PHD2

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4222
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PHD2

Příspěvek #166 od Bill » 16. 09. 2019, 07:18

A neuvažuješ o tom, přečíst si v tomto vlákně aspoň několik posledních příspěvků?
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 473
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: PHD2

Příspěvek #167 od nou » 16. 09. 2019, 10:36

Ugh poviem B ale nie A. sa mi casto stava ze preskocim prvu vec lebo myslou som uz na druhej. Takze je to o spravnom rozvazeni v RA a DEC? Na rate 2 co je sidericka rychlost mi trva asi 10-15 sekund kym sa otoci pohyb v DEC. Neviem ci je to vela ale asi budem musiet nastavit guiding v DEV iba v jednom smere?
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19746
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD2

Příspěvek #168 od MilAN » 16. 09. 2019, 11:00

Je potřeba udělat dvě věci:

1/- zmenšit vůli ve šneku montáže
2/ rozvážit montáž v obou směrech. V RA tak, aby samovolně táhla k východu, v DEC je to v podstatě jedno.

Obojí je tu popsánu tolikrát, že stačí jen přečíst. V ničem jiném problémy nenastávají. Je to čistě mechanická záležitost ( a elektronika není všemocná, jak se mnozí domnívají)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4222
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PHD2

Příspěvek #169 od Bill » 16. 09. 2019, 11:01

Bill píše:Pro DEC osu to musíš mít nastaveno jedním z těchto způsobů:

1) silně rozvážená DEC, DEC osa musí jít lehce.
2) úplně vyvážená DEC, DEC osa musí jít spíše mírně ztuha. Kalibraci PHD je třeba udělat (u levnějších montáží) přímo v místě focení (aby seděla kompenzace vůle DEC osy)


Pro začátek bych určitě nic nedělal s vůlemi. Pokud s tím nemáš zkušenosti - můžeš to zhoršit...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1363
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: PHD2

Příspěvek #170 od LukasNestak » 29. 09. 2019, 10:22

Opäť mi to začalo blbnúť v DEC osi. Zaujímavé že keď som pred troma dňami fotil NGC185 a NGC147 bolo všetko v poriadku "prechádzali priamo cez zenit". To som dokonca prvýkrát vyskúšal meridian flip "na objekt sa trafil presne, ale nie na moju mierne upravenú kompozíciu".
Včera som fotil objekt o 10st Severnejší "prechod mal mať o 3:51" a o 1:25 mi to začalo blbnúť ako je na obrázku. Vôľa na DEC osi sa zdá byť minimálna, myslíte že to môže byť zlým vyvážením? Napadlo ma presunúť ťažisko bližšie k primárnemu zrkadlo.
Nerád by som rozoberal veci okolo DEC osi na monáži.
Skúšal som viac krát kalibrovať ale neúspešne. O 2:00 prišli mraky tak som to zabalil.
EDIT: Ako prvé skúsim čo písal Milan - rozvážiť RA aby ťahala k východu.
Přílohy
PHD2 chyba2.png
PHD2 chyba2.png (92.49 KiB) Zobrazeno 1521 x
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1620
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #171 od nosuh » 07. 10. 2019, 20:59

Mel bych dotaz na zkusene uživatele phdcka..tady je log z posledního foceni..kalibrace vypada v pohode, ale hlavne pointace před prelozenim vykazuje vyraznejsi cuky. Mam pocit, ze vždycky po prelozeni pointace jede vyrazne lepe..Fotil jsem NGC7331, tzn..zacinal jsem nad východním obzorem.
https://adobe.ly/2VmepJ7
Odpad nakonec nebyl az tak strasnej, ale spis by mne zajímalo, co všechno se z toho grafu da vycist, co by zlepšilo systemove pointaci. Zajimaji me hlavne ty nahodne velke skoky v RA. Cim je napriste eliminovat. Po prelozeni montaze ty velke cuky uplne zmizi a objevuji se jen v mistech ditheringu..K ditheringu - neukazuji ty grafy, ze by bylo dobry nastaveni ditheringu nejak zmenit?
Diky
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod

Uživatelský avatar
astromilos
Příspěvky: 37
Registrován: 17. 01. 2007, 23:54
Bydliště: Veltruby
Věk: 60

Re: PHD2

Příspěvek #172 od astromilos » 04. 11. 2019, 20:58

Zdravím všechny na fóru. Začal jsem pointovat přes PHD2. Základní nastavení programu jsem zkonzultoval s pokročilejšími uživateli. V průběhu noci jsem se dopracoval k vlastnímu nastavení: rychlost korekcí 0,35x, v RA – agresivita 70, historie 10, MnMO 0.2, v DE – ponecháno výchozí. K mému překvapení, všechny snímky upointované naprosto stejně. Střídal jsem objekty v Labuti a Lyře. Možná jsem velmi kritický, ale při velkém zvětšení ( viz. Foto ) ujíždí všechny hvězdy, na celém snímku a na všech expozicích stejným směrem. Záhadou mi je, že to není ve směru RA ani DE. Montáž je ustavena driftovou metodou. Při 330ti násobném zvětšení, po 30 minutách hvězda sedí za křížem na svém místě jak v poledníku, tak nad západem. Snímky jsou exponovány 300s. Dokonce není rozdíl mezi snímky pointovaných v obou osách, nebo jenom v RA. Dokáže mi to někdo vysvětlit? Co by se takto mohlo projevovat?

Ještě dotaz k PHD. Má být v Advanced setup – Algoritms zaškrtnuto Backlash Compensation?
Díky za rady a možná řešení.
Přílohy
Chyba pointace.jpg
Chyba pointace.jpg (139.44 KiB) Zobrazeno 1264 x
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4222
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PHD2

Příspěvek #173 od Bill » 04. 11. 2019, 21:08

astromilos píše: K mému překvapení, všechny snímky upointované naprosto stejně.

No vypadá, že ta EQ6-R se asi fakt povedla.

astromilos píše: Díky za rady a možná řešení.

No pointaci to asi nebude.

1) Kolimace?
2) průhyb něčeho, pohyb zrcadla (ale to by asi nebylo stejné)
3) vzájemný pohyb pointačního a hlavního dalekohledu
4) já jsem dříve pointoval objektivem - pohybovalo se něco uvnitř...

Zkus jasnou hvězdu a krátké expozice bez pointace - ať je jasné, že to není vlastnost dalekohledu...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Ondra_z_hor
Příspěvky: 233
Registrován: 30. 07. 2018, 08:57
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #174 od Ondra_z_hor » 28. 11. 2019, 17:32

Ahoj,

v PHD2 se mi nedaří spustit QHY5M kamerku. zkoušel jsem všechny možnosti v Camera comboboxu, jestli se nezobrazí pod jinou záložkou, než QHY camera. Bohužel nic. Kamerka na noťasu se spustí OK. Ovladače ke QHY mám instalované. Na stránce QHYCCD jsem stáhnul QGVideo, které když spustím tak kameru načte a začne přenášet obraz, ale PHD2 nic.

Setkal jste se s tím někdo?
Camera: Canon 600D mod.
Telescope: Sky Watcher 150/750 f5
Mount: HE-Q 5 PRO Synscan
Guiding: QHY5 mono, Sky Watcher 9x50
_______
http://astrofotky.cz/~Ondra_z_hor

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 674
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #175 od Pidrman » 28. 11. 2019, 20:38

Co máš přesně za kameru ?
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1145
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PHD2

Příspěvek #176 od hades » 28. 11. 2019, 21:00

Ty ovladače máš nativní nebo ASCOM?
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Ondra_z_hor
Příspěvky: 233
Registrován: 30. 07. 2018, 08:57
Věk: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #177 od Ondra_z_hor » 29. 11. 2019, 13:32

je to tato kamerka:

https://www.fotopazdera.cz/katalog/zboz ... uider-mono

Ovladače jsem myslel za to, že jsem měl ASCOM, ale pro jistotu jsem je stáhnul a instaloval znova (zip soubor jsem skutečně už měl dříve) a po nové instalaci se v nabídce PHD2 zobrazila možnost CMOS QHY ASCOM - a tuto kameru PHD2 vidí i obraz přenáší, hurá. Teď už jen taková drobnost, jasná noc abych mohl začít zkoušet v terénu.

Díky za tip.
Camera: Canon 600D mod.
Telescope: Sky Watcher 150/750 f5
Mount: HE-Q 5 PRO Synscan
Guiding: QHY5 mono, Sky Watcher 9x50
_______
http://astrofotky.cz/~Ondra_z_hor

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19746
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: PHD2

Příspěvek #178 od MilAN » 02. 01. 2020, 16:36

astromilos píše:ujíždí všechny hvězdy, na celém snímku a na všech expozicích stejným směrem.

Doporučoval bych nechat celou sérii snímků projet programem DSS -live, a nechat si zobrazit graf dRA/dDEC. Nějaká závislost se tam najde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1620
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #179 od nosuh » 03. 01. 2020, 19:42

Mam dotaz. Jakym zpusobem chapat chybu v phd, ktera je vyjadrena v hodnote px..pri pointaci binuju 2x2 a vysledna chyba se mi nezobrazuje v hodnotach uhlovych vterin, ale v px a nejde to zmenit..kdyz jsem binoval 1x1, tak to bylo trochu rozskakany, tak jsem zkusil tohle a vypadalo to lip..jinak pointace je pres baader 60/250 a lodestar X2.
Jak mam ale poznat, ze pointace je dostacujici, kdzy mem treba rozlisko 1"/px a tdy mam chybu 0,08px..co to pro me znamena?
011_phd_08.jpg
011_phd_08.jpg (287.63 KiB) Zobrazeno 728 x
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4222
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PHD2

Příspěvek #180 od Bill » 03. 01. 2020, 19:51

nosuh píše: vysledna chyba se mi nezobrazuje v hodnotach uhlovych vterin, ale v px a nejde to zmenit..

Musíš mít nastavené ohnisko pointovacího dalekohledu a velikost pixelů kamery...
pro Bin2x2 je možná třeba nastavit dvojnásobnou velikost pixelů, aby to ukazovalo správně.
M:736 750 113


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti