Prechod Mesiaca Plejádami
Bude niekto dnes v noci pozorovať prechod Mesiaca cez Plejádi a vedel by mi povedať kedy presne nastane úkaz?
Zhruba od 3 hodina SEČ do západu Měsíce můžeš pozorovat Měsíc v jiží části Plejád.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Treba vsak povedat, ze to bude dost juzne a dost nizko nad obzorom 
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Este pripajam maly prehlad nasledujucich priblizeni Mesiaca a Plejad:
10. 1. 2006 - rano nizko nad obzorom, M juzne
6. 2. - rano, pod obzorom
5. 3. - poobede na dennej oblohe, vecer uz M vychodne
2. 4. - po polnoci, pod obzorom
29. 4. - doobeda na dennej oblohe
26. 5. - vecer tesne pre zapadom, na obzore
Teda, musime si pockat az na jesen, to budu o nieco lepsie geometricke podmienky...
10. 1. 2006 - rano nizko nad obzorom, M juzne
6. 2. - rano, pod obzorom
5. 3. - poobede na dennej oblohe, vecer uz M vychodne
2. 4. - po polnoci, pod obzorom
29. 4. - doobeda na dennej oblohe
26. 5. - vecer tesne pre zapadom, na obzore
Teda, musime si pockat az na jesen, to budu o nieco lepsie geometricke podmienky...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Tak to je škoda. Dufal som že to bude skorej a vyžšie nad obzorom. Teraz som si nainstaloval Skymap a zistil som že je to až príliš neskoro a nízko nad obzorom. 
Takze som nafotil len samotny Mesiac, pretoze rano prisla vysoka oblacnost a nedalo sa uz nic fotit. Skoda. Mozno az na jesen, ked bude dalsi ukaz.
Vstal jsem si a mezi 2:30 a 3:00 fotil. Měsíc a Plejády se vešly do snímku kombinace ED80 a Nikonu D70 (cca 2,2x1,5 st) . Zbývá to ještě zpracovat :-/.
Obloha byla čistá, ale už se slabě projevoval seeing.
Obloha byla čistá, ale už se slabě projevoval seeing.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Paaja napsal: Vstal jsem si a mezi 2:30 a 3:00 fotil. Měsíc a Plejády se vešly do snímku kombinace ED80 a Nikonu D70 (cca 2,2x1,5 st) . Zbývá to ještě zpracovat :-/.
Obloha byla čistá, ale už se slabě projevoval seeing.Mohol by si mi potom niekam umiestnit foto na nahliadnutie? Vdaka vopred.
Obloha byla čistá, ale už se slabě projevoval seeing.Mohol by si mi potom niekam umiestnit foto na nahliadnutie? Vdaka vopred.
Tak jsem se s tím popral, nejsem dobrý grafik :-/, výsledek je zde
.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Paaja napsal: Tak jsem se s tím popral, nejsem dobrý grafik :-/, výsledek je zde
.Tak to je celkom nadherne aj ked trosku nerealne ale fotka sa mi paci vyzera velmi putavo. Aspon ze jedna fotka. Vdaka za zverejnenie.
Chcel som sa spytat cim a cez co si fotil a v akom programe si to spajal.
A este ci si aj nejake zakrity pozoroval aj vyzualne.
Chcel som sa spytat cim a cez co si fotil a v akom programe si to spajal.
A este ci si aj nejake zakrity pozoroval aj vyzualne.
Vypadá opravdu zvláštně ;D. Fotil jsem SW ED80 a Nikonem D70 na stativu do RAW formátu, po převedení RawShooterem jsem si s tím hrál v Gimpu, skládal jsem dvě fotky, neořezáno, jen zmenšeno. Vizuálně jsem mrkl před focením, mohu buď pozorovat, nebo fotit, po focení se Měsíc dostal do koruny nedalekého stromu :-/.