Ten stroj je fakt mazec a zpracování skvělé. Nádherně viditelný ohon a vysoký jas komety. Na ty podmínky naprosto špica snímek. Světelnost f2 dělá divy, ten Celestron mě udivuje čím dál tím víc. Těším se moc na další Tvé počiny
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Aktuálny obrázok 2I/Borisov z Keckovho observatória, vpravo porovnanie veľkosti kométy s veľkosťou Zeme.
Odkaz na pôvodný článok na space.com: Interstellar Comet Borisov Shines in New Photo
Prípadne na sci-news.com, kde je popísané, na akom prístroji vznikol obrázok: Astronomers Capture New Image of Interstellar Comet 2I/Borisov "... Professor van Dokkum and a tri of his colleagues from Yale University — Gregory Laughlin, Cheng-Han Hsieh, and Shany Danieli — snapped the new detailed image of 2I/Borisov on November 24, 2019, using the Low Resolution Imaging Spectrometer (LRIS), a visible-wavelength imaging and spectroscopy instrument mounted on the 10-m Keck I telescope at the W.M. Keck Observatory on Mauna Kea, Hawaii. ..."
A teď zase zpět od největších dalekohledů světa na malý amatérský dvorek v Dolním Bousově
Níže timelapse video a foto komety 2I/Borisov z dnešního rána 30.11.2019.
Celkem nasnímáno 14 frejmů po 360s, bin 2x2 na 8" newtonu f/5 a Atik 314L+. Čas snímání 04:38 - 06:06SEČ . Kometa je jasnější než minulý nov, ale už je hodně nízko, je to teď na podzim o Měsíci a počasí, prostě loterie...
Díky Milane, asi máš pravdu. Jelikož mě chytla taková blokáda zad, že se ani nehnu, i když tu teď mám jasno, nic dnes už nedám Třeba se nad ránem nad Jabloncem také vyčasí i kdyby na chvíli.
Ladislav Červinka
Myslím, že moje posledné foto tejto kométy. Pomaly odchádza zo severnej oblohy a predpovede počasia na najbližšie obdobie nie sú optimistické. Je to fotené ráno 1.12.2019, refr. 71 mm f/4.9, mono ICX694, exp. 18 x 240 sec, bin 2x2, uhlový rozmer je približne 40' x 40', S je hore. Poloha kométy zodpovedá času približne z 05:00 SEČ.
Přílohy
20191201_2I_Borisov.16b.jpg (74.22 KiB) Zobrazeno 3356 x
Ode mne zřejmě poslední snímek téhle komety - když vyleze zpoza stromu, začíná svítat. Dnes foceno přes nasouvající se inverzní oblačnost, která pak i definitivně ukončila focení. Snímek nejde nijak moc upravovat-lezou jen fleky od oblačnosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Hezké Milane, gratuluju k úlovku! Máš tam i patrný ohon. Na ty dnešní podmínky úspěch!
Já dnes kometu vzdal, protože seeing byl u mě hůře, než tragický a průzračnost ještě horší. Ale aspoň mám timelapse NEO 1866 a udělám i jeho fotometrii. Stihl jsem i zákryt (negativní) James Bradley.
Pěkné rozloučení s kometou!
Ladislav Červinka
Jinak pro zajímavost, kometu 2I/Borisov se dvěma lidem podařilo spatřit i vizuálně. Prvním byl jistý Vic z Edelweissspitze v Rakousku s 91cm dalekohledem (27. 10., odhad jasnosti 16,8 mag) a druhým je Christopher Wyatt z Austrálie, který má dva vizuální odhady. Konkrétně 15,6 mag z 81cm dalekohledu 4. prosince a pak z 6. 12. 15,7 mag se 40cm optikou.