V takhle malym dalekohledu naprosto bude klíčová tmavá obloha. Pokud máš východně Pardubice, tak to máš dost beznadějný stanoviště. Za zkoušku ale nic nedáš
103P/Hartley - návrat století
- Honza Ebr (honza42)
Tak nevím, ale přes R70/700 už by mohla být vidět? Zkoušel jsem jí minulé dvě noci a nic, jenomže: Bylo to na předměstské obloze a navíc na východ mám centrum Pardubic, takže z večera to bylo beznadějné, chtěl jsem to zkusit později v noci, kdy už kometa byla hodně vysoko nad obzorem, ale zase se mi v obou případech zatáhlo, takže tuto kometu jsem zatím vůbec neviděl. Jestli nebudu mít jasno ve druhé polovině noci, tak asi budu muset zkusit jiné pozorovací stanoviště.
V takhle malym dalekohledu naprosto bude klíčová tmavá obloha. Pokud máš východně Pardubice, tak to máš dost beznadějný stanoviště. Za zkoušku ale nic nedáš
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Tak nevím, ale přes R70/700 už by mohla být vidět?
Obávám se že v podmínkách předměstí Pardubic neuvidíš nic. Já ji měl včera na nepřesvětlené částí oblohy a stejně byla v mojem 114 i při malém zvětšení sotva rozeznatelná od jasu pozadí. V triedru byla lepší, ale to díky velkému zornému poli, kdy vylezl plošný jas. V takovém 25x100 by to už měl být lehký cíl na pozorování, v 15x70 ji s podrobnou mapou taky bezpečně najdeš, ale s dlouhou rourou s malým zorným polem se bojím že ne. Inu ne nadarmo se sometům 25x100 přezdívalo ,,hledač komet,,.
Obávám se že v podmínkách předměstí Pardubic neuvidíš nic. Já ji měl včera na nepřesvětlené částí oblohy a stejně byla v mojem 114 i při malém zvětšení sotva rozeznatelná od jasu pozadí. V triedru byla lepší, ale to díky velkému zornému poli, kdy vylezl plošný jas. V takovém 25x100 by to už měl být lehký cíl na pozorování, v 15x70 ji s podrobnou mapou taky bezpečně najdeš, ale s dlouhou rourou s malým zorným polem se bojím že ne. Inu ne nadarmo se sometům 25x100 přezdívalo ,,hledač komet,,.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- denis.marc
Já jsem s tím ani moc nepočítal, jen jsem to zkusil, co kdyby náhodou... 
Spíš jsem myslel, že nad ránem, kdy už bude hodně vysoko by mohla být větší šance. Triedr mám k dispozici 10X50, ten jsem ani nezkoušel, myslím, že by to bylo bez šance, možná za pár týdnů o příštím novu.
Spíš jsem myslel, že nad ránem, kdy už bude hodně vysoko by mohla být větší šance. Triedr mám k dispozici 10X50, ten jsem ani nezkoušel, myslím, že by to bylo bez šance, možná za pár týdnů o příštím novu.
- Honza Ebr (honza42)
Obávám se že v podmínkách předměstí Pardubic neuvidíš nic. Já ji měl včera na nepřesvětlené částí oblohy a stejně byla v mojem 114 i při malém zvětšení sotva rozeznatelná od jasu pozadí. V triedru byla lepší, ale to díky velkému zornému poli, kdy vylezl plošný jas. V takovém 25x100 by to už měl být lehký cíl na pozorování, v 15x70 ji s podrobnou mapou taky bezpečně najdeš, ale s dlouhou rourou s malým zorným polem se bojím že ne. Inu ne nadarmo se sometům 25x100 přezdívalo ,,hledač komet,,. ;)
Rozhodl jsem, že na podobné příspěvky budu vždy reagovat, a tak jednou možná mýtus o dlouhých dalekohledech vymýtím. Refraktor 70/700 má stejně vejký objektiv jako triedr 15x70, takže pokud lze něco vidět se jemnovaným treidrem, lze to i s jmenovaným dalekohledem! Je to jen otázka vhodného okuláru. (A v tomto případě i určitých konstrukčních úprav tubusu, například přidání 2" výtahu ).
denis.marc: V 10x50 to už bude opravdu hardcore při té jasnosti. Zkusil bych radši tu 70/700 a k ní nejdelší okulár, co máš.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- denis.marc
Ten standartní triedr bude lepší až při tom příštím novu. U 70/700 na tu kometku zkouším jen okulár 20mm, tedy zvětšení 35X.
