Jupiter 2006

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
MIZ

Jupiter 2006

Příspěvek od MIZ »

Díky, mám to.
Pomocí toho javascriptu ze skytonight.com jsem identifikoval měsíce a pomocí programu Celestia taktéž v zorném poli mého 50 mm "prcka" se nacházející HP70714 [jevící se úplně jako další měsíc] a HP70501.
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
hor

Jupiter 2006

Příspěvek od hor »

Vazeni pratele. Jmenuji se Petr Horalek a nahodou jsem zjistil, ze se na tomto foru kritizuji a i chvali me kresby. Coz je vpodstate dobre, nebot alespon vidim, ze se v dobe silenych technickych vymozenosti nalezne hrstka "statecnych", kteri stale kresli a vsimaji si jinych kresliru, jejich techniky, jejich zamereni a tim prispivaji k sebezdokonalovani ci k sebekritice. Tesi me to i proto, ze tento druh astronomickych zaznamu je pomerne disciplinovanou a precizni zalezitosti, ktera neupada v zapomneni a ma i dousek racionality. Jak je to tedy vlastne se mnou a s mymi kresbami? Pravdou totiz je, ze jsem od 3. tridy zakladni skoly az do skoly az do ukonceni studia tam navstevoval kreslirsky krouzek. Naucil jsem se zakladni techniky kresleni, stinovani, tonovani, ladeni apod. Pak, o ctyri roky na to, prosla astronomie. Ta me pohltila. Spis nez k faktum jsem tihl k pozorovani a svych schopnosti jsem zacal vyuzivat u dalekohledu. Od narozeni mam spatny sluch, ale verim, ze mi matka priroda pridala na ocich, kdyz mi na sluchu ubrala. Je to tak. Skutecne dokazi vnimat MHV i o magnitudu a pul slabsi nez mi kolegove, o cemz jsem se jiz nescetnekrat prasvedcil. Nechci se tu vsak nejak vychvalovat, nybrz uvest veci na pravou miru. Pokud zapomenu na zlepsenou kvalitu sveho zraku (zejmena praveho oka, kterym jsem prve dva roky pozoroval prakticky kazdy den), me kresby jsou vysledkem me rozvahy o tom, co na nich vlastne chci zvyraznit. Zkuste to nekdy take! Nekreslete to, co vidite (nemyslim tim, abyste si vymysleli), ale pokuste se zvyraznit detaily, o kterych mate dojem, ze stoji za vetsi pozornost. Kresba sice neni tak "spravna", nicmene v dnesni dobe CCD a foto si astronom-kreslir najde sve umisteni mezi tisici pozorovateli, protoze jeste neni a dlouho nebude doba, kdy to, co vidi oko, muze zaznamenat i pristroj a to uplne presne. Lidske oko ma proste originalni pristup k vnimani sveta, a pokud to muzeme jakkoliv zanamenat, nesmime dbat na presna kriteria, ale musime umet improvizovat. Tot muj nazor a muj pristup k veci. O nicem jinem to neni. S pozdravem Petr. A jeste jednou dik za kritiku - kazdy ji jednou potrebuje.
Život není o době, kdy dýcháš, ale o okamžicích, pro které tajíš dech.
michal.b

Jupiter 2006

Příspěvek od michal.b »

to hor: vitej na foru! Je skvele, ze si sem zavital, tvoje kresby jsou opravdu paradni a zdatnych pozorovatelu a kreslicu tu neni nikdy dost. Doufam, ze nas cas od casu potesis nejakym prispevkem, uz se na to tesim (a to se tyka nejen planet, ale take deep-sky) ;)

Skutecne dokazi vnimat MHV i o magnitudu a pul slabsi nez mi kolegove, o cemz jsem se jiz nescetnekrat prasvedcil.
No vyborne, kdyz si proctes deep-sky forum, uvidis, ze posouvani hranic nasich moznosti, co se magnitud tyce, je tu momentalne dost popularni ;D
hor

Jupiter 2006

Příspěvek od hor »

To V. Kocour: Omlouvam se - jeste jedno upresneni. Ackoliv jsem predsedou ASP a venuji se popularizaci astronomie, jeji odbornou stranku nevynechavam. Kreslim ted hlavne vyznamne ukazy (vizte horalek.wz.cz/Pozorovani.htm) a komety, kterym se venuji nejvice (astrometrie - obcas pomaham Martinovi Lehkemu v HK). Jasne nebe a mnoho uspechu.

P.H.
Život není o době, kdy dýcháš, ale o okamžicích, pro které tajíš dech.
VK

Jupiter 2006

Příspěvek od VK »

to hor: Petře díky. Aspoň vidím, že projekty Mars a Jupiter nebyly úplně marné.

V. K.
voko

Jupiter 2006

Příspěvek od voko »

Doposud nejhezčí animace rotace Jupitera, jakou jsem viděl. Ostatně posuďte sami.
http://www.damianpeach.com/
e-mail: vokope(at)cmail.cz
VK

Jupiter 2006

Příspěvek od VK »

Posoudil jsem sám a musím říci, že je to o pomyslné tři "třídy" lepší, než co děláme my tady v České republice! Skutečně úžasné, tohle jsem ještě neviděl. :o

:D

Holt je vidět, že Damian Peach na tom pracuje už dlouho, a dopracoval se na výbornou kvalitu ...

V. K.
Tomek

Jupiter 2006

Příspěvek od Tomek »

To: hor
Zdravím,
vím že kritizovat je snadný. Já sám mám problémy s kresbami v jistým směru. Dost zvýrazňuju detajly na planetách, i když se poměr odstínů mezi nimi snažím zachovat. Přesto mi však vyvstává otázka: když bych se podle tvýho návodu měl řídit tím, že zvýrazním to, co uznám sám za vhodný - není to už takový předjímání nebo duchařina? Vím, že konkurovat není snadný, ale nejde mi to do hlavy.
Dík, T
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
VK

Jupiter 2006

Příspěvek od VK »

Na to mám jednu radu: když se Ti zdá, že nějaký detail, který vidíš (ale doopravdy, tzn., že jsi ho viděl vícekrát), je velmi malý a vůbec k jeho nakreslení je nutné ho zvýraznit, používej větší rozměry kresby. Například průměr kotoučku Jupitera ne 6 cm, ale třeba 10 cm. Nebo jinak ořezanou tužku. D. C. Parker a T. A. Dobbins v The Art of Planetary Observing, Sky and Telescope, 10, 12/1987 doporučují při kreslení několik tužek různé tvrdosti, protože různé tužky se hodí ke kreslení různých detailů. To se Ti ale nejspíš hned tak nestane, abys to opravdu potřeboval. Autoři totiž mají k dispozici mimořádné pozorovací podmínky.

Já jsem občas použil 2 tužky (jedničku a trojku), ale většinou mi stačila jedna, zpravidla jednička. I dvojka celkem vyhovuje.

Zpočátku, v r. 1990, až asi do r. 1993 jsem používal tužku 6B - úplně měkkou. Ale přišel jsem na to, že to není ono.

V. K.
Lightsscope

Jupiter 2006

Příspěvek od Lightsscope »

To VK. Obdivuji nekoho, kdo se takhle podrobne zabyva kreslenim :o

To Hor. Rikas, ze v Hradci delate astrometrii. Delate i astrometrii Jupitera a jeho mesicu? Jednou za 6 let jsou zakryty a prechody mesicu navzajem . Ale k jejich predpovedi je potreba hodne presne znat jejich polohu. Taky ji tam predpovidate?

Hora

P. S.: jsme asi pribuzni. Ja jsem Hora, ty jsi Hor. ;D
Cassi

Jupiter 2006

Příspěvek od Cassi »

Tak mám o Vánočních prázdninách trochu času, tak jsem se vrhnul na zpracování svých starších pozorování (konečně).
Do tohodle tématu přispívám jednou kresbou Jupiteru, kterou jsem před chvílí zpracoval.

Podrobnosti ke kresbě:
Datum,čas: 15.4.2006, 01:15 - 01:30 SEČ
C.M.: System I: 305,5°, system II: 47,2°
Místo: Liberec - Rochlice
Přístroj: RF 70/700mm
Zvětšení: Okulár 6mm (zv. 117x)
Chvění vzduchu: II - III (Antoniadiho stupnice 1-5, 1=nejlepší, 5=nejhorší)

Kreslil jsem přes dalekohled se zenitovým zrcátkem, obraz byl zrcadlově převrácen, proto jsem naskenovaný obrázek ve photoshopu převrátil tak, jak jej ukazuje astronomický dalekohled (bez zenitového zrcátka, severem dolu).

Kresbu jsem nakreslil před více, než půl rokem, ale až teď jsem zjistil co jsem vlatně viděl. Např. jsem nakreslil GRS aniž bych věděl, že je to ona (nevěděl jsem, kde je).
Zajímavé, že jsem ji v tuto noc viděl jako tmavé rozšíření, i když má být spíše světlá. Již párkrát jsem viděl GRS v dobsonu 300/1700mm a vždy se mi jevila jako světlá skvrna.

Pro orientaci jsem udělal menší obrázek, kde jsem GRS zvýraznil červenou barvou
Kometa C/2024 Y1
Cassi

Jupiter 2006

Příspěvek od Cassi »

Teď jsem rozebíral svoje pozorování Jupitera 2006. Již dřív jsem si všiml jedné zajímavosti, že Jupiterova jižní polární oblast je tmavší směrem k jižnímu polu. Viz obrázek s mými kresbami.

Diskutoval jsem o tom se SKLP, ten si ničeho takového nevšiml. Všiml si toho někdo z vás? Kdyžtak přidejte foto či kresbu :)

U severního polu je polární oblast rovnoměrně tmavá, žádného ztmavení směrem k severnímu polu jsem nikdy neviděl.

Moje kresby Jupitera 2006 najdete na mém webu zde na kliknutí.
Kometa C/2024 Y1
Tomek

Jupiter 2006

Příspěvek od Tomek »

To samý je možný vidět i u Saturnu.
VK

Jupiter 2006

Příspěvek od VK »

Tak tohle bez důkladného prohlédnutí většího počtu kreseb nemůžu potvrdit ani vyvrátit.

U některých kreseb, zvláště při menším zvětšení a v menších dalekohledech, může sehrát roli nějaký optický klam.

Protože když to samé vidí někdo i u Saturnu - to je přece úplně jiná planeta (i když taky plynná).

V. K.
Tomek

Jupiter 2006

Příspěvek od Tomek »

Pidlovokej snad nejsem, když jsem to viděl v přístrojích různý velikosti. Bohužel, na žádný z mých kreseb to nijak zvlášť nevyniká...ale pamatuju si, jak to bylo.. :-/

jen tak mimochodem, u Saturnu se nejedná o klasické pásy jako na Jupiteru, ale o ztemnění, který tam zkrátka je. To, že jsem ho viděl (a jistě nejen já) je daný sklonem Saturnovy osy. Narozdíl od Jupitera má sklon o 26° větší, a tak v době, kdy byly prstence maximálně rozevřené (2003), byl jižní pól maximálně nakloněn k Zemi (dá se ověřit podle Dz planety - viz ročenka etc.), což dalo vyniknout oblastem, které jsou i fotograficky vyhmátnutelné (planeta není kompaktně světlý disk, zvlášť ne u pólu).

http://www.starkenburg-sternwarte.de/pl ... 0204_1.jpg

jesli jsme se nepochopili, čert to vem. Zkr. další článek navíc.
Odpovědět