PHD2

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1644
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #61 od Bíba75 » 29. 11. 2015, 00:28

Ahoj na fóru. Potřeboval bych radu od zkušenějšich.Mam problém s připojením montáže ,pokud zapnu phd provedu připojení montáže a kamery,provede se kalibrace a pak se chci připojit k apt abych mohl ovladat foťák a ditherong tak se v apt montáž nepřipojí a tím pádem to neditheruje. Pokud se nejdřív pripojm s apt tak montáž se bez problemu připojí. Ale v phd nelze provést kalibraci protože si phd nemůže pohnout montazi. A včera jsem tenhle problém neměl. Vůbec nevím kde je chyba. Nevíte někdo co s tím?
Bíba.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

viator
Příspěvky: 215
Registrován: 25. 03. 2009, 08:53

PHD2

Příspěvek #62 od viator » 29. 11. 2015, 08:19

Ahoj, a máš v PHD G. nastavené enable server ?
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1644
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #63 od Bíba75 » 29. 11. 2015, 13:45

Diky za reakci tuhle položku zatrženou mám. Problém jsem dnes asi vyřešil,mel jsem asi špatně zadanou cestu ascom driveru v APT .Po nastavení a zprovoznění obou prográmků APT a PHD se chybová hláška v APT ze montáž není připojená ,již neukazuje. Uvidíme co to bude dělat při ostrém snimaní.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6092
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #64 od Cztwerec » 08. 03. 2016, 20:01

Přátelé pročítal jsem si snad vše ohledně PHD. Ve volném čase před temperací zrcadla jsem si chtěl zkusit zda - li funguje kombinace AZEQ 6 synscan a ASI 224 MC.

Stáhnul jsem si PHD 2, všechny kabely mám, pointuji přes TS hledáček 50 mm a úvodní kroky jsem snad udělal dobře. Jen jsem vynechal kalibraci DF - zatím, chtěl jsem to udělat až na montáži s propojenou sestavou.

První krok - Connect equipment

Camera, Mount, Aux mount. Asi jsem v tom prvním hned udělal chybu, nepřidružil jsem zřejmě k tomu v nastavení správné ovladače. Jelikož druhý krok Loop, je jasný, fachá, pak chci dát PHD guiding a konec, aplikace ohlásí pád a skončí hláškou Windows, že se pokusí najít řešení.

Proč se to děje? Co znamená ta záložka Aux mount? Vstupní komunikaci?

Protože když jsem se díval na nastavení v předchozích příspěvcích, viz.



Tak já jsem přidal na kameru ASCOM ZWO ASI Camera driver, ale na Mount místo On - Camera, ZWO - USBST4 (ASCOM) a nechal jsem to Aux - mount prázdné.

Je možné že je v tomto chyba? Jaké ovladače tedy opravdu reálně potřebuji, abych rozběhal pointaci pod PHD s daným vybavením?

Za jakékoliv odpovědi budu moc rád. Pořád v tom nemám jasno.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5295
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #65 od Karell » 08. 03. 2016, 20:22

Jestli ti dobře rozumím, tak to ale v návodu popisují: Aux Mount Selection: "If you have selected an ST-4 style of guiding in the 'mount' section, that interface cannot be used to query the pointing position of the telescope."
Já připojím jako první kameru a hned potom připojím Mount: On camera. Tím říkámn PHD2, že bude pointovat prostřednictvím ST4 portu kamery. Aux Mount zcela ignoruji.

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 296
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #66 od palkog » 08. 03. 2016, 21:20

Ja mam ASI120MC a montaz EQ-5. V phd2 mam nastavene:
camera: Windows WDM-style webcam camera
mount: ASI ST4 Telescope Driver (ASCOM)
aux: none
Pointacia bezi bez problemov...
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6092
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #67 od Cztwerec » 08. 03. 2016, 21:48

Čili mount mám ignorovat (dát jen on camera) a vložit ten ovladač pro ovládání montáže do záložky aux mount?

ZWO nabízí tohle (všechny tři mám v kompu):

•ASICAMERA ASCOM SETUP V1.0.1.20 (ASCOM Camera driver)

•ASICamera ST4 Telescope ASCOM Setup V1.0.1.9 (ST4 only telescope ASCOM driver, so you can operate the camera though directshow and drive the mount though ASCOM)

USBST4 ASCOM Driver

•USBST4 ASCOM Setup V1.0.0.1 ( USBST4 is a USB to ST4 adapter )

Který z nich tam tedy mám jak napasovat? Ascom Plattform samozřejmě mám...

palkog: tak teď už opravdu nevím, kde je problém.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5295
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #68 od Karell » 08. 03. 2016, 21:57

No je jedno, co dáš do Aux Mount, kdež to nepřipojíš. Tak tam nedávej nic. A z těch tří zařízení bych vyzkoušel, který mně připojí kameru a přenáší korektně obraz a zároveň i korektně připojí montáž (možnost Mount, ne Aux Mount).

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6092
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #69 od Cztwerec » 08. 03. 2016, 22:00

První připojí kameru a jeden z těch dvou to tedy musí být na připojení montáže. Zkoušel jsem i manuální pohyby přes phd a jede to. Jen to prostě spadne po kroku 3. rozject automatickou pointaci...
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5295
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #70 od Karell » 08. 03. 2016, 22:04

Ne, já si myslím, že je to jinak. Musíš najít správnou možnost z těch tří zařízení a pro Mount zvolit možnost On camera. Předem se omlouvám, jestli ty kamery od ZWO mají jinou filozofii připojení, konkrétně s nimi zkušenost nemám, zato se dvěma jinými kamerami rozdílných značek v PHD2 ano :)

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6092
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #71 od Cztwerec » 08. 03. 2016, 22:09

No možná jsem našel problém s Ascom Plattform. Nemám ji ani v seznamu nainstalovaných programů, dal jsem repair a objevilo se mi toto:



Nevím jestli to s tím souvisí...
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 2012
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #72 od KpS » 08. 03. 2016, 23:17

Co se týká předchozí chyby, možná tohle ...
There has been confusion about getting the Microsoft .NET Framework installed. It is a pre-requisite to the ASCOM Platform.

USBST4 je samostatný adapter, který nejspíš nemáte a ani nepotřebujete. Slouží k propojení PC -> USBST4 -> ST4 a stojí asi 50$.
Karel

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18655
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

PHD2

Příspěvek #73 od MilAN » 09. 03. 2016, 00:11

Když jsem poprvé zkoušel ASI 120 s PHD-2, tak jsem také zkoušel jít přes ASCOM, ale nelíbilo se mi to, občas se to kouslo. Tak jsem připojil kameru s montáží klasicky přes ST 4 a od té doby nikdy žádný problém.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6092
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #74 od Cztwerec » 09. 03. 2016, 08:01

Tak teď vůbec nevím jestli jsem to udělal správně. Zkrátka kameru propojím pro komunikaci s počítačem normálně s USB. Pak ST4 kabel z kamery rovnou na montáž.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5295
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #75 od Karell » 09. 03. 2016, 09:54

Ano, tak je to správně. Pozor jen na kabel, třeba MMys ho má ke svému AG křížený. S tím jsem si také užil pár horkých chvil.


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host