PHD2

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20056
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD2

Příspěvek #181 od MilAN » 03. 01. 2020, 20:18

Vzhledem k tomu, že si to většinou kameru načte samo, tak se dá změnit ohnisko pointeru na 1/2.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1331
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD2

Příspěvek #182 od juh » 03. 01. 2020, 23:06

Bill píše:... pro Bin2x2 je možná třeba nastavit dvojnásobnou velikost pixelů, aby to ukazovalo správně.

Prečo by sa mala nastavovať dvojnásobná veľkosť pixelov? PHD2 si to snáď dokáže prepočítať. Ako je nastavené binovanie na kamere, o tom predsa vie. Stačí si pozrieť okno "Review Calibration", jeden z parametrov je tam aj "Binning".
Používam to takto už niekoľko rokov (bin 2x2) a všetky patametre tam mám zadané reálne, žiadne dvojnásobné, alebo polovičné.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #183 od nosuh » 04. 01. 2020, 07:54

No nastaveni ohniska mam realny (250mm) a velikost pixelu si to phdcko bere samo z driveru kamerky, normalne si ji nacte, ale velikosti pixelu jsou sedivy, nejdou zmenit. Akorat v nastaveni kamerky jde pak zmenit prave binovani, nic jineho..
Zkousel jsem v nastaveni grafu najit i neco, cim to prepnout, ale neni tam nic takovyho..
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 675
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #184 od Pidrman » 06. 01. 2020, 00:13

Mam prosbu.

Svou montáž připojuji pomocí ascom eqmod HEQ5/EQ6 a je propojena s Cartes du Ciel. Funguje to parádně.

Pointaci mam připojenou přes USB + ST-4 kabel do montáže. Lze tento kabel již vynechat ?
Zkoušel jsem v PHD2 nastavení místo položky "mount" on camera zvolit příslušný ascom eqmod HEQ5/EQ6, ale logicky mi shodí již fungující spojení v Cartes du Ciel.

Jaká musí být správná konfigurace ?

Pointace mi funguje OK, jen že bych se zbavil dalšího kabelu :)

Díky za reakce.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

viator
Příspěvky: 228
Registrován: 25. 03. 2009, 08:53

Re: PHD2

Příspěvek #185 od viator » 06. 01. 2020, 08:45

...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1331
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD2

Příspěvek #186 od juh » 06. 01. 2020, 09:20

Pidrman píše:... Jaká musí být správná konfigurace ? ...

Je potrebné použiť softvérový hub, pomocou ktorého sa bude zdieľať pripojenie k montáži pre jednotlivé programy.
V ASCOM je k tomu hub, ktorý sa volá POTH

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 675
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #187 od Pidrman » 06. 01. 2020, 09:31

Díky za odkaz. Je zde napsáno, že EQmod umí pointovat ( pulsně ) bez připojení ST-4 kabelu, ale i EQmod musí dostavat informace z pointační kamerky = nějaký snímací a vyhodnocující software. V tomto případě PHD2 a program odchylky bude posílat pomocí EQASCOM modu zpátky do montáže, ale když v PHD2 zvolím ascom protokol, tak se odpojí ( ukáže ERROR ) v již spuštěném EQmodu v Cartes du Ciel.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 675
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #188 od Pidrman » 06. 01. 2020, 09:32

juh píše:
Pidrman píše:... Jaká musí být správná konfigurace ? ...

Je potrebné použiť softvérový hub, pomocou ktorého sa bude zdieľať pripojenie k montáži pre jednotlivé programy.
V ASCOM je k tomu hub, ktorý sa volá POTH



Aha, to je ono :) Díky moc. Mrku na to :)
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

zuzi
Příspěvky: 526
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 35

Re: PHD2

Příspěvek #189 od zuzi » 06. 01. 2020, 09:45

Díky za info o POTH, tak nějak jsem to otrocky odpojoval a připojoval, tohle vypadá jako elegantní řešení :-)

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 675
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #190 od Pidrman » 06. 01. 2020, 09:51

http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20056
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD2

Příspěvek #191 od MilAN » 06. 01. 2020, 11:30

Tak on to je spíš popis funkcí- možností.
Chtělo by to konkrétní návod od někoho, kdo to běžně používá a komu to funguje za všech okolností. . Jak to instaluje, jaké nastavení, ( a kde všude !) , jaké ovladače,jaké kamery.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Ondra_z_hor
Příspěvky: 267
Registrován: 30. 07. 2018, 08:57
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #192 od Ondra_z_hor » 17. 02. 2020, 12:00

Ahoj, při kalibraci se hvězda z oranžového kříže nehýbe a cca po 5 minutách kalibrace v 1. ose vyskočí chybová hláška - kalibrace selhala, hvězda se dostatečně nepohnula. Zdá se, že montáž nedostane příkazy k pohybu.

Z manuálu jsem se dočetl, že může být způsobeno vadným kabelem z kamerky do montáže. Kabel jsem objednával nový tento: Telefonní Kabel RJ12 (6P6C) Zástrčka - RJ12 (6P6C), tak že by byl nevhodný typ kabelu, dle diskuze zde na AF by měl zastoupit ST4 kabel, takže jak?

Jak zjistit kde je chyba? Nastavení v PHD2 k Mount mám: On camera a v PHD2 se tváří jako připojená. Nemám nic zadané v poli aux-mount.
Camera: Canon 600D mod.
Telescope: Sky Watcher 150/750 f5
Mount: HE-Q 5 PRO Synscan
Guiding: QHY5 mono, Sky Watcher 9x50
_______
http://astrofotky.cz/~Ondra_z_hor

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1290
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PHD2

Příspěvek #193 od hades » 17. 02. 2020, 12:13

Máš možnost ten kabel proměřit, zda jsou vodiče správně zapojené? Stačí multimetr
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Ondra_z_hor
Příspěvky: 267
Registrován: 30. 07. 2018, 08:57
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #194 od Ondra_z_hor » 17. 02. 2020, 12:22

Nemám.

Jediné co mohu, je propojit namísto motnáže s kamerou, tak PC s montáží skrze RS232 s převodem do USB a autoguide portem a změnit v profilu PHD2 Mount: On mount a ověřit, že bude montáž dostávat povely. A když ne, tak co?
Naposledy upravil(a) Ondra_z_hor dne 17. 02. 2020, 12:28, celkem upraveno 1 x.
Camera: Canon 600D mod.
Telescope: Sky Watcher 150/750 f5
Mount: HE-Q 5 PRO Synscan
Guiding: QHY5 mono, Sky Watcher 9x50
_______
http://astrofotky.cz/~Ondra_z_hor

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 549
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: PHD2

Příspěvek #195 od nou » 17. 02. 2020, 12:24

Tiez mozes skusit zapnut montaz pripojit a v Tools->Manual guiding klikat na jednotlive svetove strany. Pritom pocuvat s uchom na montazi ci reaguje.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti