MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 581
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Zichovec
Věk: 41

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #136 od dablik » 03. 04. 2018, 22:30

Objevil jsem pouze nejaky plugin (placeny), ktery umozni propojeni Master a Slave na dvou pocitacich http://astro.neutral.org/software/multi ... maxim.html
Tak jenom zkousim, jestli to nefunguje nejak i bez toho.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4304
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #137 od Bill » 03. 04. 2018, 22:34

Dvě kamery by mělo umět APT - někdy se to chystám vyzkoušet.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15829
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #138 od MMys » 03. 04. 2018, 22:42

dablik píše:Objevil jsem pouze nejaky plugin (placeny), ktery umozni propojeni Master a Slave na dvou pocitacich http://astro.neutral.org/software/multi ... maxim.html
Tak jenom zkousim, jestli to nefunguje nejak i bez toho.


Já pořád nechápu, co potřebuješ propojovat ? Prostě pustíš 2x MaxIm DL a v každém jednu kameru. Pointovat samozřejmě budeš pouze jedním z nich. Pokud si dáš rozumně dlouhou (a stejnou) pauzu mezi expozicemi a odstartuješ obojí najednou, tak by to mohlo jít dokonce i s ditheringem.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 581
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Zichovec
Věk: 41

Re: RE: Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #139 od dablik » 03. 04. 2018, 22:53

MMys píše:
dablik píše:Objevil jsem pouze nejaky plugin (placeny), ktery umozni propojeni Master a Slave na dvou pocitacich http://astro.neutral.org/software/multi ... maxim.html
Tak jenom zkousim, jestli to nefunguje nejak i bez toho.


Já pořád nechápu, co potřebuješ propojovat ? Prostě pustíš 2x MaxIm DL a v každém jednu kameru. Pointovat samozřejmě budeš pouze jedním z nich. Pokud si dáš rozumně dlouhou (a stejnou) pauzu mezi expozicemi a odstartuješ obojí najednou, tak by to mohlo jít dokonce i s ditheringem.
Idea je, ze by Master pocitac spoustel a prerusoval sekvenci i ve Slave pocitaci. Tak nejak neverim (samozrejme jsem to ale nezkousel), ze by to nahodou vyslo synchronizovat jen tak. Proste aby to slapalo jako jeden :) A pokud to nebude nutne nejak propojit, pak je to jen bonus.

Odesláno z mého Lenovo S1a40 pomocí Tapatalk
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4304
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #140 od Bill » 03. 04. 2018, 22:56

MMys píše:
dablik píše:Objevil jsem pouze nejaky plugin (placeny), ktery umozni propojeni Master a Slave na dvou pocitacich http://astro.neutral.org/software/multi ... maxim.html
Tak jenom zkousim, jestli to nefunguje nejak i bez toho.


Já pořád nechápu, co potřebuješ propojovat ? Prostě pustíš 2x MaxIm DL a v každém jednu kameru. Pointovat samozřejmě budeš pouze jedním z nich. Pokud si dáš rozumně dlouhou (a stejnou) pauzu mezi expozicemi a odstartuješ obojí najednou, tak by to mohlo jít dokonce i s ditheringem.


Já nevím jak s Maximem - ale u APT trvá Dithering různě a bez podpory 2 kamer by to dlouho nejelo. Jedině dát dithering po několika snímcích a ty poškozené vyřadit...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15829
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #141 od MMys » 03. 04. 2018, 23:04

Ale proč potřebuješ dva počítače ?

To, že jdou pustit dvě instance MaxIm DL je ověřené (dokonce se dvěma stejnými kamerami - právě tam jsem čekal problém, ale nebyl). Schválně si to zkus. Pokud to jsou chlazené kamery, kde absolutně nutně nepotřebuješ dithering (případně si ho uděláš ručně 4x za noc), tak to půjde určitě. Takhle jsme s Milošem odfotli na jendom notebooku každý něco jiného :-)

Pokud bys trval na ditheringu po každém snímku, tak to asi bude trochu horší. Zrovna fotím, a když na to koukám, tak podle náhodného pohybu referenční pozice pointéru trvá prodleva na dojetí pointační hvězdy pokažddé trošku jinou dobu. Ale stále si myslím, že by to mohlo být zvládnutelné tak, že si dáš dostatečnou prodlevu mezi snímky, a expoziční dobu na slave kameře o něco kratší a prodlevu o něco delší, aby ti ten snímek nerozjebal dithering po skončení master expozice. A když už se ti to po delší době bude zdát nebezpečně rozjeté od sebe, tak to jen odstartuješ znova.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4304
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #142 od Bill » 04. 04. 2018, 07:34

Jen pro info - APT to má řešeno tak, že opravdu běží 2 (nebo více!) instance, které se synchronizují...

