Kometa 17P/Holmes
Kometa 17P/Holmes
Tak konečně ... možná bude nějaká šance i na Olomoucku. Z 31.10. 2007 na 1.11. 2007 alespoň podle modelu Medard. No uvidíme, každopádně jen co příjdu z práce začnu se pomalu připravovat na zítřek.
MartinV
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
-
David_Vodecky
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Včera večer bylo u nás polojasno (ciry) a opar, ale kometa byla viditelná beze změny. Žáden znatelný vývoj nebyl patrný. Dnes je souvisle zamračeno, takže žádné pozorování ze Severní Moravy nebude.
DV
DV
Newton-čočková fotokomora135/550mm.Mak.127/1500mm. HD Celestron 203/2000/1400mm
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Zajímavé podrobnosti jsem našel v informacích od jednoho pozorovatele. Viděl totiž kometu na bezměsíčné obloze:
Kometa se stále zvětšuje. Nyní, na tmavé obloze nepřezářené Měsícem je velmi snadno viditelná také vnější koma nezvyklé velikosti. V triedru 25x100 jasná vnitřní koma nyní zabírá asi 9´ a kolem ní je vidět vnější koma šířky asi 20´!
-------------------------------------
Zajímavý rozbor komy a okolí. posuďte sami co je ještě reálné a co již výsledek úprav. Třeba ty detaily ve vnitřní komě nebo ty jety dole na stránce.. velmi zajímavé:
http://www.astropics.co.uk/comet%20holmes.htm
Poznámku od Johna Bortlea je mi líto překladem zmršit, snad jen, že pokud se dá předpokládat, že se rozpínání nemá kde zastavit, pak z tmavých lokalit by koma mohla být viditelná s průměrem 1 - 2 stupňů podle toho, kdy bude její plošný jas natolik slabý, aby šla ještě detekovat. nechám se překvapit:
To more directly address your question, Tom, the bright envelope is
growing at a rate of roughly 1.8' per day (probably the faint outer
envelope is expanding similarly, as the relative sizes of the two
haven't changed). Since the outer edges of these envelopes are
expanding into a vacuum, there is no reason to expect the rates to
change materially or the coma to stabilize in size at any point. The
envelopes will go on expanding, the comet growing in size and slowly
fading, until the surface brightness drops below the detection
limits. Considing the high brightness of the inner envelope, I'd
spectulate that from a dark sky location the coma will reach well
over 1 degree and perhaps even exceed 2 degrees before that happens.
Should make for some interesting photos in about 2-4 weeks.
Kometa se stále zvětšuje. Nyní, na tmavé obloze nepřezářené Měsícem je velmi snadno viditelná také vnější koma nezvyklé velikosti. V triedru 25x100 jasná vnitřní koma nyní zabírá asi 9´ a kolem ní je vidět vnější koma šířky asi 20´!
Zajímavý rozbor komy a okolí. posuďte sami co je ještě reálné a co již výsledek úprav. Třeba ty detaily ve vnitřní komě nebo ty jety dole na stránce.. velmi zajímavé:
http://www.astropics.co.uk/comet%20holmes.htm
Poznámku od Johna Bortlea je mi líto překladem zmršit, snad jen, že pokud se dá předpokládat, že se rozpínání nemá kde zastavit, pak z tmavých lokalit by koma mohla být viditelná s průměrem 1 - 2 stupňů podle toho, kdy bude její plošný jas natolik slabý, aby šla ještě detekovat. nechám se překvapit:
To more directly address your question, Tom, the bright envelope is
growing at a rate of roughly 1.8' per day (probably the faint outer
envelope is expanding similarly, as the relative sizes of the two
haven't changed). Since the outer edges of these envelopes are
expanding into a vacuum, there is no reason to expect the rates to
change materially or the coma to stabilize in size at any point. The
envelopes will go on expanding, the comet growing in size and slowly
fading, until the surface brightness drops below the detection
limits. Considing the high brightness of the inner envelope, I'd
spectulate that from a dark sky location the coma will reach well
over 1 degree and perhaps even exceed 2 degrees before that happens.
Should make for some interesting photos in about 2-4 weeks.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kometa 17P/Holmes
Mlicko:Pozoroval jsem z Radotina, normalne z balkona. Proste jsem pod tou dekou sedel tri hodiny a semtam jsem na okamzik kometu zahledl.SZ jsem cetl, jen jsem to jeste nestacil zkopirovat, neboj , mam to pro tebe
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Kometa 17P/Holmes
nepočujúci amaterský astronóm
Súkromná astronomická pozorovateľňa KYSUCA
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
Kometa 17P/Holmes
Opravdu parádně zpracovaný snímek demo-verze komy komety 17P Holmes od Štěpána Lammela pomocí filtru (Larson-Sekanina) z 29.10.2007.
Jsou zde velmi dobře znatelné obálky při postupném vývoji v komě (jet detail) po outburstu.
