INDI, KStars a Ekos

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 283
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #136 od midars » 04. 06. 2021, 13:33

Dík Nouovi :!: :idea: . Problém byl v tom, že KBD a myš byly zapojeny přes USBhub - na přímo fungují. Bohužel oba moje "originál čínské" HUBy nefungují - takže jsem si objednal AXAGON HUE-S2B 4x USB3.0 Charging hub, který by měl být ověřený s RPi4B.
TS RC 8"/1624 F/8 na EQ-6R Pro a výjezdní WO 4"/703 F/6,9 Triplet APO na HEQ5, ZWO ASI 1600MM Pro, Nikon D7000, Pulsar Dome 2,2m Full Height
Foto pokusy, AllSky a na astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 446
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 49

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #137 od mirkovacik » 04. 06. 2021, 13:55

Všimol som si tu použitie nomachine.

Ja používam VNC viever voči rPI4 v konfigurácii od astroberry.
Tam je aj poskytovanie rozhrania GUI cez HTTP , čiže je to zobraziteľné v hocijakom internet brovseri. (Interne to používa asi VNC, ktoré je preproxované do http.) Toto je hrozne pomalé. VNC klient je rýchlejší, ale tiež to má svoj delay. Použitie skutočnej klávesnice, myši a monitora je mega dobré oproti VNC. Čiže aj VNC to spomaľuje.

Má nomachine oproti VNC potenciál byť rýchlejšie?

A ak áno, ako ho tam dostanem?

Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 283
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #138 od midars » 04. 06. 2021, 14:15

Je to na webu NoMachine - kde vybereš příslušnou verzi HW a OS a je tam pak i popis jak na to.
TS RC 8"/1624 F/8 na EQ-6R Pro a výjezdní WO 4"/703 F/6,9 Triplet APO na HEQ5, ZWO ASI 1600MM Pro, Nikon D7000, Pulsar Dome 2,2m Full Height
Foto pokusy, AllSky a na astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové

Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 283
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #139 od midars » 04. 06. 2021, 17:24

midars píše:Dík Nouovi :!: :idea: . Problém byl v tom, že KBD a myš byly zapojeny přes USBhub - na přímo fungují. Bohužel oba moje "originál čínské" HUBy nefungují - takže jsem si objednal AXAGON HUE-S2B 4x USB3.0 Charging hub, který by měl být ověřený s RPi4B.

Dodatek a asi "konečné řešení" Obrázek - USB3hub připojený do USB2 konektoru RPi4B nefunguje (s Ubuntu Mate 20.04 a u mne). Musí se zapojit do USB3 a pak vše jede O.K.. Proto myš i KBD připojené přímo do USB2 fungovaly, ale zapojené přes žádný můj USB3hub nikoli (ze 4ks od různých výrobců).
Nou dííík :idea:
TS RC 8"/1624 F/8 na EQ-6R Pro a výjezdní WO 4"/703 F/6,9 Triplet APO na HEQ5, ZWO ASI 1600MM Pro, Nikon D7000, Pulsar Dome 2,2m Full Height
Foto pokusy, AllSky a na astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 446
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 49

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #140 od mirkovacik » 08. 06. 2021, 16:00

Chlapci, tak dostal som sa ďalej včera. Prosím o ďalšiu radu.

Po úspešnom alingnmente už pomerne rutinne urobenom, že zadám target a začnem fotiť...

Ako zadám target? Nikde som nenašiel, ako skočiť na nejakú súradnicu! Je tam load/slew, ale že objekt alebo súradnica a slew na cieľ... Nenašiel som!

Skúsil som joby, tam sa dá vyhľadať cieľ, ale job sa mi nespustil. Celý som ho zadefinoval, dal spustiť a ... NIČ.

Ako spravím v ekose GoTo?

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 904
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #141 od nou » 08. 06. 2021, 16:46

V hlavnom okne s planetariom najst ciel kliknut pravym tlacitkom eqdir mount -> goto. Ale odporucany sposob je vytvorit si v Capture tab sekvenciu napr 3xL, 1xR, 1xG, 1xB. Tu si ulozit. Potom si v scheduler dat vyhladat ciel (bud tlacitko LUPY cez nazov alebo si v planetariu vycentrovat pohlad a kliknut na ten krizik pod lupou), vybrat subor s sekvenciou a potom pridat. Da sa tam nastavit kolko krat sa ma sekvencia opakovat alebo aby fotil aj do rana. Ked je vsetko nastavene tak uz len stlacit PLAY a ekos uz vie pockat az do zotmenia a zacne vsetko fotit podla planu.Pozor sekcia 3 sa da nastavit pre kazdy riadok zvlast a je dost zaludne zmenit tieto nastavenia po pridani do tabulky.

