Stránka 19 z 21

Re: SkytechX

Napsal: 04. 03. 2018, 20:00
od FunTomas
Aha, tak díky za radu. Už som objavil problém. Predvolená hodnota typ horizontu je Nic. Takže vidieť len čiernu čiaru. Keď som zmenil typ na plochu, tak sa horizont ukázal. Netušil som ďalších nastaveniach, takže ešte raz díky.

Re: SkytechX

Napsal: 05. 03. 2018, 17:13
od BiF
Stáhl jsem si katalog UCAC4 z odkazu na stránkách SkytechX.
SkytechX jsem v nastavení navedl na složku se stáhnutým katalogem, zaškrtl "Zobraz katalog UCAC4", přesto se mi katalog nezobrazuje (ať zoomuju jak chci, ať přidávám více hvězd jak chci, ...)

Máte někdo nápad, co mám kde nezaškrtlé?

Re: SkytechX

Napsal: 07. 03. 2018, 13:17
od BiF
Dále jsem tedy zkusil USNO A2.0- ten mi to zobrazuje.

Přesto dávám dlouhodobě přednost UCAC4, takže prosím někoho o radu, co může být špatně.
Ve složce, kam jsem katalog stáhl mám:

md5sum.txt
soubory z001-z900 (soubory jsou bez přípony)
nic víc

Re: SkytechX

Napsal: 07. 03. 2018, 17:03
od palkog
Skusil som oblast z897 (Polarka) v adresari Downloads - nechcelo sa mi ho kopirovat inde... V SkytechX som len nastavil cestu a zapol katalog, zvysne nastavenia som nemenil. A hviezdy sa pekne zobrazuju - len som musel prizoomovat a zvacsit pocet hviezd.

Vygenerovali sa v zadanom priecinku subory *.acc? Ak nie, nemoze byt problem s pravami na zapis v adresari ProgramFiles? Mozno skusit iny priecinok...

Re: SkytechX

Napsal: 07. 03. 2018, 19:01
od PavelM
palkog píše:Vygenerovali sa v zadanom priecinku subory *.acc? Ak nie, nemoze byt problem s pravami na zapis v adresari ProgramFiles? Mozno skusit iny priecinok...


Ano pokud se nevytvori soubory *.acc tak to nebude fungovat.Ani to program neda na vedomi. Zkus tedy nahrat katalog jinam.
p.s. u USNO2 jsou tyto soubory jiz soucasi katalogu.

Re: SkytechX

Napsal: 08. 03. 2018, 09:57
od BiF
Katalog jsem přesunul do dokumentů, ale *acc soubory se mi stejně nevytvořily

Nastavení v SkytechX + obsah adresáře s katalogem (já nevidím problém)...

Re: SkytechX

Napsal: 10. 03. 2018, 23:02
od PavelM
Vypada to dobre ale ted nevim co s tim. Nahral jsem ty acc soubory zde http://www.skytechx.eu/download/ucac4_acc.zip tak si to nahraj k tomu katalogu. Takhle uz by to melo fungovat.

Re: SkytechX

Napsal: 17. 03. 2018, 15:28
od BiF
Díky moc, ale stále to nejede...

Re: SkytechX

Napsal: 04. 06. 2018, 09:58
od MilAN
Při zobrazování polohy dalekohledu na mapu se posunuje jeho značka při změně v DEC o nějakých 5-10" , ale při pohybu v RA až při změně o 3s, t.j. o 45" . Při tom v ovládacím panelu EQMOD se číselná hodnota při pohybu mění, pohyb dalekohledu je reálný a např. v programu C2A se ten pohyb zobrazuje v RA po změně cca 1s. Nešlo by i zde nastavit při pohybu v RA větší přesnost zobrazení ?Přeci jen, při fotografování s malým zorným polem je nepřesnost ukazetel skoro o 1´už dost. Původně jsem se domníval, že to může být chybou enkodérů nebo přenosu do PC, ale tam je to OK.

Re: SkytechX

Napsal: 11. 07. 2018, 14:25
od palkog
Mam taky zaujimavy problem. Ak dam hladat Mars, tak sa program zavrie. Skusal som rozne moznosti hladania (tlacitko, hladanie cez menu, pole na hladanie objektov), rozne polohy pozorovatela aj rozne typy mapy. Vzdy to iste. Pri ostatnych planetach nie je problem. Pouzivam linuxovu verziu programu.
Mohol by niekto vyskusat, ci mu to funguje normalne?

Edit:
Myslim, ze som na nieco prisiel... Nefunguje to ani pri hladani Marsu podla jeho suradnic. A tiez ak na mape prilis prizoomujem na Mars (na mape ho totiz vidim). Podla mna je nejaky problem s vykreslovanim textury. Pricom subor "Mars.png" s texturou som nasiel...

Edit2:
Problem vyrieseny! Pozeral som zdrojaky a v subore "cplanetrenderer.cpp" je nazov suboru s texturou "mars.png", ale subor sa realne vola "Mars.png". Pod Windowsom by to asi nemalo robit problemy, ale Linux rozlisuje velkost pismen v nazvoch suborov. Po premenovani suboru na "mars.png" uz vsetko funguje.

Re: SkytechX

Napsal: 08. 08. 2018, 16:00
od nosuh
Snažim se najit ve SkytechuX planetu/asteroid Pluto, ale i kdyz stahnu databazi 10000 asteroidu a zadam do vyhledavace Pluto nebo (134340) Pluto, tak ho stejne nenajde..nevi nekdo, kde je problem?

Re: SkytechX

Napsal: 08. 08. 2018, 16:12
od palkog
Problem je ze pri stiahnuti 10000 objektov tam Pluto nie je, lebo jeho cislo je az 134340 - su radene podla poradoveho cisla. Treba teda stiahnut aspon 134340 objektov. A prip. aj pouzit filter nazvu, aby vysledna databaza na pocitaci nebola zbytocne velka.

Re: SkytechX

Napsal: 08. 08. 2018, 17:00
od MilAN
Nejjednodušší je , vložit si tam Plulo sám -( do: kalalog-- asteroidy - přidat položku ) . Dráhové elementy lze najít např.
https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi#top

stačí do vyhledávání zadat Pluto

Re: SkytechX

Napsal: 08. 08. 2018, 19:15
od MilAN
Vzpomínám si , že naposled, když jsem zadával elementy pro Pluta z JPL, výsledek byl dost mimo ( cca 5´) , i po několikerém překontrolování hodnot, zatím co jiné asteroidy sedí.
Takže jsem používal polohu přímo z Horizons pro daný okamžik ( po asi 2 hodinách zjišťování, kde je asi problém, jsem to vzdal :)

Re: SkytechX

Napsal: 08. 08. 2018, 20:40
od nosuh
Zajimavy je, ze doma na kompu ho nejakym zahadnym zpusobem ve SkytechuX mam, uz jsme to kdysi resil, ale za boha se nepamatuju, jak sem ho tam dostal, je tam totiž prave tech prvních 5000 asteroidu a Pluto:D
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (161.85 KiB) Zobrazeno 2026 x