Podobné isochrony byli nasnímány třeba u Haleyovy komety v roce 1910 nebo nakresleny u Donatiho komety.
O hustotě rozlehlé komy svědčí, že lze pozorovat přes komu i jas nejslabších hvězd v pozadí.
http://www.pbase.com/slamme/image/88137893
Habl
Jsou zde velmi dobře znatelné obálky při postupném vývoji v komě (jet detail) po outburstu.
Podobné isochrony byli nasnímány třeba u Haleyovy komety v roce 1910 nebo nakresleny u Donatiho komety.
O hustotě rozlehlé komy svědčí, že lze pozorovat přes komu i jas nejslabších hvězd v pozadí.
http://www.pbase.com/slamme/image/88137893
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Kometa 17P/Holmes
Achernar napsal: Mlicko:Pozoroval jsem z Radotina, normalne z balkona. Proste jsem pod tou dekou sedel tri hodiny a semtam jsem na okamzik kometu zahledl.SZ jsem cetl, jen jsem to jeste nestacil zkopirovat, neboj , mam to pro tebe
Tak to je fakt nářez, já když vystrčím hlavu z balkónu, tak ji v lepším případě strčím rovnou do mlhy, v horším ji mám rovnou osprchovanou ;D
Tak to je fakt nářez, já když vystrčím hlavu z balkónu, tak ji v lepším případě strčím rovnou do mlhy, v horším ji mám rovnou osprchovanou ;D
Kometa 17P/Holmes
Tak presne to, co je na tom obrazku na cloudynights jsem vcera videl. Jasne jadro a za nim oproti vnejsimu obrysu excentrickou jasnou oblast. Videl jsem i to, ze ma ta oblast lehce trojuhelnikovy tvar, nevidel jsem ovsem ty jemne tmave detaily. Stejne tak ovsem odpovida i to, ze koma je z jedne, "zadni" strany difusnejsi nez z te "predni". Moc hezka fotka, jsem ale hlavne rad, ze jsem si nevymyslel. A to na te fotce jeste neni ten zelenavy nadech.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Odhaduji, že jsi asi viděl něco na tento způsob:
Znovu jsem zpracoval data z Liborova snímání komety kamerou, a to pomocí mediánového filtru. Víc z toho nevydoluji. Nějak mi po reinstalaci PC nechodí IRIS, a tak nemám v čem aplikovat Larson-Sekanina filtr.
Mimochodem, ty snímky na http://www.astropics.co.uk/comet%20holmes.htm jsou opravdu excelntní a máme se asi ještě na co těšit.
Znovu jsem zpracoval data z Liborova snímání komety kamerou, a to pomocí mediánového filtru. Víc z toho nevydoluji. Nějak mi po reinstalaci PC nechodí IRIS, a tak nemám v čem aplikovat Larson-Sekanina filtr.
Mimochodem, ty snímky na http://www.astropics.co.uk/comet%20holmes.htm jsou opravdu excelntní a máme se asi ještě na co těšit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometa 17P/Holmes
Ještě naposledy jsem se dneska šel podívat ven jestli se nebe neotevřelo , a ono jo ! Okamžitě jsem letěl do předsíně pro dalekohled , málem jsem pak spadnul i dalekohledem ze schodů jak jsem pospíchal , postavil jsem dalekohled venku zamířil a VIDĚL ! Sice tak asi minutu než se zase zatáhlo ale povedlo se ! ;D Jsem přesvědčený že koma je už větší ( viděl jsem ji předtím v noci na neděli ) a není už tak ostře ohraničená a i pohledem jen okem už nevypadá jako bodová hvězda .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Kometa 17P/Holmes
Tak som aj ja cosi vydoloval, siel som na to dost brutalne, ale vysledok je myslim zaujimavy...
Stihol som zatial spracovat len tych 131 zaberov exp. 0,32s. V jadte som objavil poriadnu tarantulu! Ale pekne po poriadku:
1. Najprv som snimky pretransformoval do tif (v programe IrfanView 4.00). Potom som ich spocital v AstroArte. Tu je vysledok:
2. Uz sa mi tam zjavovali naznaky cohosi zaujimaveho, tak som to previedol do negativu:
3. Struktury boli v negative zretelnejsie, ako v pozitive, tak som na ich zvyraznenie este pouzil neostru masku:
4. Objavil sa netopier! Na zvyraznenie struktur v jadre vsak mame inu fintu - delenie zneostrenou kopiou:
Z netopiera sa stala tarantula! Kedze islo o korektne upravy, treba konstatovat, ze tieto struktury su realne. Pre zopakovanie este porovnanie jednotlivych krokov v animacii:
Struktury v jadre sa ale zvyknu vizualizovat pomocou Larson-Sekaninovho filtra. Jeho vypovedna hodnota je trochu diskutabilna, pretoze zanasa do obrazu rozne rezonancie. Vyskusal som teda z prveho obrazka niekolko nastaveni tohto filtra, vysledky ma celkom zaujali. Tak som spravil animaciu, v ktorej je vidno zmenu obrazu pri zvacsujucom sa uhle alfa. Vysledok nech kazdy posudi sam:
Keby chcel niekto si pozriet aj film, tu je: http://www.global.sk/romanove%20foto/17P_jadro.mpg
Myslim, ze Liborove snimky su porovnatelne s tym, co sa v poslednych hodinach objavilo na nete. Zajtra sa hadam vyjasni aj tu u nas...