Refraktor 70/700 má stejně vejký objektiv jako triedr 15x70, takže pokud lze něco vidět se jemnovaným treidrem, lze to i s jmenovaným dalekohledem!
No já to zkoušel právě po tom, co jsem si přečetl, že ji lze vidět v 15X70 i když ty moje podmínky nejsou právě ideální.
Refraktor 70/700 má stejně vejký objektiv jako triedr 15x70, takže pokud lze něco vidět se jemnovaným treidrem, lze to i s jmenovaným dalekohledem!
No já to zkoušel právě po tom, co jsem si přečetl, že ji lze vidět v 15X70 i když ty moje podmínky nejsou právě ideální.
... Refraktor 70/700 má stejně vejký objektiv jako triedr 15x70, takže pokud lze něco vidět se jemnovaným treidrem, lze to i s jmenovaným dalekohledem! ...Neviem, skúsenejší to možno upresnia, ale ten trieder má objektívy dva. A binokulárne sledovanie je vždy efektívnejšie ako monokulárne. Ak by ten trieder mal rovnaké zväčšenie ako uvedený ďalekohľad, dal by som viac šancí triedru.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Rozhodl jsem, že na podobné příspěvky budu vždy reagovat, a tak jednou možná mýtus o dlouhých dalekohledech vymýtím.Refraktor 70/700 má stejně vejký objektiv jako triedr 15x70, takže pokud lze něco vidět se jemnovaným treidrem, lze to i s jmenovaným dalekohledem! Je to jen otázka vhodného okuláru. (A v tomto případě i určitých konstrukčních úprav tubusu, například přidání 2" výtahu Smiley ).
Samozřejmě světla nasbírá ten lídskop stejně jako ten triedr ( i když díky dvěma objektivům ten triedr možná maličko více). Jenže je problém v zorném poli, s tím 20mm plosslem bude mít zorné pole necelých 1,5 stupně, což je skoro stejně jako s mojim 25mm plosslem. A byla to duchařina i s větším objektivem než 70mm. V tom triedru je ta kometa daleko ,,menší,,, tj zabírá malou část zorného pole a má pak vyšší plošný jas. Věřím že kdyby měl lídlskop 4,5 stupně velké zorné pole, tak ji tam uvidí.
Samozřejmě světla nasbírá ten lídskop stejně jako ten triedr ( i když díky dvěma objektivům ten triedr možná maličko více). Jenže je problém v zorném poli, s tím 20mm plosslem bude mít zorné pole necelých 1,5 stupně, což je skoro stejně jako s mojim 25mm plosslem. A byla to duchařina i s větším objektivem než 70mm. V tom triedru je ta kometa daleko ,,menší,,, tj zabírá malou část zorného pole a má pak vyšší plošný jas. Věřím že kdyby měl lídlskop 4,5 stupně velké zorné pole, tak ji tam uvidí.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- Honza Ebr (honza42)
jenže ten lídlskop toho je v principu schopen. problém je samozřejěm jenom v tom "principu", ale ten objektiv nemá žádné principiální omezení, proč by to nevykreslil. jen je potřeba tomu uzpůsobit druhej konec. někde je tu vlákno, kde se o tomhle hádáme už pěkně dlouho, ale já mám samozřejmě pravdu .)
binokulární pozorování je sice fajn, ale ej to subjektivní efekt, někomu to pomáhá víc než jinému. ten triedr má navíc spoustu skla, kde nutně dochází ke ztrátám.
binokulární pozorování je sice fajn, ale ej to subjektivní efekt, někomu to pomáhá víc než jinému. ten triedr má navíc spoustu skla, kde nutně dochází ke ztrátám.
Nějak se naplňuje mé tušení, že tato kometa bude typická "binokulární kometa"
Čili platí pravidlo že největšího efektu bude splněno pokud se splní tyto podmínky:
- Maximální zorné pole
Při současné velikosti komy si myslím, že ideálním přístrojem by byl ten, který vám dá zorné pole větší než 3,5 stupňů s tím, že větší objektiv je výhodou (toto pravilo ale už například vyřazuje některé varianty bin. 25x100)
- Minimální světelné znečištění
MHV na pozorovacím stanovišti by mělo být aspoň 6.2 - 6.5 mag
- Maximální výška nad obzorem
Počkat až bude kometa v zenitu
Jakmile se nesplní ani jedna z těchto podmínek, tak příjde zklamání, v minulých návratech měla kometa také dlouhý úzký iontový ohon, hádám že k jeho viditelnosti bude zapotřebí SWAN Band filtr od lumiconu a podmínky viz výše. Ale ohon bych čekal až po průchodu přísluním
Čili platí pravidlo že největšího efektu bude splněno pokud se splní tyto podmínky:
- Maximální zorné pole
Při současné velikosti komy si myslím, že ideálním přístrojem by byl ten, který vám dá zorné pole větší než 3,5 stupňů s tím, že větší objektiv je výhodou (toto pravilo ale už například vyřazuje některé varianty bin. 25x100)
- Minimální světelné znečištění
MHV na pozorovacím stanovišti by mělo být aspoň 6.2 - 6.5 mag
- Maximální výška nad obzorem
Počkat až bude kometa v zenitu
Jakmile se nesplní ani jedna z těchto podmínek, tak příjde zklamání, v minulých návratech měla kometa také dlouhý úzký iontový ohon, hádám že k jeho viditelnosti bude zapotřebí SWAN Band filtr od lumiconu a podmínky viz výše. Ale ohon bych čekal až po průchodu přísluním
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Tato komta je fantastická, to si uvědomuju až zpětně, když o ní takto uvažuju. Pomohla k tomu má poslední zkušenost. Zatímco v srpnu jsem byl zklamán, nyní měním názor, protože kometa je velmi zajímavá a to především
- viditelností - vynikající pozorovací podmínky za tmy vysoko na nebi
- velikostí - už teď je neuvěřitelně velká - vemte si, že kometa bude ještě minimálně třikrát větší, tedy zhruba 3/4 až 1°. To bude paráda jak vizuálně tak v dalekohledu i na fotkách, stačí vzpoemnout neuvěřitelnou Holmes.. ale stejně jako Holmes vynikne tato nádhera jen na +6 mag obloze. Já mám kliku že takové nebe mám na balkóně.. (na jižním okraji Jablonce ale centrum za kopcem..) prostě paráda.
Pikantní je, jak píše kaos, že na kometu je třeba velké zorné pole a velký průměr objektivu, což se těžko hledá nějaký kompromis. Zatím bych věřil, že dobrý bude i 25x100, ale časem by mohl být třeba právě 15x70 super a dokonce bych za měsíc byl zvědav, co ukáže 10x50, kde to nebude špatné, ale je prostě už menší. Ideální přístroj na ni bude Vicův binokulár 125mm Vixen, když tam dá třeba 2 panoptiky nebo nějaké jiné okuláry, kterými se s ním báječně kouká. Detaily u jádra zase pěkně ukáží velké přístroje, jako jsou třeba 254/1200 ap.
Takže nakonec mám z toho dobrý pocit a nejvíc se těším na konec října a listopad.
-------------
Současnou viditelnost se 70/700 bych viděl jako problematickou, protože vím moc dobře, jak ukazuje mono-lídl a bino-lídl a jak 15x70 jedním okem a oběma očima a pro mně ten rozdíl je skoro propastný. To nebude psychoefekt, protože jinak si to nedovedu vysvětlit. Přijde mi to, že mozek má schopnost signály z obou očí sčítat a já "vidím - vnímám" až výsledný signál. Pokud to tak bude, pak by nebylo s podivem, že pohled do binolídlu mi někdy připomíná pohled do mono 150/750..
- viditelností - vynikající pozorovací podmínky za tmy vysoko na nebi
- velikostí - už teď je neuvěřitelně velká - vemte si, že kometa bude ještě minimálně třikrát větší, tedy zhruba 3/4 až 1°. To bude paráda jak vizuálně tak v dalekohledu i na fotkách, stačí vzpoemnout neuvěřitelnou Holmes.. ale stejně jako Holmes vynikne tato nádhera jen na +6 mag obloze. Já mám kliku že takové nebe mám na balkóně.. (na jižním okraji Jablonce ale centrum za kopcem..) prostě paráda.
Pikantní je, jak píše kaos, že na kometu je třeba velké zorné pole a velký průměr objektivu, což se těžko hledá nějaký kompromis. Zatím bych věřil, že dobrý bude i 25x100, ale časem by mohl být třeba právě 15x70 super a dokonce bych za měsíc byl zvědav, co ukáže 10x50, kde to nebude špatné, ale je prostě už menší. Ideální přístroj na ni bude Vicův binokulár 125mm Vixen, když tam dá třeba 2 panoptiky nebo nějaké jiné okuláry, kterými se s ním báječně kouká. Detaily u jádra zase pěkně ukáží velké přístroje, jako jsou třeba 254/1200 ap.