Snímka obrazovky 2021-06-08 164355.png
Snímka obrazovky 2021-06-08 164355.png (21.6 KiB) Zobrazeno 209 x
Snímka obrazovky 2021-06-08 164446.png
Snímka obrazovky 2021-06-08 164446.png (117.37 KiB) Zobrazeno 209 x
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1920
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #142 od hades » 08. 06. 2021, 22:22

Mám OSC, a tak si objekt zvolím v planetáriu a vyberu goto. Jen je potřeba mít před tím odparkovanou montáž. No a pak už dělám platesolve, aby to najelo co nejpřesněji
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 446
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 49

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #143 od mirkovacik » 11. 06. 2021, 13:11

Mám asi 120mm mini. Zapnem do astromaliny a hneď pôjde? Či tam mám dostať nejaké drivery?

PS: Otázka fotenia bez guidingu je vyriešená. :)

PPS: Ďakujem za odpovede.
a. K tomu nájdeniu objektu. Aj hlavnú aplikáciu som skúsil - nájsť objekt, len som si tam nevšimol to menu, že tam je to nastavenie sa na objekt.
b. K tým jobom. To som skúšal, ale job mi ostal v stave, že sa nespustil. Neviem prečo. Dal som tlačítko "play". Nevadí, skúsim ešte. Možno nemá malina nastavenú správnu zemepisnú šírku/dĺžku a myslela si, že sa to nedá. Ale keď som to skúšal cez deň, tak vypísala, že objekt je pod horizontom a čaká. No skúsim ešte. :)

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 904
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #144 od nou » 11. 06. 2021, 14:56

Treba pozriet na aky cas nastavil ten start time.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 446
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 49

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #145 od mirkovacik » 14. 06. 2021, 13:09

Ahojte,

tak idem rozbehať guiding - hľadáčik 50/162mm, ASI 120mm mini. (Fotím na DSLR, f = 135, t.j. 10"/px, guiding má rozlíšenie cca. 4,6"/px, čiže viac, ako samotná prmárna kamera.)

Prosím Vás skúsenejších - otázky, aby som nezačínal na zelenej lúke.

1. Prekáblovanie - ako urobiť?
Mám vyskúšané prepojenie ASIna cez USB na malinu a EQ6-R cez USB na malinu (ale to bez guidingu, iba snímanie).
Treba alebo je lepšie použiť ST4 kábel? V manuáli som čítal, že lepšie použiť ST4.
To by bolo z montáže do ASIny? To tak bude fungovať?

2. Parametre pre guiding, aké je rozumné použiť?
- gain / offset?
- expozičný čas pre ASInu?
- guiding rate?
- pulse length?
- iné relevantné parametre?
- výber hviezdy - nechať na automat či skúsiť určiť? Aké sú kritériá?

3. EQ6-R sa sama od seba začne učiť korigovať PE alebo jej to treba nejako povedať?

Teda plánujem využiť interný guiding, aby som to mal čo najmenej komplikované. Je to dobrá nápad? Či radšej PHD2?

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 904
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #146 od nou » 14. 06. 2021, 14:55

1. ak je uz montaz pripojena cez USB tak je lepsie pouzit to. ST4 je len zbytocne kabel navyse.
2. guide rate by som nechal na 0,5 expozicny cas pri 10"/pix by som nechal v klude aj na 3 sekundy. pouzivam automaticky vyber hviezdy a nemavam s tym problem. Offset treba nastavit taky aby nebol orezany historgram pri snimani darkov. Gain taky aby bolo vidno dostatok hviezd. Osobne mam gain na 50 offset 10.
3. Nie EQ6 sa sama nenauci PEC. Ekos samotny ma ale moznost zapnut PEC ktora zacne fungovat po jedne otacke teda 8 minutach. Ale zase pri takychto skalach by som to vobec nehrotil obycajny guiding by to mal zvladat uplne v pohode.

Tiez pouzivam interny Ekos guider a nemam problem. S PHD2 som maval nejake problemi s pripojenim ku kamere tak som skusil interny a odvtedy som spokojny.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1920
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek #147 od hades » 14. 06. 2021, 21:09

Jak píše nou, zkus to s defaulními nastaveními gudingu, a až kdyby to nefungovalo podle tvých představ, začni se vrtat v parametrech. Je tma spousta věcí, které se dají nastavit špatně a pak bys horko těžko zjišťoval, čím to, že to nefunguje jak má
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host