APT has powerful Dithering System that allows using dithering in a setup with multiple cameras. When your setup contains
two or more cameras there is need APT to synchronize the moment when dithering will be made in order to be sure that none
of the cameras is taking an exposure in that moment.

In the main APT instance open Guiding and Dithering After that select "Server Mode" from Multi-Camera Dithering
In the other APT instances open Guiding and Dithering. After that select "Client Mode" from Multi-Camera Dithering
M:736 750 113

Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 487
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #143 od kolec » 04. 04. 2018, 07:38

Ja som tak fotil, ale ak chceš použiť dithering musíš pointovať cez Max dl a potom to bez problémov funguje. V MDL sa dá nastaviť tolerancia s akou sa ma pointačná hviezda nastaviť , alebo čas medzi expozíciami , ktorý odhadom potrebuje pointér na vrátenie sa .-

Fotiť ale dvomi ďalekohľadmi naraz chce dobrú technickú pripravenosť celého systému, hlavne čo sa týka zosúosenia, doostrovania .
Skôr by som to považoval za možnoť fotiť hlavným ďalekohľadom + širokouhlý záber oblohy.
Môj sen o foteni s dvoma ďalekohľadmi havaroval na nosnosti systému . To je presne o tom , že som najprv kupoval a potom som začal používať ten pupák čo mi vyrástol na krku

https://www.youtube.com/watch?v=dmqxgDJBmX8
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1072
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #144 od BiF » 11. 09. 2020, 11:09

MaxIm DL používám mnoho let s Atikem 314L+.
Loni se mi stala taková věc: shořel mi zdroj ke kameře, který způsobil "spadnutí" hlavního jističe celé hvězdárny, takže spadlo i obslužné PC.
Při následném zapnutí PC a spuštění MaxIma chce po mě MaxIm registrační klíč. Po zadání klíče se MaxIm spustí.

Teď ten problém:
1. při jakémkoli dalším spuštění musím znovu zadávat registrační klíč
2. to, co mě ale trápí nejvíc, je to, že MaxIm "nevidí" žádnou kameru

Přeinstalování MaxIma problém neřeší, jediné řešení je přeinstalování celého PC. To jsem loni udělal a tím problém vyřešil.
Teď se mi to ale stalo znovu (bez vnější příčiny?) - opět to po mě při každém spuštění chce registrační klíč, ale hlavně to nevidí kameru.

Předpokládám, že pokud pomáhá přeinstalace systému, tak ten problém bude asi někde v registrech, ale netuším kde (vyčištění registrů po odinstalaci MaxIma např. pomocí CCleaneru nepomáhá).

Jelikož se mi nechce znovu přeinstalovávat celé PC (když vlastně neznám příčinu "pádu" a může se to druhý den zopakovat zas), nemáte někdo nějaký nápad?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1394
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #145 od hades » 11. 09. 2020, 13:23

Jo, nápad by byl: Obrať se na technickou podporu toho softwaru, v ceně SW sis zaplatil i tuto podporu, tak proč ji nevyužít.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1072
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #146 od BiF » 11. 09. 2020, 19:44

Podpora říká, že chyba je na mé straně (což je i jasné z toho co jsem napsal).
Takže, nějaká jiná "rada"?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15829
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #147 od MMys » 11. 09. 2020, 20:48

Zkus, když zadáváš klíč, spustit MaxIm jako správce.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1072
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #148 od BiF » 14. 09. 2020, 17:49

BINGO! Jak jednoduché.
Díky!
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1394
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: MaxIm DL, MaxDSLR; Ako na to...?

Příspěvek #149 od hades » 14. 09. 2020, 20:25

Tak to se divím, že ti to samé neřekli na technické podpoře. Zřejmě slušnej oddíl :lol:
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti