1. A home position som nič nerobil. Možno to bude ten probém.
Mal som za to, že keď spraví polar alignment, tak je zorientovaná.
V zásade - ja to vždy rozkladám a skladám. Takže to nikdy nebude v home position. Tým, že na to montujem techniku, musím mať dec osu vždy prekrútenú inak ako je v krabici. A RA tiež nebude sedieť 100%. Tiež na to, aby som vôbec urobil plate solving, to musím zaostriť a teda musím manuálne natočiť na nejakú jasnejšiu hviezdu. V lepšom prípade to môže byť +- pár stupňov od home position, čo by však pre potrebný plate solving mohlo stačiť. (Ten mi to neurobilo úspešne na tých f=135mm, keď to mierilo náhodne na oblohu. Pri polar alignmente to solvovalo dobre. Ale tam asi tušil, aká je východisková poloha.)
Ok, pozriem, ako sa s tým pracuje. Nastavím si kruhy na tom a budem to skúšať vždy z približnej polohy.
2. Guiding.
Mal som tak expozíciu 3s, normálu ASI120mm mini. Bežné vybavenie.
Ono mi cez to začala prechádzať oblačnosť, možno mi to tá rozadzovala.
Tvar hviezd som nemal celkom dobrý. Jednak tam nemám v hľadáčiku a guiding camere IR/UV block filter, tak mám pocit, že aj ostrenie nebolo úplne bohviečo. A potom samotný tvar hviezdy. Kamera má vakel v tom hľadáčiku. Objednal som Baader UV/IR block filter a nos kamerky nadstavím predlžovákom a obalím ho kovovou fóliou tak, aby v hľadáčiku bol viac zasunutý a nebol tam vakel. Snáď tak budú hviezdy použiteľné a dúfam, že bez mrakov sa to chytí. Tomu dávam šance.
PS: Už by som chcel začať fotiť a stále narazím na nejaké issue... Nevadí. Sme trpezliví. Hlavne, keď to bude fungovať ako má, tak to bude fotiť aj za mňa.
Jáááááj, ešte 1 vec, vlastne 2:
3. Pri hľadaní kompozície - je nejaká možnosť typu "posuň trocha hore/hole/vľavo/vpravo"? Alebo vždy musím niekde napísať novú súradnicu a dať GoTo?
4. Dithering mi robil po každej foto.
- 4.a: Snímky boli posunuté tak od 0 do 4 pixlov v DEC a RA. To je ok? Postačuje toľko? Kde sa nastaví viac?
- 4.b: Viem to nastaviť tak, aby sa dithering robil po každej napr. 3. alebo 5. snímke?