sú na nič.


To si jako myslíš, že uděláš "meridian flip" a budeš mít objekt na stejném místě? Proč jsi ho vlastně dělal, to přece musí vyjít u normální montáže i bez toho? Pokud to chceš dělat, tak musíš udělat plate solving a synchronizaci montáže... Nebo to znovu ručně nastavit.

LukasNestak píše:Zdalo sa mi že dithering pri SGP + PHD2 začne normálne fungovať až po prvej nasnímanej snímke.


Tak dithering se dělá vždy po snímku, jak jinak by to mělo fungovat?
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4027
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #38 od Bill » 26. 06. 2019, 09:52

LukasNestak píše:Meridian flip som zadal ručne, priamo v SW k montáži. Neviem ktorý z program to má spraviť automaticky.
Predstavujem si že SW k montáži dá povel PHD2 že chce flip. PHD2 to oznámi SGP a to keď dosníma snímku dá povel PHD2, ktoré zastaví pointáciu a dá povel montáži pre flip. Po flipe si PHD2 nájde vodiacu hviezdu a začne pointovať. Následne PHD2 dá vedieť SGP a SGP začne snímať.
Správne?


U PHD musíš zadat, že jsi proložil montáž. Nevím o tom, že by se to dalo udělat automaticky. Nebo znovu zkalibrovat. Ale třeba se mýlím...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1095
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #39 od juh » 26. 06. 2019, 10:31

V posledných verziách by si PHD2 mala sama vedieť zistiť, na ktorej strane od meridiánu sa ďalekohľad nachádza. Funkcionalitu k tomu už má zapracovanú, len som to ešte neskúšal, takže neporeferujem, či a ako to funguje.
Podmienkami je, že montáž je ovládaná buď cez ASCOM prípadne INDI, alebo ak je ovládaná cez ST4, tak má nakonfigurovanú a pripojenú montáž cez "Aux Mount". Druhá podmienka je, že FW montáže vie odpovedať na funkciu SideOfPier, čiže pozná, na ktorej strane od meridiánu je ďalekohľad. Ak to FW montáže nemá, tak to automaticky nebude fungovať.
Naposledy upravil(a) juh dne 26. 06. 2019, 10:39, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 909
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #40 od hades » 26. 06. 2019, 10:37

Automatický Meridian flip umí APT nebo Kstars, to jen tak na okraj
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1082
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #41 od LukasNestak » 26. 06. 2019, 11:13

Bill: Tak dithering se dělá vždy po snímku, jak jinak by to mělo fungovat?
Zle som to napísal. Proste počas prvého snímku v SGP PHD2 nevodilo dobre +-4". Po prvom snímku sa spravil dithering a už počas druhého snímku bolo všetko ok.
Flip som robil preto, lebo si to niektorý SW vyžiadal, ale už neviem ktorý to bol. Chcel som skúsiť ako to prebehne "prvý pokus v živote o flip".
Dúfam že to nejako časom zautomatizujem "už len pre ten pocit že to všetko funguje samo".

juh:
Montáž ovládam cez ASCOM.
Čo je FW montáže? Funkcia SideOfPier sa kde volí?

hades:
APT som skúšal pár minút, ale snímky boli divné šikmé pruhy. Možno to časom ešte skúsim, ale verím že to dokáže aj SGP. SGP sa mi zdá celkom prívetivý a prehľadný program. APT je niečo medzi Maximom a SGP, vzhľadom na rýchlosť prvého použitia amatérom.

Aj keď sa včera po 1:00 moc nedarilo, tak som nadmieru spokojný. Prvá skúška SGP, prepojenia SGP+PHD2, ostrenie a nastavenie QHY10 tiež nie je easy pre amatéra, spojazdniť SGP+PHD2+QHY10+dithering ma veľmi potešilo.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1095
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #42 od juh » 26. 06. 2019, 11:23

FW = firmware
SideOfPier sa nevolí, je to v podstate funkcionalita, ktorou si vie PHD2 zistiť, či je ďalekohľad preložený na východ, alebo na západ od meridiánu, nič viac to nerobí. Podstatou je, že v takom prípade nie je potrebné PHD2 manuálne oznamovať, že bol spravený meridiam flip, PHD2 si to zistí.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15127
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #43 od MMys » 26. 06. 2019, 15:46

Pokud ovšem ASCOM driver monntážeu umí SideOfPier (tedy vrací hodnotu a vrací ji dobře). Spousta montáží to nemá implementováno, nebo to vací něco náhodně. Třeba u mého Pulsaru 2 se musí po prvotní ruční inicializaci montáže ještě odpovědět na otázku, na které straně od sloupu je tubus.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1095
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #44 od juh » 26. 06. 2019, 22:07

Toto je z dokumentácie k ASCOM SkyWatcher Telescope Driver

Pier Side Commands

These commands are only implemented for equatorial mounts.
SideOfPier is only implemented for GEM mounts with HC versions x.38 or more.
DestinationSideOfPier is not implemented.

It s recommended that the mount is allowed to track significantly past the meridian before a pier flip is attempted. This will help to avoid issues because the expected pointing state may be uncertain close to the meridian. One to two degrees (4 to 8 minutes tracking) should be enough.

Uživatelský avatar
Fugas
Příspěvky: 440
Registrován: 04. 03. 2007, 04:35

Re: Sequence Generator Pro

Příspěvek #45 od Fugas » 27. 06. 2019, 12:21

Pokud chceš používat Meridian Flip v SGPro, tak to musíš nastavit přesně podle návodu v HELPu k aplikaci. Jsou tam i obrazky:
Hledej nastavení ASCOM EQMODE
- Using EQMOD with SGPro
a dále
- Medidian Flips

A lepší je nechat PHD2 po meridian flip znovu zkalibrovat. Možná tím ztratíš chvilinku času, ale máš jistotu...
Pravdou ale je to, co tady píší ostatní. Já to mám takto nastavené u EQ6. Jak se to bude chovat (a zda vůbec) s tvou montáží je otázka...


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host