Jasnu oblohu
Stihol som zatial spracovat len tych 131 zaberov exp. 0,32s. V jadte som objavil poriadnu tarantulu! Ale pekne po poriadku:
1. Najprv som snimky pretransformoval do tif (v programe IrfanView 4.00). Potom som ich spocital v AstroArte. Tu je vysledok:
2. Uz sa mi tam zjavovali naznaky cohosi zaujimaveho, tak som to previedol do negativu:
3. Struktury boli v negative zretelnejsie, ako v pozitive, tak som na ich zvyraznenie este pouzil neostru masku:
4. Objavil sa netopier! Na zvyraznenie struktur v jadre vsak mame inu fintu - delenie zneostrenou kopiou:
Z netopiera sa stala tarantula! Kedze islo o korektne upravy, treba konstatovat, ze tieto struktury su realne. Pre zopakovanie este porovnanie jednotlivych krokov v animacii:
Struktury v jadre sa ale zvyknu vizualizovat pomocou Larson-Sekaninovho filtra. Jeho vypovedna hodnota je trochu diskutabilna, pretoze zanasa do obrazu rozne rezonancie. Vyskusal som teda z prveho obrazka niekolko nastaveni tohto filtra, vysledky ma celkom zaujali. Tak som spravil animaciu, v ktorej je vidno zmenu obrazu pri zvacsujucom sa uhle alfa. Vysledok nech kazdy posudi sam:
Keby chcel niekto si pozriet aj film, tu je: http://www.global.sk/romanove%20foto/17P_jadro.mpg
Myslim, ze Liborove snimky su porovnatelne s tym, co sa v poslednych hodinach objavilo na nete. Zajtra sa hadam vyjasni aj tu u nas...
Jasnu oblohu
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
Dekuji MMys a ceres za zpracovani mych snimku, vypada to zajimave.
Na zitrek to vypada s predpovedi pocasi velmi nadejne, tak kdo mate tu moznost, tak pripravte poradne CCD kamery, at nemusime lovit detaily z navzorkovaneho videa.
Na zitrek to vypada s predpovedi pocasi velmi nadejne, tak kdo mate tu moznost, tak pripravte poradne CCD kamery, at nemusime lovit detaily z navzorkovaneho videa.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Pánové díky za bezvadně zpracované fotky z neděle. Co je naprosto skvělé jsou ty detaily u jádra. Ty hyperbolické oblouky zprava a zleva i ty "jety doprava dolů, to vše je vidět i na mnoha jiných snímcích, takže by to mohly být reálné struktury.
Martin Gembec, Astronomické události
Kometa 17P/Holmes
Habl napsal: (jet detail) po outburstu.
Dovolím si trochu odbočit. To nejsou nějaké české názvy, že se musí v pěkných českých větách užívat takové fujtajbly ??? Jinak doufám, že kometa ještě vydrží, s tím počasím...
Dovolím si trochu odbočit. To nejsou nějaké české názvy, že se musí v pěkných českých větách užívat takové fujtajbly ??? Jinak doufám, že kometa ještě vydrží, s tím počasím...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Kometa 17P/Holmes
MaG napsal: ...Co je naprosto skvělé jsou ty detaily u jádra. Ty hyperbolické oblouky zprava a zleva i ty "jety doprava dolů, to vše je vidět i na mnoha jiných snímcích, takže by to mohly být reálné struktury.
Jsem trosicku skeptictejsi, zkousel jsem zde nejake naznacene postupy i na svou ne tak skvelou fotku z nedele a kupodivu z ni take vypadlo spoustu "zajimavych detailu".
Nedelam si moc iluze ze maji ale neco spolecneho s realitou...
zjednoduseny postup:
1. zduplikovat zakladni vrstvu
2. na vrchni aplikovat Median filtr o polomeru 2 body
3. Odecist vrstvy od sebe
4. Zatahat za krivky...
Jsem trosicku skeptictejsi, zkousel jsem zde nejake naznacene postupy i na svou ne tak skvelou fotku z nedele a kupodivu z ni take vypadlo spoustu "zajimavych detailu".
Nedelam si moc iluze ze maji ale neco spolecneho s realitou...
zjednoduseny postup:
1. zduplikovat zakladni vrstvu
2. na vrchni aplikovat Median filtr o polomeru 2 body
3. Odecist vrstvy od sebe
4. Zatahat za krivky...
Pavel Vabrousek