PixInsight

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1108
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: PixInsight

Příspěvek #1186 od astar » 14. 04. 2021, 10:49

Dotaz :
V Pixi mi nejde výškové zmenšení celé aplikace. Nikde jsem to nenašel možnost . Dá se to tedy někde nastavit, aby to nebylo na celou výšku monitoru?
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1882
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PixInsight

Příspěvek #1187 od hades » 14. 04. 2021, 11:00

Myslíš tím že jsi si to přepnul do fullscreen? Je tam klávesová zkratka Ctrl+Alt+U, nebo v menu View předposlední položka. V tom samém menu je i položka Full desktop, která ti zobrazí okno přes všechny monitory. Pokud je to tento případ, tak zkus třeba Win+šipka doprava a okno se ti zobrazí jenom v pravé části aktuálního monitoru.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1108
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: PixInsight

Příspěvek #1188 od astar » 14. 04. 2021, 11:18

Lukáši, stranově to jde tažením , ale ta výška tažením za roh se nemění, proto se ptám . Posouvat celou aplikací jde a to je to proč chci o něco menší výšku .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1882
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PixInsight

Příspěvek #1189 od hades » 14. 04. 2021, 12:05

Chápu a už asi i vím, proč ti to nejde. Podívej se kolik záložek máš v levé části okna. Já tam mám třeba Process Console, View Explorer... až History Explorer. Když si otevřeš některý z nich, který třeba nepoužíváš, a klikneš na tlačítko křížku, tak ti z té levé lišty zmizí a okno jde o tu část zmenšit.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1108
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: PixInsight

Příspěvek #1190 od astar » 14. 04. 2021, 20:49

Lukáši , aha to mi nenapadlo, že to ovlivňuje . Mám tu lištu plnou. Zkusil jsem odebrat to co nepoužívám a jde to. Tak díky .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1108
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: PixInsight

Příspěvek #1191 od astar » 13. 05. 2021, 16:37

Zas mám problém s Pixi . Pri ImageIntegration mi program hlásí Out of memory. Jedná se jen o 19 snímků velikosti 8288x5644 full z ASI 294 MM. Přitom mám na NB 24GB paněněti. Je někde něco špatně nastaveno nebo co by to mohlo dělat ?
Přílohy
Error Pixi.jpg
Error Pixi.jpg (204.34 KiB) Zobrazeno 170 x
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1882
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PixInsight

Příspěvek #1192 od hades » 13. 05. 2021, 17:11

Problém může být s místem, kam si pixi při skládání ukládá dočasné (swap) soubory. Najdeš to nastavení tady: EDIT/Global Preferences/Directories and Network. A tady už si nastavíš, kam ti to má ukládat
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1108
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: PixInsight

Příspěvek #1193 od astar » 13. 05. 2021, 17:48

Lukáši , to mám nastaveno na vlastní adresář na disku D . To jsem měnil , když jsem dělal test výkonu Benchmark . Vytvořil jsem 16GB disk v paměti a tam to směroval.
Taky jsem si všiml přes správce úloh, že využití paměti bylo v jednom okamžiku přes cca 90% předtím než to skončilo chybou.
Zajímavé je , že při použití scriptu Batch Preprocesing to prošlo.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 429
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 49

Re: PixInsight

Příspěvek #1194 od mirkovacik » 13. 05. 2021, 18:40

zabil si ramku diskom. zmaz ten ram disk, pre pixi je lepsia ramka ako disk.

Sent from my SM-A415F using Tapatalk

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1108
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: PixInsight

Příspěvek #1195 od astar » 13. 05. 2021, 19:20

To jsem měl jen pro ten test výkonu a jen na dobu zapnutí NB. Při ramdisku byl výkon kolem 9000 , s klasickým diskem jen 3200 .
NB - HP Omen i7 9750H 24GB
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1882
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PixInsight

Příspěvek #1196 od hades » 16. 05. 2021, 22:32

Zkouším cvičně skládat data různými algoritmy, mám 152 snímků, a jako nejlepší mi z toho, co se týče SNR, vychází Percentile Clipping. Čísla jsou následující:
ESD - 0,890
Averaged Sigma Clipping - 0,890
SigmaClip - 0,891
Winsorized Sigma Clip - 0,892
LinearFitClip - 0,901
Percentile Clipping - 0,940
Tak by mě zajímalo, zda mám pro následující zpracování použít složeninu z Percentile Clippingu. Nápověda totiž uvádí, že se hodí na skládání malých sad o počtu 3-6 snímků.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4508
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PixInsight

Příspěvek #1197 od Bill » 17. 05. 2021, 11:13

Ale takhle to přece nemůžeš porovnávat - musíš nastavit pro každý algoritmus nějaké rozumné parametry, kolik se toho zahodí. Typicky Sigma Clip mi funguje s jakž-takž s default parametry, ale pro Linear Fit musím vždy zvýšit hodnoty, jinak zbytečně roste šum...

Taky záleží na datech - jinak vychází úzlopásmo, jinak dlouhé expozice, jinak krátké...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16257
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: PixInsight

Příspěvek #1198 od MMys » 17. 05. 2021, 11:29

Pro správné nastavení limitů high a low je nejlepší si prohlédnout rejection high a low obrazy. V rejection high musí být pouze stopy po družicích, letadlech, neupointovaných hvězdách. Nesmí tam být šum v celé ploše. Pokud je, tak je limit pro cliping moc úzký, zahazují se validní data a šum ve složenině neklesne, jak by měl.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1882
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: PixInsight

Příspěvek #1199 od hades » 17. 05. 2021, 13:00

Díky Martine, zkusím si s tím ještě pohrát. Je pravda že rejectionHigh pro Linear Fit obsahoval asi i validní data. A oproti ostatním rejectionHigh snímkům i jakési horizontální pruhy
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 10520
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: PixInsight

Příspěvek #1200 od MaG » 17. 05. 2021, 13:09

Prosím vás, než budu schopen to hledat, teď stejně nemám čas :-( – ale prostě jsem udělal postprocessing podle mě jako obvykle, ale když si výsledný XISF po procesingu zvýrazním radioaktivním tlačítkem tak je to černobílé a nahoře v názvu souboru je Grey. V které části procesu jsem zahodil barvu?

1) weighted batch - jen použit dark, flat, bias, žádný registrování ani integrování
2) registrace na hvězdy
3) integrace (average, windsorised sigma clip rejekce)

Netušíte v kterém z kroků je možné že je zatrženo že chci jen grey výstup? Nic jsem od posledně neměnil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 SynScan, Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT8 200/900 s Paracorrem, Canon 6D, 30Dmod


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host