Takže nakonec mám z toho dobrý pocit a nejvíc se těším na konec října a listopad.
-------------
Současnou viditelnost se 70/700 bych viděl jako problematickou, protože vím moc dobře, jak ukazuje mono-lídl a bino-lídl a jak 15x70 jedním okem a oběma očima a pro mně ten rozdíl je skoro propastný. To nebude psychoefekt, protože jinak si to nedovedu vysvětlit. Přijde mi to, že mozek má schopnost signály z obou očí sčítat a já "vidím - vnímám" až výsledný signál. Pokud to tak bude, pak by nebylo s podivem, že pohled do binolídlu mi někdy připomíná pohled do mono 150/750..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
A este jeden s nasich pokusov zo vcerajsieho vecera (5.9.2010), tentokrat 20x30s cez N200/900 Tomasovou CCD G2-8300. Vyrazne orezane.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Dneska je kometa u nějaké slabé galaxie UGC 12282. Je hned vedle komy a dost jsem a to koukal, co to tam je za docela pěknou protáhlou galaxii - ale pozor, má k 15 mag 
Jinak nechci sejčkovat, ale při míření foťáku jsem ji přes EDčko hraničně viděl i na matnici Canonu 30D, takže kometka je nadějná čím dál víc. O tom že vidět byla ale nepochybuju, protože jsem přesnou pozici neměl a mířil jsem prostě tak, aby to co je asi ona jsem dal na střed a ona tam fakt byla.
No pak jsem posunul kompozici a už mohu udělat přednášku na zítra..
Jinak nechci sejčkovat, ale při míření foťáku jsem ji přes EDčko hraničně viděl i na matnici Canonu 30D, takže kometka je nadějná čím dál víc. O tom že vidět byla ale nepochybuju, protože jsem přesnou pozici neměl a mířil jsem prostě tak, aby to co je asi ona jsem dal na střed a ona tam fakt byla.
No pak jsem posunul kompozici a už mohu udělat přednášku na zítra..
Martin Gembec, Astronomické události
- Honza Ebr (honza42)
Kometa je skutečně brutální, zjasňuje doslova před očima (mimimálně se před nima hejbe ). Fotku dodám zítra.
- denis.marc
Takže po dnešní noci lze říci, že pokud R70/700 použijete při nějaké tmvavší obloze, kometku už je možné najít. Vytáhl jsem tento dalekohled na vesnici kus od Pardubic a zkoušel jsem jí k ránu, když už byla blízko zenitu, MHV jsem měl 6,2 - 6,3mag, zkoumal jsem to skoro půl hodiny s podrobnější mapou při ruce a nakonec jsem našel hvězdičku navíc, která oproti ostatním vypadala trochu "nezaostřená". No žádná velká podívaná to podle očekávání nebyla. 
V triedru 10X50 vidět nebyla, alespoň určitě ne tak, abych s jistotou tvrdil, že tam opravdu byla. ;D
V triedru 10X50 vidět nebyla, alespoň určitě ne tak, abych s jistotou tvrdil, že tam opravdu byla. ;D
Tak jsem udelal dalsi odhad Tentokrate s mym novym ultra light dobsonem. Bohuzel jsem bojoval s mlzenim sekundaru a okularu, takze se to dost urcite podepsalo na odhadu jasnosti.
103P/Hartley:
2010 September 7.10 UT: m1=10.8, Dia.=3', DC=4, 30 cm newton (70x).
Kometu jsem videl dobre i v triedru 15x70. Koma komety zde byla znatelne vetsi, nez v dobsonu. Ale odhad se mi nepodarilo pres triedr provest, kometa byla temer v zenitu a v teto poloze se do triedru nediva zrovna pohodlne
103P/Hartley:
2010 September 7.10 UT: m1=10.8, Dia.=3', DC=4, 30 cm newton (70x).
Kometu jsem videl dobre i v triedru 15x70. Koma komety zde byla znatelne vetsi, nez v dobsonu. Ale odhad se mi nepodarilo pres triedr provest, kometa byla temer v zenitu a v teto poloze se do triedru nediva zrovna pohodlne
Kometa C/2024 Y1